自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上兩個星期系廣州街頭(天河區百佳附近)見到一對年老既乞兒, 有兩個 BB, 一個已經乾到不似 BB , 相信已經系佢地手上好一段日子利用來乞食, 另一個 BB 睇上去仲系肥肥白白, 身上既衫仲吾系太污穢, 好可能落系佢地手上時間不長.

見個男人用力將個肥的BB 放系地上, 由得佢喊, 我個頭就一陣 wing wing , 個心實晒.

我問廣州的朋友有咩方法可以幫到佢地, 否則 BB 既一生就此玩完, 佢地話就算報警都無用, 因為拿不出證據話系拐帶, 話大陸呢啲情況太多, 警察都不會也不願意去理
…..

果日仲系約左同朋友去食自助餐, 一路食一路好有內疚感自責感, 覺得自己系度食, 而兩個 BB 就坐系條街度, 以後既日子吾知點過
想到呢度, 真系真系好心痛…. 飯都食吾落

大家有無咩方法途徑可以去幫下呢啲無助既小生命 ..

子爵府

香港就話可以幫,大陸的話真係唔知講"口麥"好

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

不知所謂的大陸!!!!!!!!

子爵府

好媽媽勳章

有時唔係唔想幫....但大陸太多呢d 乞丐bb, 問心真係可以幫到幾多個丫?
就算你捐錢....係咪真係可以落到bb手上/幫到bb都唔知道。
2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

禁止訪問

男爵府

果日我食玩野行番出來再想睇下果兩個 BB 既情況, 佢地已經離開左, 我估可能系個男人見到我之前望左佢地好耐, 驚我會有所舉動, 所以收隊 ... 天河區都算系有錢人住既地方...佢選擇系呢個地方乞都應該系知路數的 ...

大宅

我覺得要幫助佢地就要一毫子都唔好俾呢d人,等呢d集團自動死亡

以前,大約十年前… 我係會將所有銀仔(都有十蚊八蚊)俾哂d乞兒….果陣時我讀緊書… 十蚊八蚊都係我慳返黎ga… 因為我覺得佢地有需要…

而家,乞兒,賣旗所有街頭募捐我一律唔俾… 因為我唔想俾人呃,更加唔想益左呢d集團… 我而家只會捐$$$入慈善機構的戶口

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一係搶佢返黎送去派出所啫, 唔係都唔知點幫, 聽倒都心酸.............

大宅

好媽媽勳章

幫佢地就係唔好比$$佢地囉 ~~

伯爵府

佢係大陸, d 公安都唔理, 我地真係想幫都幫唔到.

禁止訪問

男爵府

應該無方法,背後可能有黑社會,錢唔會駛係bb身上

子爵府

即使依家係香港見到 d 乞衣 (燒偒 / 無手無腳 / 抱住兩個小朋友....).

唉.. 忍住心腸望都唔望!!
唔係話我冷血, 我真係唔想俾錢益晒操控佢地既集團!!
我幾年前開始直接每個月過戶俾兩間慈善團體, 心安理得 (雖煞有人批評話, 可能用晒係行政費... 但係每年佢地都會寄番 FICSAL REPORT 睇到幾多錢用左係邊!! )

都有人同我講... 你真係見到D乞依好慘, 而你又好想幫佢地.... 買D食物/野飲俾佢地, 等佢地有餐食, 好過俾錢佢地唔知俾邊個使!!
不過, 我未試過咁做...!!

大宅

好媽媽勳章

見到既係兩個,見唔到既係千千萬萬

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

有次我都係大陸見到2個10嵗左加既小朋友乞食, 我冇俾錢佢, 叫男朋友去m記買左2個餐俾佢地食, 佢地真係好似冇見過咁, 即刻創住食, 所以俾錢係冇用的, 會有人出黎拎佢地乞到既錢的, 去買d野俾佢地食好過, 真可憐!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禁止訪問

大宅

真係陰公,d bb會唔會係拐番黎

首頁

尾頁

跳至