自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實真係幫唔到....
好多都係拐返黎,呢D野以前我細個聽得多,嗰個年代真係超多拐子佬,嗰D集團仲會專登整到佢地斷手斷腳,天寒地凍得件爛衫著,真係好鬼陰功......

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

睇完起晒雞皮,
記得好細個果陣,有一年暑假去左婆婆道住...(大6)
一日有個亞婆黎門口乞食,婆婆見佢慘就俾左1蚊佢,跟住同我講,佢俾個仔同新抱趕出黎乞食...
佢逐條村咁行去乞錢...
我見佢咁慘就走去攞晒d零用錢出黎俾左d佢(其實得幾蚊)
諗諗下覺得佢好慘,於是拆左d利是錢俾埋佢希望佢唔駛日日行咁遠去乞錢...
e+諗番起好似好傻
因為無論我俾幾多錢佢都冇用,佢個仔都會攞晒...

男爵府

錢就真系一定吾會比的, 只系有時見啲外國人可能吾知道其實比錢佢地仲害左啲細路, 我地盡啲棉力不要怕羞要上前同佢地講响大陸吾好這樣做
因為會令到啲細路更慘, 更多細路比人拐帶用來乞錢 ..

禁止訪問

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 蛋糕妹 於 09-4-8 15:58 發表
真係陰公,d bb會唔會係拐番黎

一定係啦
如果大人都要踎街
點攪個bb出黎呀
大陸入醫院要俾錢先架嘛
冇錢開飯點有錢生bb

男爵府

原帖由 mosibaby 於 09-4-8 15:52 發表
有次我都係大陸見到2個10嵗左加既小朋友乞食, 我冇俾錢佢, 叫男朋友去m記買左2個餐俾佢地食, 佢地真係好似冇見過咁, 即刻創住食, 所以俾錢係冇用的, 會有人出黎拎佢地乞到既錢的, 去買d野俾佢地食好過, 真可憐! ...

下次見到d小朋友..可以學下你咁..

子爵府

之前有一單講個乞兒or精神有問題ga女人向街生左個bb,你地覺得個bb去左邊?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

真係陰公~~~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 kateyu 於 09-4-9 13:54 發表
之前有一單講個乞兒or精神有問題ga女人向街生左個bb,你地覺得個bb去左邊?

幾時o既時 ? o係大陸邊度呀?

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大6,人太多....佢地覺得人命係吾值$....

男爵府

大宅

原帖由 DebuPegg 於 09-4-8 15:13 發表
即使依家係香港見到 d 乞衣 (燒偒 / 無手無腳 / 抱住兩個小朋友....).

唉.. 忍住心腸望都唔望!!
唔係話我冷血, 我真係唔想俾錢益晒操控佢地既集團!!
我幾年前開始直接每個月過戶俾兩間慈善團體, 心安理得 (雖煞 ...

自己都有個小朋友, 見到佢地真係好參, 個心真係實曬! 俾錢唔係, 唔俾錢又唔係!

你朋友提議這個方法真係實際好多. 希望唔會俾操縱佢地d人恐啦!
" 買D食物/野飲俾佢地, 等佢地有餐食, 好過俾錢佢地唔知俾邊個使!! "

男爵府

大家多啲向身邊既朋友講, 千其吾好比錢佢地

因我出差大陸都仲系見到有吾少人比錢 ..

如果真系幫吾到佢地, 咁只有擰咩面囉吾睇囉, 否則成日個腦會諗住, 好吾開心 ....

男爵府

有心無力!

我細細個既時候,

應該6,7歲左右.

係大陸行經一條行人天橋.

果時落住毛毛細雨,我擔住把傘,

見到天橋上有一個,二個既小朋友,

有D仲好細個,叫做BB.

又無擔傘,坐/訓係濕立立又dirty既地上.

d衫褲,面都好污漕.

我自己果時都懂得心痛!

每次一要行果條天橋都會喊.

有一次返到屋企,問媽媽:

"佢地好慘,媽媽,我地抱佢返黎好無?"

果時,媽媽笑住話我,"果D係呃人架!"

我好嬲,點解媽媽唔幫下呢班小朋友.

後來,人大大下,

再回憶返當時,其實我都有自身危險.

因為我一知媽媽唔幫佢地就跑返去天橋.

我問其中一個4,5歲既妹妹,

"你媽媽呢?"

佢流住鼻涕,好似事不關己咁

"我沒有媽媽."

自己再望下地上既BB,個心好痛.

"點解佢地媽媽咁狠心,我媽媽都係!"

依家諗返,其實果到仲有一大班大人係則邊

望住佢地.

如果我媽媽果時唔跟住我,拉我返屋企.

我可能係其中一個斷手/腳既人.

............................................

老師都教過我地,唔好畀錢D乞兒,

佢地係一大班集團.
做一個c9唔係易事.

子爵府

d bb真係好陰公
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

珍珠宮

原帖由 carmensamso 於 09-4-8 14:28 發表
我覺得要幫助佢地就要一毫子都唔好俾呢d人,等呢d集團自動死亡

以前,大約十年前… 我係會將所有銀仔(都有十蚊八蚊)俾哂d乞兒….果陣時我讀緊書… 十蚊八蚊都係我慳返黎ga… 因為我覺得佢地有需要…

而家,乞兒, ...

agree 100%

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

So, 我唔會返上去。而係香港好似7-11咁隨處更有一個嗰啲着得好鬼整齊,着白襪,.有埋水同坐'摯'啲亞婆我都唔會俾!呢啲企業乞丐!!!!

首頁

尾頁

跳至