自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問自己用緊hsbc戶口,人地payme 我, 錢是否入了我的credit card戶口,跟著自己手動轉帳番自己的儲蓄戶口?
人地唔可以直接存去我儲蓄戶口?

大宅

回覆樓主:

我想入番錢我戶口,但入到到,為何?(我是恆生,話入分行,我戶口頭三數字330,打電話話分行code 要打330,但始終入吾到?)

男爵府

Mars_Mars 發表於 18-9-9 16:21
想問自己用緊hsbc戶口,人地payme 我, 錢是否入了我的credit card戶口,跟著自己手動轉帳番自己的儲蓄戶口?
...

不是。
人地 payme 比你,會留在 payme 戶口,你要用 app 轉返入 saving account。
我登記了,錢入恒生戶口。

公爵府

Cara2006 發表於 18-9-9 17:26
不是。
人地 payme 比你,會留在 payme 戶口,你要用 app 轉返入 saving account。
我登記了,錢入恒生戶 ...

什麼app

男爵府

好媽媽勳章

Mars_Mars 發表於 18-9-9 16:21
...

人地入比你係payme戶口, 你需要自己由payme戶口轉到銀行戶口。

男爵府

yl88 發表於 18-9-9 17:28
什麼app

Payme app

別墅

mywong 發表於 18-9-9 17:29
人地入比你係payme戶口, 你需要自己由payme戶口轉到銀行戶口。

人地比200我,自己手動轉帳去自己戶口,但咁得意結餘反而少左200,唔係顯示多左至岩?

公爵府

不是。

珍珠宮

Mars_Mars 發表於 18-9-9 18:19
人地比200我,自己手動轉帳去自己戶口,但咁得意結餘反而少左200,唔係顯示多左至岩?

...

payme 戶口每日每月每年都有過數上限。

男爵府

...

呢個數係你PayMe 有既數,你payme轉左去銀行戶口 ,咪小左$200,你睇下你銀行有冇多番$200

琥珀宮

...

呢個係你payme 戶口 setting 內的 transaction limit(每月可以轉入bank既limit) ,並不是你的payme / bank 戶口balance 。

你戶口一個月內,最多只可以由payme 轉 $3000去bank account,因為你已轉了 $200,所以只剩餘$2800 limit可以再轉

大宅

回覆樓主

咁收到人地payme 錢,可以直接將payme既錢轉俾其他人?定係一定要先轉入銀行戶口,先再可以payme別人?

琥珀宮

qooqoobaby2010 發表於 18-9-9 20:15
咁收到人地payme 錢,可以直接將payme既錢轉俾其他人?定係一定要先轉入銀行戶口,先再可以payme別人?
...

可以直接payme 轉比人,你當payme 係電子錢包就可以了。

子爵府

好媽媽勳章

不是。

請問呢個payme有咩好處?
唔係人地直接入落我銀行戶口,要自己再入返錢落自己銀行戶口度,好轉折。

禁止訪問

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

請問人哋Payme$100比我,如果我不轉過自己銀行戶口,是否等於他沒有比錢我?那$100仍然是他自己的?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

1773 發表於 18-9-9 20:45
請問人哋Payme$100比我,如果我不轉過自己銀行戶口,是否等於他沒有比錢我?那$100仍然是他自己的?
...

100蚊過咗俾你就係你的了,即係將啲錢放咗入銀包,未入落銀行,咁銀包啲錢都係你的,遇啱你要用payme轉數俾人,咪即係等如你嚮銀包度攞錢俾人囉。

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

fuhk 發表於 18-9-9 20:50
100蚊過咗俾你就係你的了,即係將啲錢放咗入銀包,未入落銀行,咁銀包啲錢都係你的,遇啱你要用payme轉數 ...

解釋得好明白

公爵府

hashtag影視迷勳章

fuhk 發表於 18-9-9 20:50
100蚊過咗俾你就係你的了,即係將啲錢放咗入銀包,未入落銀行,咁銀包啲錢都係你的,遇啱你要用payme轉數 ...

我無打算用Payme, 阿仔手痕幫我裝咗個app, 我無話比人知的。幫個朋友買咗嘢,我冇打算收返佢錢,但他無事先問我有否用payme就入錢比我,我見到whatspp 通知至知。我焗住去用,但轉咗幾十次數都不成功,試過不同戶口都唔得,諗住用payme比番佢,要upload id card,又話有問題要時間驗証,打去銀行問,搞成個鐘,結果都要等24小時驗證成功才能下一步,成個app load唔到驗證成功了,結果都係唔得,因為幾十蚊搞咗我幾日現正d錢仍然在我payme 戶口,但我已經放棄了,app都deleted 埋。是否不裝個app,人哋就不能過數比我?

珍珠宮

...

係你個户口結餘上限,即係limit avalible
咁入左200入去,余下嘅aval咪愈來愈少
入滿左,limit aval咪係零囉~

首頁

尾頁

跳至