論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

星期日極有可能掛8號甚至10號,根據以往經驗,8號風球佢哋都會照放假出去,但今次是超強颱風(話仲勁過溫黛),啲姐姐係咪都會無懼風雨照放假呢?最驚到時冇地鐵巴士,佢哋點返屋企? 打緊風時又匿去邊呢?

大宅

回覆樓主

我已同姐妹講明星期日颱風,不可外出,可留在家休息或改日期再放

男爵府

EDMOND888 發表於 18-9-12 20:19
我已同姐妹講明星期日颱風,不可外出,可留在家休息或改日期再放

你地會改期再放,定俾工人在家但唔做嘢?

水晶宮

little_kid 發表於 18-9-12 21:51

唔會改期比工人放。
阿mom 打工, 星期日休息遇上8號風球都係咁, 何解要另改休息日比? 莫非要阿mom 特登向公司請假比工人放打風假?

大宅

little_kid 發表於 18-9-12 21:51

隨佢,如果佢想在家休息唔做嘢咪休息,如果做嘢既就俾番當日人工當買假,總好過一陣佢出街有乜意外由我負責

水晶宮

Bling11 發表於 18-9-12 19:02
星期日極有可能掛8號甚至10號,根據以往經驗,8號風球佢哋都會照放假出去,但今次是超強颱風(話仲勁過溫黛) ...

可能星期日晨早已經掛8號, 真係落街(屋企樓下)就可以。

其實你應該煩惱外傭真係唔出街,

1) 係咪要煮埋佢嗰3餐,
2) 還是3餐只煮自己家人, 唔煮佢嗰份呢
3) 叫佢食就煮埋你地嗰份?
4) 佢自己煮自己嗰份, 你又會唔會嬲呢?
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 18-9-12 22:25
可能星期日晨早已經掛8號, 真係落街(屋企樓下)就可以。

其實你應該煩惱外傭真係唔出街 ...

我都諗緊呢幾樣。佢响屋企休息,我拖地煮飯好似怪怪地。煮飯輪流煮?我煮埋佢果份又係怪。

子爵府

Bling11 發表於 18-9-12 19:02
星期日極有可能掛8號甚至10號,根據以往經驗,8號風球佢哋都會照放假出去,但今次是超強颱風(話仲勁過溫黛) ...

佢哋唔會理,會照放,舊年,試過两次星期日打風,工人出咗街,打電話,叫佢快d 返,唔肯,我話一陣冇車,唔好揾我,佢話ok

另一次,已經下午,台風未落,已經急不及待,要call taxi 出去,我由佢,冇理

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

照放

大宅

回覆樓主

我會調工人姐姐星期六放假,星期日俾佢出去又怕無車返,我又唔鐘意佢休息日係屋企。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會補假或調假, 佢可以留在家中休息, 唔洗佢煮飯

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

annafifi 發表於 18-9-13 07:56
我會調工人姐姐星期六放假,星期日俾佢出去又怕無車返,我又唔鐘意佢休息日係屋企。
...

無錯, 我都唔想佢放假係屋企, 同佢講左唔掉到時可落樓下商場坐.
明天會更好~~

複式洋房

回覆 Bling11 的帖子

1. 「風假」非法定假期 亦毋須補假補錢
在黑色暴雨、八號風球或以上警告生效時,僱主不應要求僱員工作,但此風假並非法定假期。外傭可如常在家工作,惟僱主必須提供安全工作指令,亦毋須補假或補錢。

2. 如颱風日遇著休息日 外傭可選擇外出或留家
外傭每周有1天休息日,可自行決定如何運用,即使當日天氣惡劣,她仍有權外出。僱主應勸喻她選擇留在家中,但僱主不得要求她在休息日工作,否則即屬違法。

3. 如外傭在颱風日受傷 僱主需支付醫療費
當外傭在港患病或受傷,無論是否因受僱而引致,僱主必須負責提供醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。因此,如外傭在休息日受傷,僱主亦需支付醫療費用。但若發生在八球風球或
以上,保險不會賠償,務必留意!!

複式洋房

在黑色暴雨、八號風球或以上警告生效時,僱主不應要求僱員工作,但此風假並非法定假期。外傭可如常在家工作,惟僱主必須提供安全工作指令,亦毋須補假或補錢。

外傭每周有1天休息日,可自行決定如何運用,即使當日天氣惡劣,她仍有權外出。僱主應勸喻她選擇留在家中,但僱主不得要求她在休息日工作,否則即屬違法。

當外傭在港患病或受傷,無論是否因受僱而引致,僱主必須負責提供醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。因此,如外傭在休息日受傷,僱主亦需支付醫療費用。但若發生在八球風球或以上,保險不會賠償,務必留意!!

水晶宮

cindy1905 發表於 18-9-14 16:55

最尾果句 "若發生在8號風球, 保險不會賠" 有相榷, 要睇番外傭保單。
(其實在我買的保單, 我冇見到有 "打風" 或 "惡劣天氣" 條文)

複式洋房

回覆 EDMOND888 的帖子

當外傭在港患病或受傷,無論是否因受僱而引致,僱主必須負責提供醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。因此,如外傭在休息日受傷,僱主亦需支付醫療費用。但若發生在八球風球或以上,保險不會賠償,務必留意!!

複式洋房

回覆 birdbird 的帖子

no insurance can be claimed if happened during typhoon period

水晶宮

cindy1905 發表於 18-9-14 17:05
回覆 birdbird 的帖子

边條條文有講打風claim 唔到保險?

立法會議員陳健波曾經在2017月11月15日立法會上講過外傭保險在8號風球的問題。

水晶宮

回覆樓主:

我買的外傭保單有寫咩活動造成的意外、損傷唔包, eg 滑水。但就冇一個條文係寫惡劣天氣唔賠。

大宅

birdbird 發表於 18-9-12 22:09
唔會改期比工人放。
阿mom 打工, 星期日休息遇上8號風球都係咁, 何解要另改休息日比? 莫非要阿mom 特登向 ...

我都係打份工 我老闆都冇得改 同意你說法

首頁

尾頁

跳至