跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

bebe 細個仔時係可以放佢在床仔佢自己瞓覺的, 但大個仔咗, 活動能力高咗呢, 放落床仔就會玩轉身, 爬起身, 唔肯靜靜地瞓響度, 咁我唯有一條比佢飲住奶瞓 (但出咗牙後呢個習慣不是咁好), 或者抱住佢等佢瞓咗先放落床 (又係唔係咁好的習慣), 有冇媽媽有好方法? 定係比佢自己在床仔碌到倦自己瞓? 但比佢自己在床仔碌會不會好危險呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

如果有床圍都係俾佢自己瞓好 D, 我個女細個時都好似你個仔咁一擺上床碌兩碌就自己瞓好順攤, 宜家一擺上床又係玩轉身爬起身兼喊到拆天咁滯, 但我都唔理佢由得佢喊, 通常喊1-2分鐘左右佢就收聲, 跟住偷偷入房睇佢係企係床度玩扶住行黎行去, 再過一陣去睇已經瞓著左了.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

別墅

千其唔好比他飲住奶訓呀, 第日蛀牙架! 比他自己係床度碌law,好快訓着架喇!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Ann0805 於 09-4-9 16:43 發表
千其唔好比他飲住奶訓呀, 第日蛀牙架! 比他自己係床度碌law,好快訓着架喇!

係呀, 我就係怕蛀牙... 咁我都試吓比佢在床仔 "自由發展" 吓先...

男爵府

我個女唔肯自已係床訓, 一擺佢上床就喊到拆天咁. 我試過唔理佢, 由佢喊. 第一日喊半個鐘, 第二日仲勁, 喊1個鐘.
仲要係狂喊夾抓面+抓頭髮, 都唔知點搞佢好.

原帖由 usbaby 於 09-4-9 16:30 發表
如果有床圍都係俾佢自己瞓好 D, 我個女細個時都好似你個仔咁一擺上床碌兩碌就自己瞓好順攤, 宜家一擺上床又係玩轉身爬起身兼喊到拆天咁滯, 但我都唔理佢由得佢喊, 通常喊1-2分鐘左右佢就收聲, 跟住偷偷入房睇佢係企 ...

大宅

tinypoem, 我個仔同妳個仔一樣,細個好順攤,一放落床自己會瞓!但依家就自己會爬會走,我暫時都係拍下拍下佢,佢就會自己食手仔瞓著。但有時佢都要我抱番下先瞓到!我試過放佢係床仔等佢自由發展,佢無喊,但係繼續自己玩!:;pppp: 最後都要我夾住佢,佢先肯瞓!我都唔知點攪佢好?!

複式洋房

我個b 都係要o係床度爬到攰, 先肯訓

禁止訪問

民房

回覆 # 的文章

咁嚴重架,我成日夾住個女佢先肯瞓,會令佢快D瞓,日後都係方佢係床仔都爬到瞓著。

複式洋房

Angus就要我同佢玩到攰,然後再唱埋歌仔先會瞓得到, 但就只有我先可以搞得掂, 老公,老爺同奶奶全冇效! 搞到自己去街都唔敢去到咁夜!

大宅

原帖由 mrs.hamster 於 09-4-10 14:43 發表
Philip咪又係一樣,抱到我背脊都病埋同韌帶發炎

咁嚴重?妳有無睇醫生?其實佢好少要我抱住瞓,如果真係要抱,我都係坐係梳化,佢挨埋我心口,咁我就無咁攰!

禁止訪問

別墅

嘩~~ 再噤落去你只會更嚴重哦。。。 起碼叫老公都試下啦,你都唔想到Philip仔再重d既時候對手唔夠力抱架~~~ 保重哦!

禁止訪問

大宅

我同mrs. hamster的情況都好似, 要係屋企放部OTx頸肩鬆日日按半粒鐘, 再一星期光顧一次泰式按摩, 次次都按到lark lark 聲, 有時攰到頂唔住, 我就會放阿B入網床由佢, 喊一陣就瞓, 跟住我先抱佢上床仔; 初初都有D唔忍心, 不過好快發現佢係撒嬌扮野, 為免佢大個愈來愈「惡」, 我都係決定要佢自己瞓。另外, 我會同佢玩到好癲, 引佢爬同學行, 仲有「跳舞」, 好快佢就攰到自己瞓著。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我通常夜晚6點鐘后唔比囡囡訓覺, 自己玩/沖涼/爬爬etc, 到10:30飲奶(抱住) 飲奶8分鐘就訓著架啦, 然后抱住15分鐘(睇住電視)放落床就OK.
跟住就訓到朝早6:30

大宅

put her in the bed when she is sleepy, say good night and then close the door. most important is, it must be the right time.

大宅

原帖由 momama 於 09-4-14 19:00 發表
put her in the bed when she is sleepy, say good night and then close the door. most important is, it must be the right time.

我個女係4,5個月時就要佢自己訓, 到識係床到爬起身我一見佢爬起身我就用好重既語氣同佢講唔可以如果再唔聽我會打佢pat pat佢喊架但過左2日佢就唔禁, 依加等佢眼訓就放佢落床甘佢就會自己訓。

大宅

我阿B二個幾月前開始唔鐘意抱佢瞓(會掙扎),我就放佢上大人床(同我瞓的)玩一陣,跟住要佢瞓低,同佢傾計,唱歌(催眠曲),加埋拍屁股,有時比水水飲(佢瞓之前好鐘意飲水),佢又攞下我眼鏡玩,我又比奶咀蓋或支水佢攞住(佢瞓果陣好鐘意攞住野),重之一路瞓响度,如果要反轉起身,就用其他吸引佢唔比佢反轉企起身,不過好多時都只係反轉又再反返低瞓啫,拍下拍下就瞓著。

我以前都抱到有媽媽手架,好痛,痛到落背脊,而家都唔會了。

禁止發言

回覆 # 的文章

首頁

尾頁

跳至