嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

是否要佢如女仔咁坐係度vv, 如企係度又唔夠高...唔通教佢行去廁所vv係地下?

洋房

原帖由 angelaJJ 於 09-4-9 17:40 發表
是否要佢如女仔咁坐係度vv, 如企係度又唔夠高...唔通教佢行去廁所vv係地下?

Hi! angelaJJ,
我買一張櫈仔,較濶面,適合亞仔的高度.每次vv時,叫亞仔企上櫈仔上,對準馬桶痾.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Theomama 於 9/4/2009 17:53 發表

我買一張櫈仔,較濶面,適合亞仔的高度.每次vv時,叫亞仔企上櫈仔上,對準馬桶痾.

我都係咁教仔仔ka

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Theomama 於 09-4-9 17:53 發表

hi, Theomama, 我照你方法放了一張櫈仔, 好開心, 昨天他第一次自己企上去vv, 需然是對唔正, 腳仔及地下濕晒, 但真的很開心....再問他現在不懂除褲及Jar住JJ去, 所以濕晒, 應怎樣教?

別墅

想問係個b幾大...我都係b仔...不過而家只係8個半月大...過多幾個月就要開始教...我都有諗仔要點教先啱....有啲頭痛....

別墅

如果出咗街, 亞仔話要vv, D商場又無BB厠所, 咁可以點樣呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔洗咁早教佢介片呀!! 起碼都歲半左右啦!! 佢行都未行得穩, 點去 VV 呀

我褓姆果時係教仔仔企係到去 VV, 初時係比一個膠兜仔去的, 之後 OKAY 唔抗拒才去廁所既 (你要次次飲完野, 15分鐘後就要去一次, 平時都要30分鐘一次的, 要慢慢來, 直到 BB 能好似大人咁儲埋一篤才去)

anyway, 我仔仔真正介到片片係3歲半, 因為佢2歲半時都仲係抗拒除褲 VV, 直至返 nursery 見同學仔多, 同埋老師鼓勵之下, 才肯比人除褲 VV, 經過大半年時間才懂好似大人咁, 儲到好大篤才去, 剛介片片時, 真係半小時要去一次 VV (才時介片, 真係比較煩, 因為佢一叫急, 就一定要即除褲去, 如果唔係就賴濕晒, 同埋去得好密, 半小時一次)

另外, 亞仔而家4歲大, 出街我都帶定一個水樽仔, 係專門比佢太急之下用的, 即係剛介片時, 佢地一話急就要痾, 如果唔係就賴, 果時就會拉佢去小巷到, 叫仔仔面向牆, 叫老公幫手遮一遮佢, 到去到有 toilet 地方才倒 d VV, 同埋用水沖一沖個樽

原帖由 hopeeee 於 09-4-24 10:53 發表
想問係個b幾大...我都係b仔...不過而家只係8個半月大...過多幾個月就要開始教...我都有諗仔要點教先啱....有啲頭痛....

洋房

[quote]原帖由 angelaJJ 於 09-4-24 09:50 發表
hi, Theomama, 我照你方法放了一張櫈仔, 好開心, 昨天他第一次自己企上去vv, 需然是對唔正, 腳仔及地下濕晒, 但真的很開心....再問他現在不懂除褲及Jar住JJ去, 所以濕晒, 應怎樣教? ... [/quote

hi! angelaJJ,
教 bb除褲及Jar住JJ痾尿,唔駛心急,因bb手肌仍未太靈活.開始時,你可以口頭提示+示範(即你一講一路幫他做)[你可跟bb說:依家疴尿尿啦,除咗條褲仔先,要Jar住JJ對住馬桶疴架!],幾日后,你可口頭提示+執手協助.待他有意識及習慣后.你就只需口頭提示,要他自己做.
我亞仔依家2yrs8mths,除褲ok,但Jar jj仲要提示,很多時仍會痾到周圍濕晒.

洋房

原帖由 Markyeung 於 09-4-24 16:19 發表
如果出咗街, 亞仔話要vv, D商場又無BB厠所, 咁可以點樣呢?

呢埋一二角,痾落個濶口樽仔度.hehe!

洋房

原帖由 hopeeee 於 09-4-24 10:53 發表

真係唔駛咁早toilet training,1.5-2yrs時開始吧!亞 b 1.5yrs返健康院時,姑娘會給你小册子,教你如何toilet training,所以唔駛擔心.如果太早作training,亞b生理心理都未ready,失敗時,攪到亞 b驚咗去廁所,大人又唔開心.

別墅

我會買一盒佳能保鮮袋, 用來出街時比囝囝vv,
大人廁所太高又污穢, 用個保鮮袋...用完倒左d尿尿去廁所,
個保鮮袋又掉左去, 乾淨又衛生~~
之前我係用樽仔, 但係日子久了, 好大陣味...好大尿臭味,
點樣洗都有味~~

別墅

原帖由 Theomama 於 09-4-25 14:05 發表

真係唔駛咁早toilet training,1.5-2yrs時開始吧!亞 b 1.5yrs返健康院時,姑娘會給你小册子,教你如何toilet training,所以唔駛擔心.如果太早作training,亞b生理心理都未ready,失敗時,攪到亞 b驚咗去廁所,大人又唔開 ...

健康院有小册子咁好?? 我99成日話我老公好似阿b咁細已經開始戒片...話我應教既唔教...話我only教佢爬爬&同佢玩...唔實際!!
我之前都睇過書話要等bb可以自己行路 & 明白我地講咩先開始教...
但我99....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 hopeeee 於 26/4/2009 15:35 發表

健康院有小册子咁好?? 我99成日話我老公好似阿b咁細已經開始戒片...話我應教既唔教...話我only教佢爬爬&同佢玩...唔實際!!
我之前都睇過書話要等bb可以自己行路 & 明白我地講咩先開始教...
但我99.... ...

咪傻la,咁細個
大d先la
我仔2歲我先開始教佢ja,好快已學識la
你bb咁細個都未聽得明白就叫佢去點去呀
你問下你99你老公係咪識同佢講mami我要去痾la,係咪佢 自己行去呀痾
我有個親戚都係咁講,佢有個4個月大既b女
我就話佢{嘩好勁wo,4個月大就識叫爸爸:我要去痾尿尿呀}叫佢叫聲爸爸黎聽下先la,個親戚即無聲出

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Theomama 於 25/4/2009 12:39 發表
[quote]原帖由 angelaJJ 於 09-4-24 09:50 發表
hi, Theomama, 我照你方法放了一張櫈仔, 好開心, 昨天他第一次自己企上去vv, 需然是對唔正, 腳仔及地下濕晒, ...

我都係初初幫呀仔"ja"住去,去多幾次就叫佢自己試下
而且如再唔得既最好叫daddy做示範,咁仲快明白.

複式洋房

請問幾大先要開始學去厠所?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

起碼要行得好穩, 1歲半左右就差不多啦, 最好係揀夏天, 因為熱.... 賴左都唔會冷親

原帖由 jyb 於 09-4-29 17:10 發表
請問幾大先要開始學去厠所?

大宅

我個仔21個月大喇,我訓練左2次他去厠所,但次次佢都唔肯坐,―迫佢坐就喊,比野食引佢都唔肯,我就放棄左,諗住等佢2歳先

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Theomama 於 09-4-25 12:39 發表
hi, Theomama, 我照你方法放了一張櫈仔, 好開心, 昨天他第一次自己企上去vv, 需然是對唔正, 腳仔及地下濕晒, ...
仔仔已識得叫我shu shu啦....及介了日片, 又識痾完拉番條褲, 沖廁....估唔到咁work.....

首頁

尾頁

跳至