嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb7個月,試過鯇魚,三文魚煲粥,亦試過先蒸後放粥,因冇落調味,都係幾腥,一食就作嘔,餵多幾啖真係嘔曬出黎,再試過加薑蒸,都係嘔....係我bb問題? 還是我煮得有問題?
謝謝指教

大宅

回覆樓主

試下馬友?多油同香啲

男爵府

2024年龍年勳章

就甘蒸確實腥,我女都唔食,豬牛雞肉為主,我過幾個月滿一歲可以加小小鹽再試🙏

別墅

BB嘔我會解讀成BB身體唔收貨。唔收貨咪唔好俾佢食咯。過一段時間再試下。BB口味好翻覆㗎,何況BB都係人,每個人都有鍾意同唔鍾意,如果佢真係唔鍾意食魚咪唔好餵咯! 最後一點,我同好多媽媽講,你煮嘅食物要先過得自己哥關先好餵BB呀, 即係話,你自己都唔鍾意又點得呢? 酒樓廚師都係咁

leungmui08 發表於 18-9-19 05:08
bb7個月,試過鯇魚,三文魚煲粥,亦試過先蒸後放粥,因冇落調味,都係幾腥,一食就作嘔,餵多幾啖真係嘔曬 ...

Hello leungmui08, 媽媽其實已經做得好好架啦,為左bb既健康無落調味。除左加薑蒸之外, 可以加埋蔥落去, 亦都可以試下用蕃茄魚湯煲粥, 如果bb接受魚湯既味道先再加入魚肉 (一開始份量少D), 接受左再慢慢增量。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至