懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

[quote]原帖由 piglet0529 於 09-6-1 16:57 發表

我都試過忍唔到照伸懶腰, 但伸前用力將腳爭向前, 腳尖向自己, 咁會無

我下次try try, 不過訓到矇矇矓矓可能一時又唔記得又瀨野.

男爵府

醒目開學勳章

係囉,比著我都唔知點生。

不過姊姊39w覆診時,醫生都話有成8磅幾,佢因為第一胎都有8磅3安士,所以,醫生無叫佢開刀,咁過咗一星期個b已經重多咗一磅啦。

佢個巨b已經成為佢個醫生接生順產最重紀錄啦。

原帖由 ying2 於 09-6-1 16:57 發表

嘩, 9lbs11~ 勁呀! 順產點生?! ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上胎七個月大果時阿b都係得唔夠兩磅..但係手腳又岩週數..後尾經過一輪雞蛋戰..再迫自己食tea (因為有左阿b之後一路都食唔得多野..又唔肚餓)..
final 阿b出世都有6.64磅..

我順產, 所以呢個磅數對我黎講已經好夠..
太大我諗真係會好難生得出..
生阿b已經搞到會陰個傷口好大..如果再大d..唔知會唔會
再痛得耐d呢..

呢個我都只係希望咁上下咋..

原帖由 jelly-pudding 於 09-6-1 03:11 PM 發表

好! 如果聽日冼醫生都覺得我個BB細粒, 我就加碼一日食兩隻全旦.再唔得就加多一隻旦白.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 venusnjoo 於 09-6-1 17:19 發表
係囉,比著我都唔知點生。

不過姊姊39w覆診時,醫生都話有成8磅幾,佢因為第一胎都有8磅3安士,所以,醫生無叫佢開刀,咁過咗一星期個b已經重多咗一磅啦。

佢個巨b已經成為佢個醫生接生順產最重紀錄啦。

...

9磅11真係好大粒 不過我見過一個10磅呀! 當年我細佬o係廣華出世我地去12/F睇BB,細佬9磅2, 不過佢隔離床果個10磅呀. 細佬因為太重俾人捉左上去抽血檢查. 腳仔上有兩個針孔媽咪話見到勁心痛.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jelly,

你中唔中意食魚架? 我好中意架, 魚都有好好蛋白質麻...
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

你姐姐咁勁既..咁大份.叫我生..c緊..
咁你姐姐個傷口咪好大囉..??
我下星期先去鐘醫生果度..未知阿b幾重添..
你囡囡接唔接受細佬仔就黎出世..??

原帖由 venusnjoo 於 09-6-1 03:35 PM 發表
Jelly, ying2你地開刀咁谷吓個b都幾好,at least個bb生出黎后真係好好湊。我姐姐生第二個b時順產9磅11安士,佢話生呀b時個頭生出黎時唔辛苦,係生個膊頭出黎佢話生到想死。

我上星期係c+做檢查,我重咗1.3kg(4week),30w5d 呀 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 piglet0529 於 09-6-1 17:33 發表
jelly,

你中唔中意食魚架? 我好中意架, 魚都有好好蛋白質麻...

魚我麻麻地. 不過有時返媽咪家食飯都會食蒸魚.

魚柳包就食得多

我想食魚生不過c6又唔俾

子爵府

原帖由 jelly-pudding 於 09-6-1 17:37 發表

魚我麻麻地. 不過有時返媽咪家食飯都會食蒸魚.

魚柳包就食得多

我想食魚生不過c6又唔俾

咁如食西餐可以choose香煎三文魚or龍利柳....
我隔日有食魚(有時係蒸魚, 有時係西餐魚)架

1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

jelly,
我最近都唔知係咪又係唔記得食鈣..所以上星期抽根..
痛左我幾日..
呢排一行得急個肚就硬左...好鬼辛苦..
係喎.你好似今個星期抽血喎...

piglet,

咁你而家係咪要食營養餐??

venus,

你洗唔洗學下你姐姐..哈哈..

原帖由 jelly-pudding 於 09-6-1 05:07 PM 發表
[quote]原帖由 piglet0529 於 09-6-1 16:57 發表

我都試過忍唔到照伸懶腰, 但伸前用力將腳爭向前, 腳尖向自己, 咁會無

我下次try try, 不過訓到矇矇矓矓可 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 piglet0529 於 09-6-1 17:40 發表

咁如食西餐可以choose香煎三文魚or龍利柳....
我隔日有食魚架

都好. 等我今晚dinner 時食魚.

子爵府

我琴日搵番大b岩岩出世著果d衫出黎..
so small..仲要係果d出口版既 sample size..
50碼仲要細..好懷念..

子爵府

原帖由 adakitty 於 09-6-1 17:45 發表
jelly,
痛左我幾日..

piglet,

venus,

你洗唔洗學下你姐姐..哈 ...

Yes, 但我發現我只要CUT小小飯已完全OK(大半碗一餐), under 6度, & 改咗
1) Mr. Juicy to Tropicanca
2) 乳酪 食 low fat yoliat

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 adakitty 於 09-6-1 17:45 發表
jelly,
痛左我幾日..

piglet,

venus,

你洗唔洗學下你姐姐..哈 ...

Yes,  星期三下午去抽血

子爵府

jelly,
冇事既..唔洗驚..
我都冇..你一定冇啦..

piglet,

減咁少就ok呀..係咪日日都要咭手指??

原帖由 jelly-pudding 於 09-6-1 05:55 PM 發表

Yes,  星期三下午去抽血

子爵府

岩岩又洗左$999..
團購奶粉真係底....呵呵..

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我想問, 有時小b會一下一下咁細細力又好有節奏咁陏, 係咪佢係到打緊"c egg"?

子爵府

原帖由 adakitty 於 09-6-1 18:09 發表
jelly,
冇事既..唔洗驚..
我都冇..你一定冇啦..

piglet,

減咁少就ok呀..係咪日日都要咭手指??

我咭手指咭咗2days, 有此總結, 聽日再咭, 星期四返去覆診, pwh要2日data per week only...

王國長老

王國長老

由於回應數已超過2,000, 請開新part繼續討論, 以減輕對伺服器速度的負荷, 多謝合作.

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至