懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

永安sales有媽媽去過了嗎? 多唔多o野睇? o的o野平唔平? 邊間分店多o野睇o的?

本來今日想去, 但忽然感到心跳好快, c6 用血壓機同我量, 血壓正常, 但係心跳去到 110, 唔知咩事, 而家o係屋企抖抖先.

大宅

好媽媽勳章

呢幾日假期我都係行下街食下o野睇下戲咋, 係有一日去o左梅窩行下同埋燒o野食, 節目無你o地咁豐富. 元朗之前都想去, 平時我o地都會去食下壽司, 打算去摘士多啤梨, 唔記得o左添.

早排吉之島同一田減價買o左o的o野, 基本上係差浴盆床仔等未買, 打算去 0/3 搞掂, 另外差個暖奶器. 因為打算 b 囡俾c6爸爸媽媽湊, 所以打算買多套蒸奶樽機o係佢o地o個邊. 仲有片同奶粉遲o的先. 聽你o地講永安無乜o野睇又唔係平, 無打算去了.

c6以前巴巴閉閉, 話bb一定鍾意孭住黐住爸爸媽媽, 唔會鍾意被迫一個人訓車仔, 早排去台灣買o左 mamaway baby sling, 而家又話驚b囡愈大愈重唔夠力, 成日出街望下人o地用乜車仔, 又話買車仔, 俾佢激死.

我o地暫時無打算請家務助理了, 一來屋細, 二來唔想屋企多個唔知信唔信得過o既陌生人, 三來都擔心負擔唔起. 陪月就o岩o岩先填o左循道衛理o個邊張表, 希望安排得切啦.

c6而家成日想3-5年後搬去沙田, 話要搵新鴻基 300 萬樓下o既三房單位, 想生多個的話住得舒服o的, 小朋友讀書又好o的.

大宅

好媽媽勳章

政府o的 blood test report 應該好易拎到o架咋, o個時我係o係健康院問o的姑娘, 佢o地話呢o的係你o的資料, 無問題o架, 填張 form (其實只係寫低姓名電話身份証), 俾幾蚊就 ok.

據說有o的媽媽, 拆開健康院俾佢o地拎去醫院個信封 (排板), 自己去影印添.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 ksorange 於 09-4-19 15:06 發表
TUCUXI

我都好似你噤
我12wks時去做oscar 未照到鼻骨
醫生同我講仲細 冇問題 中國人好common
oscar係低危
你幾時可以照番bb有鼻骨呢
其實都有點擔心
10000 thanks ...

我係約20周時去返威爾斯再照, 當時個顧問醫生照完話無問題.

加油, oscar 低危, 應該多數無事o既.

大宅

好媽媽勳章

我都係o岩o岩o係循道衛理申請o左陪月服務: http://women.labouraid.org/a1.php

另外又o係要求度寫明:

能接受家中 4 隻貓
需不堅持傳統宜忌, 認識湯水食療, 不勉強產婦中藥進補.

希望搵到合心水, 同時希望有社工跟o既陪月, 質素會好o的.

大宅

好媽媽勳章

係呀, 今日睇報紙, 話若疫症爆發, 瑪嘉烈會撤走婦產科, 改做隔離病房添呀.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 mincola 於 09-5-7 09:34 發表
係咪冇人知啊?

我唔清楚早排話去邊度買平, 不過4月初我去o左台北, 去o左 mamaway 買揹巾, 大肚裙, 打底衫等, 質地幾好, 好後悔無買多o的.

間鋪地址係 忠孝東路三段208號, 你可以去佢網頁參考一下: http://www.mamaway.com.tw/

其實佢附近成條街有好多間都係賣孕婦服裝用品, 不過我o地臨上機先去, 無時間慢慢逛.

大宅

好媽媽勳章

無睇幾日, 完全追唔到 post 喇. 今日先去永安買o野, 買o左本來無打算咁快買o既 bb 車同 high chair, 使o左六千幾蚊, 好在抽o左 $120 coupon, 買o左個 combi 浴盤, 算係補償返o的.

空氣清新機... 我用 philips, 佢有個british allergy foundation 認証, 好似好o的咁. 我屋企有四隻貓, 用o左部o野之後, 我o既鼻敏感好似好o的.

衫仔包被之類我都係全部買 made in japan 或者 made in taiwan. 連埋o的 aprica 思思樂 nuk chuchu 之類, 好似大部份都係日本o野. 對內地o野真係無乜信心.

濾水器我之前都無諗過喎, 要參考下大家先得.

而家 30 周喇, 見有o的媽媽 34 周又生得, 36 周又生得, 開始有o的緊張添. 陪月我都未搵到, 個個都話有 4 隻貓唔 ok.

大宅

好媽媽勳章

btw, 我都想下年櫻花季節去關西自由行10日, 但係到時 b 囡得 8 個月, 真係有o的頭痛.

大宅

好媽媽勳章

請問有媽媽聽過 "B 族鏈球菌篩檢"嗎?  據說係懷孕後期做o架?

大宅

好媽媽勳章

今日去o左馬灣, 一半係行馬灣公園, 一半係去睇珀麗灣, 好攰.

有關生完之後洗唔洗頭, 聽過一o的中醫o既說法, 係話以前o的人用井水或者河水之類, 又無咁多熱水, 好易細菌感染或者著涼, 所以有o岩o岩生完唔好沖涼洗頭呢個講法, 或者話要加薑, 不過而家自來水算乾淨, 又有充足熱水, 洗完頭又有風筒, 其實己經無乜所謂. 薑o野鍾意o既話可以照用, 但係話十幾日唔洗頭, 就無必要.

當然, 我係o個種唔信傳統禁忌o既媽媽.

俾大家參考一下.

大宅

好媽媽勳章

想問問在職媽媽如果打算餵人奶, 係咪要買冰袋 for 公司泵奶拎返屋企? 有無邊隻好o架? 定生完睇下餵成點先決定?

大宅

好媽媽勳章

我都有打算買定罐奶粉做後備. 早前聽你o地講 icreo, 覺得做後備好似太貴, 見人食明治同森永好似都幾好, 而家又聽你o地講和光堂, 真係難揀.

片都係, unicharm 聽說好好, 但好似比較難買, 將來 6299 幫手湊時好似唔方便, 而家諗緊 huggies 定 goon 好, 又聽過人奶媽媽話會漏上背脊.

大宅

好媽媽勳章

Fridge to go 即係呢個嗎?

http://www.mamabebe.com.hk/index ... 3a67f&lang=big5

大宅

好媽媽勳章

其實o係公司都有另一個問題, 就係公司得一個o個o的迷你雪櫃全公司用, 都唔會有冰格, 而我返屋企又要成個鐘.

大宅

好媽媽勳章

個 Fridge-to-go 係咪要雪完先用o架?

如果用 Fridge-to-go, 8am 左右o係屋企冰格拎出o黎, 拎返公司, 然後返到公司放o係自己位, 泵完後放入去, 直至 9pm 左右返到屋企, 咁 ok 嗎?

大宅

好媽媽勳章

但係公司得一個迷你雪櫃成間公司 share 用 :(

大宅

好媽媽勳章

雪幾罐可樂咁細都有? 係咪一般電器鋪都有o架? 搵日去睇睇先.

謝謝大家意見.

大宅

好媽媽勳章

講開頭痛, 其實我以前頭痛都好嚴重, 不過自從同c6一齊, 俾佢規管下我o的食無定時, 營養均衡, 減少零食, 而家除o左幾個月一次工作壓力大外, 都無乜頭痛了.

首頁

尾頁

跳至