懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我醫院登記地址係東涌,我由第一次到依家36w都只去瑪嘉烈覆診,因為有貧血問題所以一直返醫院抽血,冇去過母嬰健康院,亦冇係健康院登記過,bb出世後我會搬去同奶奶一齊住,奶奶住馬鞍山,我想bb出世後去馬鞍山健康院檢查,我係要同醫院申請轉地區定親臨東涌母嬰健康院?

大宅

回覆樓主:

Bb登記兒童健康服務應該同你邊間醫院生冇關係,應該帶齊野去登記就得
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/doc_br/child_health_service.html
穩陣啲都係打去問啦

如果健康院本身有你嘅資料,要轉就要交表。你只去醫院,健康院應該冇
https://www.dh.gov.hk/tc_chi/useful/useful_forms/useful_forms_fhs.html
申請 表 格 可 以 郵 寄 、 傳 真 或 親 自 交 回 所 屬 母 嬰 健 康 院 / 婦 女 健 康 中 心 或 欲 轉 往 的 母 嬰 健 康 院 / 婦 女 健 康 中 心 。 詳 情 請 參 閱 申 請 表 格 。

別墅

lhzgigi 發表於 18-9-27 14:08
Bb登記兒童健康服務應該同你邊間醫院生冇關係,應該帶齊野去登記就得
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/doc_b ...

唔該你啊健康院我打左好耐都冇人聽,返醫院問又冇人答到我

男爵府

Chingyeeyeee 發表於 18-9-27 14:25
唔該你啊健康院我打左好耐都冇人聽,返醫院問又冇人答到我

帶身份證丶住址證明去健康院登記就得,同埋電話登記有分時段,唔係全日 on call,你上網check下

大宅

我住大圍係瑪嘉烈生,生完出院個日護士會比本薄仔你入邊有哂全港既健康院電話,你打去近你屋企就可以了。

別墅

laisausau 發表於 18-9-27 14:44
帶身份證丶住址證明去健康院登記就得,同埋電話登記有分時段,唔係全日 on call,你上網check下:wa ...

唔怪得打極都冇人聽

別墅

邱優 發表於 18-9-27 14:45
我住大圍係瑪嘉烈生,生完出院個日護士會比本薄仔你入邊有哂全港既健康院電話,你打去近你屋企就可以了。
...

太好喇唔該晒你啊

大宅

我果時生左B 係醫院第二日同姑娘講。佢就幫我轉左去我想轉既健康院。

別墅

魚仔0303 發表於 18-9-27 18:11
我果時生左B 係醫院第二日同姑娘講。佢就幫我轉左去我想轉既健康院。

唔該晒

首頁

尾頁

跳至