自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

對單身既人來講
你都係越來越遠
乜都係仔女老公四大長老

但呢d 就係人生
好以以前有人入大學有人出黎做野
都好難繼續keep 住友情啦

琥珀宮

朋友唔明無問題,佢又唔係同你一齊生活,最緊要你老公明已夠了

男爵府

回覆樓主:

對住唔同朋友,就講唔同話題囉

男爵府

咁多年朋友點都會努力維繫 唔會輕易放棄

大宅

從前共你 促膝把酒 傾通宵都不夠
我有痛快過 你有沒有
很多東西 今生只可給你
保守至到永久 別人如何明白透
實實在在 踏入過我宇宙
即使相處到 有個裂口
命運決定了 以後再沒法聚頭
但說過去 卻那樣厚

*問我有沒有 確實也沒有
 一直躲避的藉口 非什麼大仇
 為何 舊知己 在最後 變不到老友
 不知你是我敵友 已沒法望透
 被推著走 跟著生活流
 來年 陌生的 是昨日最親的某某 *

生死之交 當天不知罕有
到你變節了 至覺未夠
多想一天 彼此都不追究
相邀再次喝酒 待 葡萄成熟透
但是命運入面 每個邂逅
一起走到了 某個路口
是敵與是友 各自也沒有自由
位置變了 各有隊友

Repeat *

早知解散後 各自有 際遇作導遊
奇就奇在 接受了 各自有路走
卻沒人像你 讓我 眼淚背著流
嚴重似情侶 講分手

有沒有 確實也沒有
一直躲避的藉口 非什麼大仇
為何 舊知己 在最後 變不到老友
不知你又有沒有 掛念這舊友
或者 自己 早就想通透
來年 陌生的 是昨日最親的某某
總好於 那日我
沒有 沒有 遇過 某某

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

EasYGo1818 發表於 18-9-29 18:29
小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

晤使甘介意,我都有類似經歷,此終單身同結左婚,未生同生左仔都好大分別。以前我都覺可惜,而家人大左,就覺得緣盡無為强求,吃力又晤討好。

大宅

shareholder 發表於 18-9-29 20:08
無計,但有家室後,朋友真係越來越少,唔好因為看法唔同而無左個朋友

我都希望大家可以keep 住個友誼

宜家上左一堂,真係唔好隨便judge其他人做緊嘅嘢

大宅

cnn328 發表於 18-9-29 22:36
從前共你 促膝把酒 傾通宵都不夠
我有痛快過 你有沒有
很多東西 今生只可給你

被推著走 跟著生活流
 來年 陌生的 是昨日最親的某某

多謝你
以前成日聽,都冇留心歌詞
要經歷過,再聽返,另有一番味道

象牙宮

回覆樓主:

始終唔同世界了,係難明!正如我後生就結婚生仔,近年d朋友先陸續有仔女,但我仔已經中學,係唔多唔少有隔膜架喇!唯有放開d,傾其他野囉

大宅

Ashleycorina 發表於 18-9-29 20:30
我有幾個都由細玩到大,有兩個係單身,有一個結婚無生小朋友。
我初初有第一個小朋友,都仲好close 佢地又 ...

好sad....但有時真係冇辦法

珍珠宮

王國教室勳章

EasYGo1818 發表於 18-9-29 23:09

唔好唔開心,大家都無錯,但真係無乜分享咋

子爵府

我的身分就好似樓主朋友
其實我好怕好怕結咗婚嘅人同我傾佢嘅老公仔女
我覺得我無經歷過,無資格去比意見 (重點是"我無資格呀!")
但你同我講,唔通我對你無反應咩??
雖則我心入面可能有另一個答案
但我多數也盡力表示包容、和諧、中立、同情嘅意見

其實,我真係好怕同我講
我想避開這話題
漸漸的,避開這朋友
但我其實是很喜愛、多謝這位好朋友的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

EasYGo1818 發表於 18-9-29 23:09

我曾經都因為朋友離開心情低落。
我結婚時候嘅姐妹有一個到而家都未結婚。
但係其他我哋身邊就有結咗、有埋小朋友、離咗再有另一個……
我哋有聚會,佢永遠都唔會出嚟。以前我哋fb互相留言或like。淨係知幾年前開始,佢冇like冇留言我嘅fb,就算我問嘢佢都冇再覆
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我兩個閨蜜都唔生小朋友,我有2個。
我地關係又冇變
我唔會成日圍繞小朋友老公話題,大家有其他共同興趣話題會好d
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-9-29 23:35
我曾經都因為朋友離開心情低落。
我結婚時候嘅姐妹有一個到而家都未結婚。
但係其他我哋身邊就有結咗、有 ...

我就是單身果個
其實,見到個個朋友都結婚生仔
得我自己一個原地踏步,覺得自己好失敗
我好唔開心,但我從無同任何一個朋友講過

我都漸漸疏遠啲朋友
同朋友間講緊老公仔女,我什麼也答不上咀
亦令我尷尬,唔知點咁

我完全唔係憎佢哋,只是我感受唔好過
雖然,我可能會慢慢疏遠佢哋
但有些朋友,我會當佢是我的好朋友

大宅

EasYGo1818 發表於 18-9-29 18:29
小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

我同你差不多,有一個超要好嘅朋友。佢後來結左婚,但冇生小朋友後,再傾唔到落去,因為佢會不停話我肥,話我咁照顧唔得架,又呢樣果樣咁。我話你到時生左就知。點知佢話係你咁蠢先生小朋友嘅je 。就因為咁,每次對住佢都唔開心,壓力好大。後來我把心一橫,絕交了。雖然幾十歲先黎玩絕交好似好奇怪咁,但絕左之後,好似放左心頭大石一樣。
所以,如果你可以將佢講過嘅嘢,唔放喺心上就冇問題。但如果好唔開心嘅話,倒不如以後唔見。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

147741 發表於 18-9-29 23:41
我就是單身果個
其實,見到個個朋友都結婚生仔
得我自己一個原地踏步,覺得自己好失敗

其實我哋出嚟聚會都好少講老公或者小朋友。
好多年前有做過媒人,佢睇中咗A男仔。點知B男仔鍾意佢,但係就冇雙向嘅。 我好珍惜同佢嘅友誼,因為我16歲就識佢。但係有時連whatsapp group問候下佢都冇回,唔放棄都唔得
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

超級特務 發表於 18-9-29 23:39
我兩個閨蜜都唔生小朋友,我有2個。
我地關係又冇變
我唔會成日圍繞小朋友老公話題,大家有其他共同興趣話 ...

其實係已婚個位無其他話題又無其他朋友先會咁

侯爵府

回覆樓主:

你心目中好朋友嘅定義係「應聲蟲」,你講乜,佢都要附和你。憑你話人「你生咗先同我講」「你都無經歷過唔知」覺得你有啲野蠻,又係你捉住人講,人哋講自己意見,唔啱聽又話人未夠資格comment, 我係你朋友唔想同你保持距離都唔得。

伯爵府

回覆樓主:

佢未經歷過可能覺得輕易
但難得咁耐好朋友
不要為小事傷了感情

首頁
12345...7

尾頁

跳至