自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

kenshiro18 發表於 18-9-30 09:55
呢方面男人真係唔同
單身結婚都可以繼續做兄弟

因為男人通常只想呻,但女士想解決問題。所以男人之間傾下講下就好滿足,女士傾計就會多俾意見,當意見唔啱聽就有"你唔明我""講就容易"etc 嘅感覺,於是就會疏遠。兩公婆都容易有呢個問題,男人呻時會嫌女嘅意見多多,女人呻時會覺得男嘅聽完就算。

禁止訪問

子爵府

每個人成長都不同,身邊事情一直改變,你要接受在不同階段有不同傾訴朋友。但不用放棄跟她的友誼,只是某些話題傾吾埋,她沒結婚未生B ,點會明白你C6,4大長老事?相反她工作壓力,扮靚購物,旅遊,美食,你又可能搭不上。雖然大家會疏遠,但感情依舊。

大宅

回覆樓主

多謝大家嘅分享,我已經overcome左

如果大家想分享可以繼續

大宅

heilok 發表於 18-9-30 10:07
因為男人通常只想呻,但女士想解決問題。所以男人之間傾下講下就好滿足,女士傾計就會多俾意見,當意見唔 ...

中哂

我都開始學到呢樣嘢
有時候呻,只為呻,無謂俾意見

珍珠宮

EasYGo1818 發表於 18-9-30 10:00
真係得姖先咩都講

但係你都要明白觀點唔同佢講出嚟嘅嘢你未必啱聽,分分鐘搞到大家無癮添~完全唔講又好難嘅,係咁倚講下、點到即止咁囉,費事講得越多越唔啱咀形自己會有hard feeling
講到尾,因爲成件事冇話誰是誰非
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

回覆樓主:

咁你試下唔好講咁多自己野, 多d傾佢既野, 佢連拖都未拍但你就仔都生埋對佢黎講你成日講老公果d野佢可能都唔知點回應你

子爵府

回覆樓主:

好簡單 同佢唔好傾自己屋企咪得囉 反而佢冷係好心聽你呻 陣間變左依賴 越呻越衰

侯爵府

2024年龍年勳章

EasYGo1818 發表於 18-9-29 18:29
小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

甘你話題開錯左
照你甘睇, 你唔係要人既意見, 只不過你想人地講你所諗既野, 如果唔係,你就覺得嗰個人唔明

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好小事,大家有不同睇法,但你好似有D歧視佢拖都未拍過,冇資格比意見。

生完半年已回復身型,大有人在,佢講得啱,係視乎你肯唔肯忍口。女人要有自己事業亦好啱 。係你唔啱聽啫

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

namnamnamlolo 發表於 18-9-29 21:00
應該講共同喜好既話題吧
除非我朋友想聽
否則我會講工作父母

係!有時有啲話題,對方未必感興趣

大宅

hahaha1231 發表於 18-9-30 11:22
甘你話題開錯左
照你甘睇, 你唔係要人既意見, 只不過你想人地講你所諗既野, 如果唔係,你就覺得嗰個人 ...

agree

侯爵府

回覆樓主

我身邊大部份朋友單身未婚
但我全部keep得好好
主要係極少同呢d朋友傾小朋友嘅嘢
我唔會主動講,問到先答下

男爵府

heilok 發表於 18-9-30 10:07
因為男人通常只想呻,但女士想解決問題。所以男人之間傾下講下就好滿足,女士傾計就會多俾意見,當意見唔 ...
錯! 女人絶對唔係想要解決問題, 女人只係想要聽到佢心中想要既答案. 女人只係想對方成為佢心裡面果條蟲. 男人反而係一針見血, 只想要答案, 唔多理會解決過程, 所以男人之間傾計, 唔會好似女人咁死唔斷氣, 亦都解釋左點解男人覺得女人好Q煩, 女人覺得男人唔諒解, 其實女人真心好煩氣, 雖然我也是女的

侯爵府

其實佢又無錯,你都無錯,只係你地追求既嘢唔同,大家的價值觀唔一樣已經好難維繫感情。何必強求呢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

同意 你同個未結婚的人講婚姻嘅野 點講佢都唔會明
大事化小, 小事化毛.........

侯爵府

小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

我有閨蜜未結婚、拖都無拍、但佢都好明白我、會同我analyse 事情好壞、向好方面唸、我唸睇人吧。同埋有時候吾開心、大家相伴見下面食下野已經開心返
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

christmas2288 發表於 18-9-30 13:15
錯! 女人絶對唔係想要解決問題, 女人只係想要聽到佢心中想要既答案. 女人只係想對方成為佢心裡面果條蟲. 男 ...
咁多個回覆係同意你呢樣
雖然多數男人解決方法都差不多
亦即係話多數都解決唔到
但好多時摸下杯底
返來又係一條好漢

另外一樣野係男人講既話題闊好多
會講家庭但唔多
加上義氣感重過女人
有咩問題一定幫兄弟
(我自己都曾經呻生咗後經濟壓力大
兄弟即刻問使唔使借啲俾我
而我個時只係壓力大未到要借錢度日)
所以係度好多老婆呻老公借錢俾兄弟
我好明架
但同時男人多數兄弟情深過女人

樓主個世界係細喎
而且我覺得係任由地細
可以話係個人選擇
但冇人揸槍逼你
更談唔上夏蟲不可語冰

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

呢d情況,唔可以分享大多自己現實既無奈,因為大家既路不同。點會明白對方睇法呢?

但可以講下無謂野、風花雪月,美容化妝扮靚,旅行睇書。。。搵返大家既共同話題,可以講得興起,才啱傾架ma。

唔好著眼大家既不同,好朋友更要求同存異,搵返兩個人既共同話題先得架?!

首頁
23456...7

尾頁

跳至