論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請教各位,買廉航機票嘅時候加行李,會唔會平過去到機場先話加?一般大約平幾多?

唔好意思,第一次買唔係好識。

補充#4

侯爵府

rabbitboyboy 發表於 18-9-30 22:14
請教各位,買廉航機票嘅時候加行李,會唔會平過去到機場先話加?一般大約平幾多?

唔好意思,第一次買唔係 ...

一定係預先買最平,係機場買就一定貴

子爵府

ming1020 發表於 18-9-30 22:27
一定係預先買最平,係機場買就一定貴

咁如果訂機票時買20kg, 去到機場唔夠可以到時再加?

子爵府

回覆樓主:

其實係個黑面工人斷我約,我本來諗住好好醜醜都買多20kg行李俾佢。點知佢竟好意思要求我俾30kg 佢。平時態度差到死,少少意見都不能接受,最叻黑面。斷我約攪到我又要花成萬蚊agent fee,而家諗諗吓真係連果20kg 都唔想俾佢

利申:前幾個工人完約,全部不是廉航,包餐包行李20/30kg, 俾得心甘情願。但呢個

侯爵府

rabbitboyboy 發表於 18-10-1 10:04
其實係個黑面工人斷我約,我本來諗住好好醜醜都買多20kg行李俾佢。點知佢竟好意思要求我俾30kg 佢。平時態 ...

你買邊間廉航?官網應該有寫價錢

侯爵府

rabbitboyboy 發表於 18-10-1 10:04
其實係個黑面工人斷我約,我本來諗住好好醜醜都買多20kg行李俾佢。點知佢竟好意思要求我俾30kg 佢。平時態 ...

唉,我好明你心情,比著係我都會唔益佢,我諗你係買cebu, 點計都係預早買最抵,去到機場加就係一個diuble

大宅

回覆 ming1020 的帖子

我公主來了兩個月,斷我約,我無包行李。
你絕對不用理AGENT 話要包行理的。

無法例講明我要包行理,但有講明要比機票及$100 交通費。

wcpcelia    發表於 18-10-2 10:00

大宅

回覆 five555 的帖子

提供旅費、膳食及交通津貼

[img]blob:https://www.baby-kingdom.com/4480980b-03c5-405a-8caa-3da1f8057077[/img]傭工問
問11.1 當僱傭合約屆滿或終止後,僱主是否須要向我支付返回原居地的旅 費?
是。當合約終止或屆滿後,僱主須免費把你送回原居地。通常僱主 會給你1張包括機場稅的機票、每天港幣100元的膳食及交通津貼。
僱主問
問11.2 當合約屆滿或終止後,我應給予傭工甚麼種類的機票?有固定日期的 還是沒有日期限制的?
僱傭合約沒有為此作出規定,僱傭雙方可自行協議,但是你應考慮 給予傭工1張沒有日期限制的機票,以避免在一些不可預計的情況 下,倘傭工不能使用你所提供有固定日期的機票時,而引致你損 失。
問11.3 根據僱傭合約,僱主須支付多少天膳食及交通津貼給傭工?
這將視乎由香港至傭工原居地行程所需的時間而定,但傭工必須採 用最直接的路線。一般來說,如傭工是來自亞洲,1至2天的膳食及 交通津貼已足夠。

[img]blob:https://www.baby-kingdom.com/1f811363-bdd8-4f87-9b9f-868c8a999b74[/img]

[img]blob:https://www.baby-kingdom.com/6d065683-c58d-4c02-b0d6-1745cbf8d55b[/img]27

[img]blob:https://www.baby-kingdom.com/7b74ed72-2548-4069-8537-5195ae07d49a[/img] [img]blob:https://www.baby-kingdom.com/9bbbc5f4-24b3-4cb3-a53a-584ddf0ba8ec[/img]

查詢及投訴

[img]blob:https://www.baby-kingdom.com/340b98e7-9d88-4280-8109-aa26c787a1d9[/img]僱主及傭工問
問12.1 僱主及傭工可向哪處尋求有關僱傭合約或《僱傭條例》的意見或援 助?
你可以:
致電勞工處24小時電話諮詢服務熱線“2717 1771”(此熱線由

「1823」接聽);
前往勞工處勞資關係科分區辦事處;參閱「僱傭條例簡明指南」,該小冊子概述了《僱傭條例》的主 要條文,並可於勞工處勞資關係科辦事處索取,或於勞工處網頁 下載(網址:www.labour.gov.hk)。各辦事處的地址載於附錄 VI。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 rabbitboyboy 的帖子

佢要30kg你叫佢自己比錢,都斷約仲洗乜對佢咁好。上次我抄工人都無比行李,問過勞工署話無規定要包

wcpcelia    發表於 18-10-2 10:00

子爵府

ming1020 發表於 18-10-1 13:20
唉,我好明你心情,比著係我都會唔益佢,我諗你係買cebu, 點計都係預早買最抵,去到機場加就係一個diuble
...

Thx

子爵府

five555 發表於 18-10-1 13:39
回覆 ming1020 的帖子

我公主來了兩個月,斷我約,我無包行李。

你公主斷你約係一個月通知定即走?
我工人俾咗一個月通知我,佢問我包30kg行李,我都唔知點答佢,唯有話未買飛未知住。如果我話唔包,驚佢會玩嘢

大宅

她比一個月通知我,但我說不用了,可以即刻走,要走的人留多秒都令人不安。

我一邊看她執野,一邊打比中介講這件事,中介話會幫我替她買機票,我之後入番錢比中介便完了事情。我好FIRM同中介講我不會包行李的。

最後,中介自己比錢幫她比行理費,我只比機票錢。

伯爵府

five555 發表於 18-10-2 18:17

她比一個月通知我,但我說不用了,可以即刻走,要走的人留多秒都令人不安。

中介買邊間?應該吾會買廉航。如果吾係廉航,工人票好多都係包30kg行李,咁咪又係樓主你比錢

男爵府

尋日我家的旅遊賓last day,我都唔包行李費,佢夜晚whatsapp來問我點解唔包行李,我睬佢都傻!成萬蚊請佢來,用視象in果陣已經話係放星期六,佢話無問題,係第一次來HK做,嚟到就問有無得放星期日,因為佢有親戚响度!做得唔啱話下佢即刻黑面,教佢D嘢哦咗就算永遠唔會照做!成日話無錢,我話唯一我只做到係如果放假唔重要就留响屋企度做嘢,佢居然問咁做咩,我話好似平時嘅工作,佢即刻無反應!一時話前老公唔俾錢佢D仔讀書,一時又話前老公要告佢攞錢,一時又話前奶奶要做手術湊唔到佢D仔!要走由佢走!

大宅

回覆 Connielai 的帖子

中介買廉航,CEBU PACIFIC,我比了5百幾元機票。

伯爵府

回覆 five555 的帖子

咁呢個中介真係幾好

子爵府

rabbitboyboy 發表於 18-9-30 22:14

唔好意思,第一次買唔係 ...

断你约,20kg 俾多佢喇!

唔使理佢!

俾個貨柜佢好唔好

我係冇行李,冇餐,有水飲,完全合法!

首頁

尾頁

跳至