自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

人人的價值觀不同, 有人重視金錢, 愛情, 事業, 我卻最重視仔女。

俾他激親時, 望望他訓覺的儍豬仔樣, 就會開心番。

珍珠宮

畀面勳章

rubycourt 發表於 18-10-3 10:03
我女今年中五、日日一放學返到屋企即主動攬攬錫錫我,記起小二時已係反叛期,成日頂嘴,直到宜家當然也會 ...

我囡又係中五,但仍在反叛期,不过己比之前好

我為佢铺好小學同中學既路後我就放手,自己去揾興趣班返學,再識D新朋友,同老公四圍玩,享受人生!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tansyneko 發表於 18-10-3 11:06

最慘之後成日話幫邊個生仔,幫仔女乜乜.....
聽得多都煩

公爵府

MM6 發表於 18-10-3 03:12
凡事兩面睇,有得為子女係一種福氣,人生所行既路有好多時係自己行出嚟,唔好諗得太灰
...

小朋友身體健康
已經係福氣

細仔係SEN仔,底子又差,試到氣喘入ICU
現在曳到老師、姐姐、長老 我們兩公婆
都有D頂唔順

每次俾佢激親
就諗起他在醫院掙扎求存的日子

突然覺得佢會曳都係福氣

人總有情緒
食杯雪糕再黎過

加油

琥珀宮

good_pig 發表於 18-10-3 11:15
最慘之後成日話幫邊個生仔,幫仔女乜乜.....
聽得多都煩

yes,我屋企某人就係咁,然後最鍾意一哭二鬧佢自己最委屈,煩死

瑪瑙宮

到小朋友大 d 就做番野, 唔使困住自己.
選擇生就有無窮責任, 有得就有失, 路係自己揀.

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我個囡而家5歲, 自從佢出世, 我到而家都仲未搵番生活節奏, 只有做唔完嘅嘢等緊我, 無時無刻都只有挫敗感....

水晶宮

miemiemie 發表於 18-10-3 01:10
只係攰得滯,
放工湊女,小朋友又唔聽話呢啲,
而家等佢地瞓晒先叫有私人時間,

小朋友吾聽話,小幾?冇時間玩?

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

miemiemie 發表於 18-10-3 00:52
瞓唔著,

感歎女人一生就係為左仔女

同感。我同C6好大對比,只能活在勞氣中。

以前初識行,去街去得夜,女攰到訓咗,我可以孭個女孭到訓醒,C6好錫身,會鄧醒個女要佢自己行。我放工飯都未食第一時間睇哂佢地D功課先食,C6要個女坐係度等佢睇飽電視、食完飯,等到個女眼到耷哂先教佢做功課(已經只系數學)。仲有好多好多

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

HoshiSora 發表於 18-10-3 01:00
不用這樣想,兒女都是自己的啊!

認同

大宅

回覆樓主:

人生匆匆幾十年,照顧小朋友的這些歲月很快便會過,妳會好快驚覺,佢地大得太快已經不再需要妳,好快妳想見多佢地幾面都難。所以要好好珍惜和小朋友相處的時間,留下美好的回憶。開心同唔開心,同半杯水係滿定係 empty,都係在於妳點睇,嘗試去 enjoy這個過程吧!

子爵府

miemiemie 發表於 18-10-3 01:10
只係攰得滯,
放工湊女,小朋友又唔聽話呢啲,
而家等佢地瞓晒先叫有私人時間,

我都係,阿女唔聽話,郁d成日喊,佢一喊我就好心煩了!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tansyneko 發表於 18-10-3 12:16

yes,我屋企某人就係咁,然後最鍾意一哭二鬧佢自己最委屈 ...

講到自己好偉大咁

琥珀宮

good_pig 發表於 18-10-3 14:08
講到自己好偉大咁

就係咁囉,唔係話佢唔偉大亦唔係feel唔到佢付出,但有時d嘢過咗頭就令人反感

寶石宮

tansyneko 發表於 18-10-3 14:26
就係咁囉,唔係話佢唔偉大亦唔係feel唔到佢付出,但有時d嘢過咗頭就令人反感
...

做人有得有失..唔駛講到自己太高太低

大宅

瞓得好勳章

生完之後,我既世界就係一對仔囡。
有苦有甜

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

這是選擇性。。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

有小朋友係好困身架,有時幻想自己無小朋友既自由自在,實在好吸引。

不過個仔有咩事,我會第一時間成日人好緊張,佢流鼻血我都想替佢受,所以我天生係自虐既。

唯有苦中作樂,小朋友俾小小甜頭就回憶一世,無限LOOP,咁曰子就易過好多。

大宅

有左仔女,我地個世界真係唔同晒
我囡囡就黎16個月了,坦白講,呢16個月真係好攰好攰
囡囡早產,要留院,我無得埋身餵人奶,出院返屋企2,3小時就要泵奶,就算坐緊月,都每日風雨不改去醫院睇佢,拎d媽媽奶俾佢
我係一個working mum,因為工作關係,要出trip。趁搭車/火車/飛機泵奶,開會果陣行唔得開,只可以趁人地食飯,自己拿拿聲隊盒鈣思寶食個麵包,走去廁所泵,泵完又倒...搞咁多野都係想囡囡有媽媽奶飲

加固後,每日5點起身餵奶,然後洗洗切切,準備d固體食物,叫婆婆幫手煮,我放工返去餵,一餵就餵成個鐘,自己碗飯都放到凍晒,如果佢扭計,又要抱佢,自己求其食兩啖飯就算
即使佢而家已經16個月,食固都食得麻麻地,夜晚訓覺又訓得唔好,我一晚都要起身幾次

有左囡囡後,個世界好似圍住佢轉咁,有時候都忘記左自己
有時候真係覺得身心俱疲
間唔中都會回想返未生bb前ge日子,我會自己一個去旅行,我好鍾意飲酒,好鍾意去唔同餐廳食野,好有心思化妝襯衫
而家......唔好話化妝扮靚,我運去"開大"既時間都無,D白頭髮長醫出黎都未有時間染

話雖如此,但係囡囡令我覺得好幸運,人生充滿意義,令我更加愛憎自己既生命,更有動力做每一件事情
見到佢一日一日咁長大,每日都進步緊,我好感動,佢既笑容同傻氣既舉動,係我既推動力

樓主你睇下D舊相/舊VIDEO,睇下你D小朋友係幾咁可愛~~~跟住訓醒一覺就無事架喇

男爵府

養兒一百歲長憂九十九

首頁

尾頁

跳至