烹飪搵食

跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

好媽媽勳章

因為我唔係香港住,又好想好想食雲南酸辣米線(要香港舖頭食嗰種),請問有無人識整,可唔可以比個食譜我,please please

大宅

我都好鍾意食雲南酸辣米線, 正!
我都想知點整?

男爵府

好媽媽勳章

我都好鍾意

大宅

我都超級鐘意,有無人識啊?

大宅

好媽媽勳章

好想食雲南酸辣米線呀,請問有無人識呀???

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我未食過,唔知係點既,但網上搵到既食譜,睇下啱唔啱
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008040201463

水晶宮

我都想知點整?

大宅

好媽媽勳章

唔同街舖頭食果隻味。
請問有無人識整,香港舖頭賣嘅雲南酸辣米線。

伯爵府

吾通係商業秘密無人知.

大宅

雲南過橋米線
牛 展 1 磅

肉 碎 150 克

雞 蛋 2 隻

煮 好 滷 水 料放 進 牛 展 豆 乾 雞 蛋 滷 30 分 鐘 。

放 2 湯 匙 豆 醬 加 鹽 ,胡 椒 粉 調 味

煮 好 米 線 , 混 些 麻 油 , 將 材 料 鋪 上 面 。

酸辣米線

米線適量

豬肉

醬油

醋。

米線用開不泡軟豬肉剁末;熟芝麻稍搗碎蔥切碎。

鍋中放少量油燒至溫熱下肉末用小火煸炒干水分至亮油,放微量鹽,鏟勻盛出待。

將醬油醋花椒粉芝麻粉碎米芽菜油辣椒味精湯同放一個大碗裡。

將米線撈出入放好調料的大碗裡關火再下豌豆尖略燙

將豌豆尖撈出盛米線裡面

撒上肉末和蔥碎

希望可以幫到你啦!!!

大宅

好媽媽勳章

thanks小布bubu,請問點解無酸菜?我好鍾意食酸菜hehe................
原帖由 小布bubu 於 09-5-18 18:18 發表
雲南過橋米線
牛 展 1 磅

肉 碎 150 克

雞 蛋 2 隻

煮 好 滷 水 料放 進 牛 展 豆 乾 雞 蛋 滷 30 分 鐘 。

放 2 湯 匙 豆 醬 加 鹽 ,胡 椒 粉 調 味

煮 好 米 線 , 混 些 麻 油 , 將 材 料 鋪 上 面 。

酸辣 ...

大宅

原帖由 hoebobo 於 09-5-22 10:12 發表
thanks小布bubu,請問點解無酸菜?我好鍾意食酸菜hehe................

你都可以加既...
依個食譜俾你做參考姐...

大宅

好媽媽勳章

咁呢個同唔同街舖頭食果仲呀?
原帖由 小布bubu 於 09-5-23 12:36 發表

你都可以加既...
依個食譜俾你做參考姐...

子爵府

依家唔鐘意食譚仔記酸辣米線喇
佢地服務差到食
D野又愈黎愈貴
依家我寧願坐車去食傷心麵好過喇

珍珠宮

畀面勳章

裕一品都好好食嫁
佢o地最好o既係會另外比一碗細米線阿女....有時得我同阿女兩個人去食, 我勁鍾意辣, 問阿姐可唔可以將d辣分開上, 我話阿女食唔到辣, 跟住佢o地會比一小碗唔辣o既我o地, 好好人~~

子爵府

大廚勳章

我今日先自睇到, 我會煮, 不知仲有沒有要資料.

男爵府

裕一品同傷心都好味呀 ! 但我好愛傷心 ! 真係幾心傷......哈哈
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

子爵府

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-5-10 15:47 發表
我今日先自睇到, 我會煮, 不知仲有沒有要資料.

要呀, 要呀

唔該

子爵府

大廚勳章

我鄉下係雲南, 所以我會煮.
首先去街市賣豆腐的地方買一中有葉的細坡的酸菜(因為我不中意吃出面有的米綫就甘加的果的潮州好大條的酸菜就叫雲南米綫).酸菜買返來之後切細粒, 加的白醋(中意吃酸就加多的白醋),白酒, 姜茸,用煲燙袋裝的中國芹菜(因為芹菜有陣香味, 吃不慣可以不俾), 四川的花椒粒, 中意吃辣可以加的辣椒粉, 跟住全部撈勻佢, 個燙袋就放酸菜的上面,用個玻璃安入住(酒同白醋的份量要差不多浸過燙袋的面)可以一次整多的, 每次用筷子拿出來吃時, 筷子不好有油, 甘的酸菜就放成年都沒有問題. (因為HK 沒有正宗煮米綫的酸菜, 所有要加工)
配料:
油, 鷄粉, 豆粉, 生抽, 鹽
材料: 可以跟隨個人中意加減.
蕃茄半個, 芽菜, 九菜, 芝士腸, 蟹柳. 蔥, 芫茜. 豬肉
做法 :
1. 豬肉切片, 放入配料撈勻. (因為自己係屋企煮不會煲湯低, 可以用上湯).
2. 用煲煲滾水, 水滾放入江西米粉(一人份量一般一小挫), 熄火焗15 MIN , 之後拿一條用手指夾下有冇軟), 跟住過泠河 , 待用.
3. 煲滾水, 加酸菜(酸菜一定要滾才出酸味, 我不中意出面吃的就甘加白醋-好難吃), 蕃茄(切細粒, 易出味), 滾3MIN, 再加已葉好的豬肉, 用筷子搞几下, 之後加入芝士腸, 芽菜(呢的可以自由配搭,自己中意吃咩, 加咩), 米綫, 等再滾之後加九菜(九菜求其煮下, 煮太林不好味, )辣椒油, 花椒油,鹽, 生抽 .
4. 上碗, 撒芫茜, 蔥. 就係一碗美味的雲南米綫了.
原帖由 coffeeman2217 於 10-5-12 00:56 發表

要呀, 要呀

唔該

子爵府

大廚勳章

不記得講, 去街市買酸菜時記得叫佢俾的浸住果隻酸菜的水, 也多也好, 酸菜切粒後加呢的水同醋, 酒(甘樣就不用加太多酒)等, 到時煮米綫時加的呢的汁, 仲好味, 酸菜最少都要葉過一日才可以用, 才入味.

首頁
12345...20

尾頁

跳至