自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問去水喉噻左, 我聽朋友話用條膠喉吹吹去水位, 但又有人話係用條膠喉 但唔係吹而係吸番d去水( 什麼虹吸管作用 ), 想請教兩者那個才對, 另了了佢, 又用什麼了呢?

侯爵府

好媽媽勳章

我見我老公就咁吹,跟住就唔滴啦
開心每一天

大宅

雪影 發表於 18-10-5 21:05
我見我老公就咁吹,跟住就唔滴啦

thank a lot, let me try tonight

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我見師傳係向條膠喉吹, 同倒幾支水入去部機到。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係虹吸管(虹吸)作用(siphon effect), 應該係吸. 虹吸作用常用於魚缸換水, 將高位既水經過一個更高既障礙(魚缸壁頂)再去一個低位.

通冷氣去水, 吸同吹都有人用, 吹就比較直接容易, 但就成效有限, 亦有機會將D阻塞物推去更深更難清理位置. 吸相對較難掌握, 一個唔小心, 吸左入口都幾.......

唔同環境有唔同既方法, 亦有人用可以吸水既吸塵機來吸, 或者用通渠彈弓.

公爵府

用通渠彈弓比較實際
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

如果你開到吹水個位,揾支粗飲筒係得嘅,但買一粒去潺丸放係吹水位前面,關上門面,照間機,三年都唔滴水

別墅

Rilakkuma12 發表於 18-10-6 10:26
如果你開到吹水個位,揾支粗飲筒係得嘅,但買一粒去潺丸放係吹水位前面,關上門面,照間機,三年都唔滴水
...
去潺丸邊度有售?

水晶宮

mansdom 發表於 18-10-5 21:04
想問去水喉噻左, 我聽朋友話用條膠喉吹吹去水位, 但又有人話係用條膠喉 但唔係吹而係吸番d去水( 什麼虹吸 ...

c6係淘寶淘咗啲野洗冷氣嘅野,上Youtube學點洗,佢洗完就冇滴水,搵師父洗要$700,宜家慳番$700

子爵府

channin 發表於 18-10-6 10:30
去潺丸邊度有售?

淘寶,五金鋪

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我塞過幾次叫人黎通,都係吸水吸埋d污糟野出黎。

大宅

ddkaka 發表於 18-10-6 10:31
c6係淘寶淘咗啲野洗冷氣嘅野,上Youtube學點洗,佢洗完就冇滴水,搵師父洗要$700,宜家慳番$700
...

係乜野可否介紹, 等我都去淘寶買

子爵府

ddkaka 發表於 18-10-6 10:31
...

我今個月初啱啱洗完,就咁用水沖下,半個鐘,$700,巧貴!!!真係好賺!!!

琥珀宮

mansdom 發表於 18-10-5 21:04
想問去水喉噻左, 我聽朋友話用條膠喉吹吹去水位, 但又有人話係用條膠喉 但唔係吹而係吸番d去水( 什麼虹吸 ...

係吹,將塞住的塵向外吹出街!

條喉通咗,d水自然向外流走,而不是倒塞流回屋內!

水晶宮

mansdom 發表於 18-10-14 20:39
係乜野可否介紹, 等我都去淘寶買

【空调清洗罩接水罩 空调室内机防水罩胶布袋 清洗空调接水袋清洗罩】http://m.tb.cn/h.3i2vJVz?sm=821aec 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥UrIDbTiRjnn¥后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)[来自超级会员的分享]

首頁

尾頁

跳至