自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友半歲時曾經對蛋白敏感,(現在6歲半,食雞蛋冇問題)問左好多間診所都話唔打得,正苦門診又要65歲先打得,健康院又話綜緩人士先可以打,私家醫院又食水深,門診費800-1500,注射費300!我係唔係唔應該講小朋友對蛋白敏感?正苦對我呢D平民太好了!令我都想學拿綜緩唔駛做,又有錢,仲可以去旅行呀!

水晶宮

回覆樓主:

唔太明你問咩

珍珠宮

唔好幫佢打啦, 始終有敏感發生過,潛在風險可能仲有。 打左支針發生咩事大家都唔想,幫仔仔增強下抵抗力。食多隻橙做下運動。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

對蛋白敏感,同攞唔攞綜緩有乜關係?
就算攞綜緩唔使錢打,對蛋白敏感嘅人,都唔一定會同佢打

子爵府

pampamlam 發表於 18-10-6 09:46
小朋友半歲時曾經對蛋白敏感,(現在6歲半,食雞蛋冇問題)問左好多間診所都話唔打得,正苦門診又要65歲先打 ...

唔太明,
今年係咪有資助呀?我見k字頭嗰間send email黎話40蚊(有錯請指出)

不過曾經有蛋白敏感我唔會搏

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

敏感既野,問番醫生好d唔好亂黎,食得雞蛋同打針唔同,check番清楚先好。

wcpcelia    發表於 18-10-6 16:07

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

口水包包 發表於 18-10-6 10:01
唔好幫佢打啦, 始終有敏感發生過,潛在風險可能仲有。 打左支針發生咩事大家都唔想,幫仔仔增強下抵抗力 ...

哦,因爲身體邊太多長年人煩,所以想打,好提議

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小朋友半歲時曾經對蛋白敏感,(現在6歲半,食雞蛋冇問題)問左好多間診所都話唔打得,正苦門診又要65歲先打 ...
敏感喎,打針可以好大件事。
媽媽唔需要太堅持一定要打流感針既,放鬆d,我自己都好多年冇幫佢地打,以前打過都唔係年年打,唔係一定要打架。
做多d運動、早d訓、飲多d水,增強小朋友抵抗力吧。

水晶宮

法國醫院有資助,我仔舊年打仲平過家庭醫生,你打去問問仲有冇?

男爵府

回覆樓主:

樓主問咗診所蛋白敏感唔打得,照計去私家醫院或政府健康院有會有相同建議,請問樓主此事和領取綜援扯上什麼關係?

大宅

MommyPanel勳章

我仔都係對雞蛋敏感, 從未打過流感針, 連水痘針都唔打得 ,今年學校有得打, 打番去有資助個間醫務所問, 要去診所打, 因為如果佢哋有敏感反應, 即刻有藥物幫佢哋, 門診費都要幾百蚊, 只係資助返支流感針, 同埋我問返個家庭醫生, 流感針啲蛋仲犀利 ,所以我索性都唔打, 無謂攞個仔去搏。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你小朋友有敏感,不可以亂打針架

唔關免唔免費打針問題,就算你小朋友可以免費打,你都要問清楚醫生,打左有咩併發或反應,可以好大件事

大宅

YuiYeeMa 發表於 18-10-6 10:19
樓主問咗診所蛋白敏感唔打得,照計去私家醫院或政府健康院有會有相同建議,請問樓主此事和領取綜援扯上什麼 ...

正苦門診話要65歲,健康院話綜緩先可以去佢到打,有時綜緩人士有既福利仲多過我呢D平民眼紅姐

大宅

口水包包 發表於 18-10-6 10:01
唔好幫佢打啦, 始終有敏感發生過,潛在風險可能仲有。 打左支針發生咩事大家都唔想,幫仔仔增強下抵抗力 ...

大宅

I9528 發表於 18-10-6 10:03
對蛋白敏感,同攞唔攞綜緩有乜關係?
就算攞綜緩唔使錢打,對蛋白敏感嘅人,都唔一定會同佢打
...

見到佢地咁多福利眼紅,平民福利太少

大宅

Angelice-BeBe 發表於 18-10-6 10:38
你小朋友有敏感,不可以亂打針架

唔關免唔免費打針問題,就算你小朋友可以免費打,你都要問清楚醫生,打左 ...

如果我想打,都冇諗過免費,係感覺有特別既小朋友需要既福利實在太少了

男爵府

pampamlam 發表於 18-10-6 11:01
正苦門診話要65歲,健康院話綜緩先可以去佢到打,有時綜緩人士有既福利仲多過我呢D平民眼紅姐
...

自己搵到唔駛靠綜緩係好事,加油!

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

有試過敏感就唔好打啦,流感針唔一定要打的

(我睇唔明文章重點係問打唔打針,定呻無政府資助)

男爵府

你真係好想打,可以去問番自己區既區議員辦事處,12歲前都係免費打,同埋你小朋友有過雞蛋敏感,你今年應該去診所打,有咩事即刻救到,何況,流感我小朋友都中過,打左針同唔打針都會中,驚既可以留意,一有高燒就去做流感測試,48小時內食特敏福,解決方法好多,同埋有心打好快啲去,唔好年尾年頭先黎搵,有錢都未必有針

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至