自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

子爵府

peonica 發表於 18-10-11 16:16
錯了。
去旅行關咩機場繁忙事,班機好準時,次次都係俾個行李頂住。
行李帶唔夠,幾班機到左,四五班機逼一 ...

大宅

MC媽 發表於 18-10-11 14:52
我係bk都十幾年, 仇中嘅種子早幾年前已悄悄種下, 等待某啲時間就爆發。

老實講人工島, 填海我冇意見, ...

非常贊成,雞蛋裏面挑骨頭個個都識,不停冇建設性嘅反對,只會令人唔敢做有建設性既嘢

水晶宮

曾蔭權在2007金融海嘯那年的施政報告提出香港十大基建,內容可以google,基建一般被視為是刺激經濟良方,經濟好時炒炒賣賣,經濟不景氣就需要靠基建帶動商業活動和就業機會。美國在三零年代經濟大蕭條時期開發西部
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

章太郎 發表於 18-10-11 16:12
點解會一舖清袋呢?個計劃係長遠,每年仲會有收入㗎喎。你有仔女嗎?成日聽好多畢業生搵唔到嘢做,大型基 ...

認同,依家又唔係要即時用啲儲備,好似講到有出冇入咁

琥珀宮

kkttssng 發表於 18-10-11 13:15
點解呢?

點解只可以反對,唔可以讚成呢?點解?

琥珀宮

Doris720 發表於 18-10-11 13:47
朋友的一番說話:
究竟香港人知不知道,在未來幾年當地產爆破、賣地無收入、資金撤離、失業率創新高,這一 ...

如果當年2003年肯去馬有基建,當年唔會慘成咁

子爵府

幸福花 發表於 18-10-11 16:44
回覆 MC媽 的帖子

點解仇視環保人仕?水位上升地球暖化係不爭事實!一塲風已攪到香港七零八落! ...

sorry,我唔喜歡同偏激嘅人有交流, 你嘅留言我通常ignore。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

【施政報告】被批燃燒儲備 林鄭以當年玫瑰園計劃解畫:鑑古知今
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20181011&s=6996647&a=58780407

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

MC媽 發表於 18-10-11 14:52
我係bk都十幾年, 仇中嘅種子早幾年前已悄悄種下, 等待某啲時間就爆發。

老實講人工島, 填海我冇意見, ...

大嶼山、西貢..... 好大面積都係郊野公園,動不得!
大澳梅窩都有公屋居屋,好多人又不安於要住離島!
新界好多地又收不得!

水晶宮

回覆樓主:

因為啲人成日話想劉華做特首,佢一講咪冇咁多怨言

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

991129 發表於 18-10-11 15:30
哈哈, 講你就容易, 現實民主亦係應該咁樣, 但你試吓依家去郁吓大嶼山啲地呀, 睇吓有幾多人出嚟嘈你:badfee ...

所以呢…大家各自發表下意見(吹下水)一定無問題, 到真係要執行時, 無論是什麼方案都一定會有阻力

珍珠宮

bobomia 發表於 18-10-11 17:06
【施政報告】被批燃燒儲備 林鄭以當年玫瑰園計劃解畫:鑑古知今
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i ...

香港新機場計劃(玫瑰園計劃)就係劍橋大學經濟學派Keynesian model既應用。

政府喺經濟低迷時透過基建增加開支,以增加建築及相關項目工作人員就業職位, 相關工作人員受聘後獲得收入,再將收入一部分消費,一部分存入銀行。 消費令其他相關行業收入上升,從而增聘人手; 存款喺銀行可增加銀行借貸俾其他企業投資,從而又有新增就業職位。 呢個政府基建開支 - 增加就業職位- 帶動消費及銀行借貸 - 帶動gdp 既effect 係長期loop,而且基建落成後帶來更多經濟效益。

以上係政府以基建增加開支從而刺激經濟,帶動gdp上升既運作, 唔係咁簡單以倒錢落海一言以蓋之

大宅

我是贊成的,只要大家坐低冷静思考一下,就觉得呢個建議可以解决到好多香港往後要面對既問題!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我唔知劉生點諗,但佢支持當然有佢的道理,同樣我都唔知有些人點解反對?要反對一件事好易,好易,好易。但反對左住屋問題會解決嗎?一路針對贊成的人指指點,但反對的人又唔想出更好的方法,是否原地踏步就是對香港好?政府除左建人工島還有其他建議,可惜總有批人出來阻止,建人工島除左好貴的費用外,沒有既得團體出聲阻撓算是最少阻力,當然能成事還需過五關斬六將,希望過程中當初反對其他方法的人,是否真係要全港市民攬住死都唔肯退一步。

別墅

上屆689政府,時任政務司長777出席多場退休保障公眾諮詢會,最後777認為全民退保會令政府財政負擔加重。結果到今屆政府,777一上任特首更斬釘截鐵表示不會考慮落實全民退保。

但被指耗盡庫房去填海,777就回應,如果因為貴就不去填海,就是短視。

咁即係當日林柒因為幾百億,而唔去落實全民退保,就是短視?

其實全民退保同填海分別,就是全民退保啲錢就直接俾香港人﹔填海就是盡快掏空庫房,啲錢貢獻俾大陸。

子爵府

只可以反對,吾畀人贊成㗎

珍珠宮

Doris720 發表於 18-10-11 17:39
上屆689政府,時任政務司長777出席多場退休保障公眾諮詢會,最後777認為全民退保會令政府財政負擔加重。結 ...

我喺114樓有解釋基建點樣帶動經濟既運作,有時間請睇下再俾意見。

珍珠宮

2018復活節勳章

54heima 發表於 18-10-11 16:55
曾蔭權在2007金融海嘯那年的施政報告提出香港十大基建,內容可以google,基建一般被視為是刺激經濟良方,經 ...

近年香港嘅大型基建陸續完成,有人講過擔心香港經濟會走下坡。。。。

首頁
45678...14

尾頁

跳至