自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

can u pls pm me the info? thx a lot!!

原帖由 labelle 於 09-4-14 01:13 發表
我囝囝2歲8個就學鋼琴 (都係單對單一個星期一堂,每堂30mins), 我無俾佢參加TOM LEE/柏斯音樂班,因為我覺得冇乜用, 一班人老師跟得幾多...
依家3歲5個月,琴鍵位置同埋音符佢好OK, 反而拍子初練時會有d錯.
不過佢一開始 ...

子爵府

係將中呀...苗樂

原帖由 muichujamie 於 09-4-14 01:22 發表
goofyszesze:
可唔可以介紹比我你個女喺邊度學呀?

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我認為唔夠的, 真係 strongly recommend 你上親子班, 順便可以學埋一份, 同埋知返屋企要練習 d 咩, 佢錯左你都知, 否則你真係倒 $$ 咋, $$ 都事少, 浪費時間嘛.

我學開 organ, 有部係屋企都考慮要買部鋼琴俾佢, 無琴練進度一定慢好多. 老 c 見到你都唔耐煩啦 (我以前個老 c 就係啦, 會鬧人添呀.)

原帖由 1941 於 09-4-14 11:04 發表
請問各位係咪家中都有琴?

如果好似我, 家中冇琴
我全家都從未接觸過鋼琴
冇人識教小朋友
只靠老師 1星期1堂 毎堂30mins
可以嗎?

謝謝各位的意見
我小時都好想學 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

音樂班同鋼琴班係唔同的, 有 d 音樂班有律動, 其他樂器, 音樂欣賞等等, 我覺得視乎家長需要啦.

我本來唔想佢太早學啦, 不過隨緣啦, 整定.

原帖由 labelle 於 09-4-14 01:13 發表
我囝囝2歲8個就學鋼琴 (都係單對單一個星期一堂,每堂30mins), 我無俾佢參加TOM LEE/柏斯音樂班,因為我覺得冇乜用, 一班人老師跟得幾多...
依家3歲5個月,琴鍵位置同埋音符佢好OK, 反而拍子初練時會有d錯.
不過佢一開始 ...

禁止訪問

男爵府

thanks~
係咪7色鋼琴班?但如果學1 to 1的鋼琴班係咪都係咁教架?

原帖由 goofyszesze 於 09-4-14 15:19 發表
係將中呀...苗樂

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

係7色鋼琴班,但個琴唔係七色既:D
係真鋼琴黎架,只不過老師會有d紙條放係琴鍵上比佢地認顏色 C 係紅色,D係橙色....如此類推。
因為七色鋼琴係FOR 2-3歲定2-4歲小朋友學,因為呢個數歲既小朋友對顏色感興趣,大個左緊係唔使用呢個方法比佢地去記啦:loveliness:
而家囡囡仲細,我一路都同埋佢一齊上堂,所以我都學到唔少野:D 。

原帖由 muichujamie 於 09-4-14 16:12 發表
thanks~
係咪7色鋼琴班?但如果學1 to 1的鋼琴班係咪都係咁教架?

禁止訪問

水晶宮

原帖由 kiukiudaddy 於 09-4-14 20:36 發表
我問過在琴行做的朋友,佢嘅意見同妳一樣,咁我問點解琴行咁多幼兒鋼琴班係for 三、四歲小朋友,佢話唔通有錢唔揾呀,反正好多家長只為張証書而報讀以方便日後考小學,學壞手勢咁長遠嘅事根本無人會理會。

拔苗助長係我地呢一 ...

好句

我囝囝4歲9個月學琴,單對單,己學了差不多3年了,現在他七歲,下個星期考5級。

我每個星期陪佢上堂, drop notes,日日同佢練琴,最少45mins to 1 hr(week days) ,最勁係3個鐘(weekend),我唔明就打比老師問。想小朋友學得好,最緊要父母肯付出,不是指$$$,係同佢陪佢練。

別墅

我個女2歲時都有上音樂親子班,4對家長+小朋友。之後3歲於同一琴行直上單對單;至4歲離開琴行轉跟現時的老師。學琴的路極其漫長,好的老師實在太太太重要!

水晶宮

原帖由 kiukiudaddy 於 09-4-14 20:36 發表
拔苗助長係我地呢一代家長嘅強項。

呢句話真係形容呢一代家長好貼切.

5歲以下開始學琴, 唔係唔得, 個 progress會慢,
收成唔明顯, 比學費仲有種 '倒水' 感覺.
小朋友有番5-6歲先開始學琴, 理解力高o左, 專汪力又耐d, 手力又好d, 學起上黎就比較 effective, 易d見到個進度.

我見有d小朋友2歲幾 or 3歲幾開始學琴, 個家長話冇問題, 我覺得佢地 very lucky, 因為小朋友真係有呢方面的 talent, 才會比到個成績家長睇, 令家長繼續比小朋友學落去.

首頁

尾頁

跳至