單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

無論你等離婚~分了居~離了婚?
或是單親媽媽定爸爸....???
都好歡迎你地入黎分享下~

洋房

你係單親的爸爸定媽媽?
我係一個單親媽媽 ... 今年已經過了4年.....而且可能將會成為一個失業媽媽了.....

真係雙失(失婚失業)的女人, 真失敗 !!!!!!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 asiter 於 09-4-22 23:21 發表
你係單親的爸爸定媽媽?
我係一個單親媽媽 ... 今年已經過了4年.....而且可能將會成為一個失業媽媽了.....

真係雙失(失婚失業)的女人, 真失敗 !!!!!!!!! ...

其實雙失大有人在, 尤其而家呢個時勢, 我都係上個月俾公司裁左, 同你一樣變成雙失 =.="

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 christy0604 於 09-4-23 11:07 發表

咁你e+點生活ar?

寄左幾十個求職電郵出去都無回音..
咁多年黎都係手停口停(因為做左單親9年)
而家惟有死死氣去申請綜援, 下個星期交文件, 希望快D攪掂.

大宅

我是單親媽媽~
原本我個仔叫bobby~但依家唔係啦~~
我都係雙失~但我比你肯加失敗~
因我前夫愛上一個比他年齡大的女人~
即是比我大十年~同時有仔有女~
可能佢有戀母狂~因佢小時沒有母親的愛~
或者我對他好~所以佢覺得嫌棄~~

原帖由 asiter 於 09-4-22 23:21 發表
你係單親的爸爸定媽媽?

真係雙失(失婚失業)的女人, 真失敗 !!!!!!!!! ...

男爵府

畀面勳章

失婚唔一定失敗!!
大家要努力!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-4-23 14:34 發表
失婚唔一定失敗!!
大家要努力!!

係呀! 可以捱到今時今日, 點會係失敗喎!
C6要變咪由得佢囉!
我個C6咪仲衰~ 佢當年爛賭同去滾個理由係我掛住囝囝而忽略佢喎.........

洋房

我都失敗 ..... 因為之後我鍾意個男人 , 我對佢好好, D C6係咪 SHORT ..... 佢話我對佢好係一種壓力 .... 話同我分手.. 痴線

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 asiter 於 09-4-24 00:24 發表
我都失敗 ..... 因為之後我鍾意個男人 , 我對佢好好, D C6係咪 SHORT ..... 佢話我對佢好係一種壓力 .... 話同我分手.. 痴線

對你唔好就話啫, 對你好又話壓力, 根本就係藉口
所以我而家都只會以子女為重.
即使幾辛苦都好, 睇住佢地一日一日咁長大, 真係好開心, 好安慰!
千祈唔好再為d唔識珍惜你嘅 C6傷心.
俾心機!

禁止發言

洋房

真係好多謝你們的支持 !!!!

原帖由 newbiee 於 09-4-24 00:48 發表

對你唔好就話啫, 對你好又話壓力, 根本就係藉口
所以我而家都只會以子女為重.
即使幾辛苦都好, 睇住佢地一日一日咁長大, 真係好開心, 好安慰!
千祈唔好再為d唔識珍惜你嘅 C6傷心.
俾心機! ...

複式洋房

我係未婚而單親既媽媽~
我舊年7月生左臭b,8月同條友反面,12月就俾公司cut左,因只做左1年9個月,唔夠2年,所以補都無得補!
當時一收到信即刻搵工,但一個回音都無,到左2月左右先慢慢開始有回音,見過十幾份工,但當然係見唔成啦,無幾耐,到左早兩日先搵到份工,但我仍然算慶幸可以係咁差既經濟環境下,失業左四個月多就搵到工!

大宅

原帖由 bobby711 於 09-4-13 23:44 發表
無論你等離婚~分了居~離了婚?
或是單親媽媽定爸爸....???
都好歡迎你地入黎分享下~

我是單親爸爸,是這裡的弱勢社群......

分享?? 忙碌是我們的共通點吧!
我但求能夠一一去數清楚......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 christy0604 於 09-4-24 09:40 發表

咁都冇法la~~~加油...
不過, 綜援....要你一毫子都冇先可以申請ga...又要cut 保險...

相信hk 好多人都有buy 保險...cut左佢好似好可惜....

唉~ 我本來有份保險, 但係公司舊年開始減人工, 我已經俾唔起, 無左LU~
社署個職員認為我仲有最後一份糧可以等得, 佢居然要我等多1-2個月至可以約時間交文件, 我無奈之下搵區議員出聲, 至約到下星期咋, 佢仲強調話同我打尖..
D人真係要發生家暴慘劇至肯幫你架!
D人以為申請嘅人都係呃政府, 懶人.......唉~ 我做左9年單親從來都無用過援助一毛子呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 88ofsun 於 09-4-24 23:14 發表

我是單親爸爸,是這裡的弱勢社群......

分享?? 忙碌是我們的共通點吧!

單親爸爸唔係弱勢社群, 係稀有品種, 應該要受保護呢!(唔好介意呀!)
因為, 我總係覺得通常只有媽媽對子女肯付責任, 爸爸可能會拍吓屁股就走..
好似你咁有責任嘅爸爸應該要受保護!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 可可爸爸 於 09-4-25 13:05 發表
我是單親爸爸 too.....

其實單親爸爸會唔會比單親媽媽辛苦?
因為我覺得男人大多數都不輕易向人吐露心聲, 有唔開心成日都會收收埋埋, 加重壓力.

大宅

原帖由 newbiee 於 09-4-25 00:19 發表

單親爸爸唔係弱勢社群, 係稀有品種, 應該要受保護呢!(唔好介意呀!)
因為, 我總係覺得通常只有媽媽對子女肯付責任, 爸爸可能會拍吓屁股就走..
好似你咁有責任嘅爸爸應該要受保護! ...

稀有品種....即係就黎絕種喇.....要放響動物園先得 bor....哈哈哈

大宅

原帖由 可可爸爸 於 09-4-25 13:05 發表
我是單親爸爸 too.....

Hello 可可爸爸,我曾在你的高樓內留過言。

首頁

尾頁

跳至