跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb在公眾地方扭訓覺想啜啜, 怎辦 ? 如果當時附近沒有育嬰室餵奶設施, 怎算好 ?

大宅

回覆 # 的文章

無問題呀! 鐘意係邊餵咪係邊餵囉, 總之有得坐就ok. 我都試過係公園呀, 商場咁餵, 有嘢嬲住咪得囉!

子爵府

醒目開學勳章

是呀! ANYWHERE ANYTIME都可以呀! 如果怕羞, 搵個冇咁多人行既地方都ok! 所以要隨身帶條長巾嬲住餵奶 & 可以做埋安全帶添! (因為依家好多食店的BB CHAIR都沒有安全帶架! 所以可以用長巾綁住佢!)

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我係在職媽媽,奶奶買少見少,而家返工泵2次加埋都係得4安,睇黎阿仔食曬d冰奶後就要補奶粉...

你地又點呢? 如果我早晚埋身, 咁假期的平日唔知仲有無奶比阿仔食呢?!

子爵府

醒目開學勳章

雖然我是埋身餵, 但是亞囡一日只是食早午晚三餐人奶 & 我沒有儲奶架! 唔知到佢遲些只食早晚兩餐時會不會少咗啜而快冇奶呢?

男爵府

no problem la, demand based on request, when your baby eats more, you will produce more

I am a poor mom (low production) and I used to supplement formula milk to my baby before she gets 7 mths old, after that when she started eating solid food, I don't need formula milk anymore, as I am a full time mom, I breastfeed her directly regardless how much milk I can supply, so far it is very ok

add oil and you should be ok, try to feed her more directly

原帖由 iammimi 於 09-4-16 22:50 發表
我係在職媽媽,奶奶買少見少,而家返工泵2次加埋都係得4安,睇黎阿仔食曬d冰奶後就要補奶粉...

你地又點呢? 如果我早晚埋身, 咁假期的平日唔知仲有無奶比阿仔食呢?! ...

別墅

我個女唔知點解最近唔肯埋身,我而家做左全泵媽,一日三次,D奶量都仲keep到!

大宅

我諗真係好難啦! 而家返工加埋先得4安, 阿仔而家瞓覺前又唔駛食奶, 而家得返一次埋身機會咋! 真係追奶都追到頭都痛...

返工壓力又大, 今個月個TARGET加咗100%,我去到泵奶已經係奇蹟啦!

今日去完健康院, 姑娘話可以轉三餐固體, 阿仔真係唔再需要我lu...

大宅

仲餵緊人奶既你(們)~~送一個字:
勁 !

9個月時我就收工囉~

別墅

回覆 # 的文章

我個仔比家姐仔lucky, 因為到現時還托賴可以全人奶, 只會在晚上睡前,半夜& 早上埋身啜幾下.一邊食,一邊泵, lunch & before 放工各泵一次
[url=http://lilyp ie.com][/url]
[url=http://lilyp ie.com][/url]

大宅

咁阿仔而家幾大呀?

原帖由 akiwg 於 09-4-26 23:52 發表
我個仔比家姐仔lucky, 因為到現時還托賴可以全人奶, 只會在晚上睡前,半夜& 早上埋身啜幾下.一邊食,一邊泵, lunch & before 放工各泵一次

別墅

好媽媽勳章

原帖由 akiwg 於 09-4-26 23:52 發表

自從復活節假期全埋身餵後,我個仔唔肯再食奶粉,一D都唔食,一日只食兩餐粥,之後等我放工,睡前,半夜及早上埋身食,我以前返工會泵奶,而家冇再泵,諗往食到自然冇,依家佢靠哂我,都唔知點算好!

子爵府

我都煩喂人奶,阿女全埋身食到E家1歲,C都唔要奶樽
我上星期5先做完宮外孕手術,都無喂佢了...
最慘佢又唔食奶粉,E家只好用手,都係比到半杯佢
真係早G一早用樽喂佢,咁E家佢唔駛咁慘

大宅

佢地真係好得意架! 或者你唔係佢視線範圍佢地就會用樽, 你試吓得唔得吖!

今日開始只餵早晚, 希望可以繼續比阿仔啦!

kittypo: 小心身體呀!

別墅

我自從話我個仔唔淮咬我之後,佢一路都唔肯埋身食。唉,全泵形,好麻煩,要做多好多嘢。好攰好攰,好病好病都要起身泵奶!唔食都要泵呀~~~~~如果唔係就怕KEEP唔到D奶量。

子爵府

原帖由 ALBBLABB 於 09-4-29 00:56 發表
我自從話我個仔唔淮咬我之後,佢一路都唔肯埋身食。唉,全泵形,好麻煩,要做多好多嘢。好攰好攰,好病好病都要起身泵奶!唔食都要泵呀~~~~~如果唔係就怕KEEP唔到D奶量。 ...

係呀,真係好辛苦,我e家都決定同阿女介
一來我身體頂唔順,2來我都沒有太多奶比佢
但見佢每次見到我好似"隱"到咁...我又唔比佢埋黎
好慘,真係好唔捨得,但又無可耐可...
e家只好盡量留佢在婆婆度,見唔到我佢會好過d

大宅

餵人奶已經夠累架啦!全泵就真頭想死呀! 我而家都無咩奶,暫時都可以餵到早,晚,遲D就真係唔知啦!

佢地真係好攪笑,我有時都會引阿仔,佢會揭起你件衫,塞個頭埋黎,真係可愛到不得了...

真係勁唔捨得!

別墅

看你們說又病又累, 咁你地有冇飲媽媽奶粉or 食維他命補充 呢 ?
我第一胎時餵咁耐,就經常病, 仲好瘦, 一邊被勸不要再餵.
到今次第二胎懷孕到玩在也繼續食materna, so far 比上胎少好多病和冇那麼累. 因為餵奶需要extra 營養 & energy, 唔補充真係唔得.

大家努力 !

原帖由 iammimi 於 09-4-29 13:38 發表
餵人奶已經夠累架啦!全泵就真頭想死呀! 我而家都無咩奶,暫時都可以餵到早,晚,遲D就真係唔知啦!

佢地真係好攪笑,我有時都會引阿仔,佢會揭起你件衫,塞個頭埋黎,真係可愛到不得了...

真係勁唔捨得! ...

子爵府

醒目開學勳章

大家諗住會餵到幾耐? 我希望餵到返N1!

首頁

尾頁

跳至