親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

租車去完mont st michel 之後, 是否返機場還車, 再搭車入巿內(巿內唔係咁夠膽)?
如果去paris 5天, 租車玩左2天, 淨返3天巿內夠唔夠?

大宅

Blythemia

其實我覺得落機即租車唔好,寧願在Paris City一日後再去,可惜1-3May City租車公同唔開,我5号都走啦;所以要到步便先去郊區。本應我提議唔去Mont St Michel,只去古堡。但老公話無問題,佢在機睡o.k.

我想問下,Mont St Michel幾時水退和水漲,我8a.m.取車,行車4:11hrs,我估計太約2p.m.會到(計埋休息同lunch)。唔知仲行唔行到去Church呢,同太約幾點要回程。如果即日可行埋山,便第二日,29May,便可去Amboise行雪儂梭堡(3:46hrs車程),第三日,30May,去Blois(1:12hrs車程)行埋香波堡,傍晚6p.m.在Paris交車(2:06hrs車程)or return the car at CDG Airport (24hrs service), ie will not be late。

Michtony

You can check at 'Sixt', 'Avis' or 'Europcar' website. We pick up the car at Airport, then return the car at Gare de L'est - North Paris. The car have GPS sys, no need to worry.

3 days stay at city. It's too short for me, at least 4 whole days tour. But my friend told me 3 days is enough.

大宅

原帖由 chuenma 於 09-4-23 11:24 發表
Blythemia

其實我覺得落機即租車唔好,寧願在Paris City一日後再去,可惜1-3May City租車公同唔開,我5号都走啦;所以要到步便先去郊區。本應我提議唔去Mont St Michel,只去古堡。但老公話無問題,佢在機睡o.k.

我想問下,Mont ...

五月既潮汐時間表:
http://www.ot-montsaintmichel.com/horaires_mai09_gb.htm

大宅

Mont St Michel 附近有咩住宿, 住邊個鎮最好?

男爵府

Hi Blythemia, 原來你今年暑假遊法

早幾年法國之旅都有開車去Mont St Michel和Tours, 有興趣的朋友可以睇睇我BLOG. http://hk.myblog.yahoo.com/acacia-acacia/index?l=f&id=16

Mont St Michel城內的住宿比較貴, 長堤路口都有幾間酒店, 可考慮在此住宿, 價錢比較相宜.

大宅

原帖由 KristyMum 於 09-4-24 21:22 發表
Hi Blythemia, 原來你今年暑假遊法

早幾年法國之旅都有開車去Mont St Michel和Tours, 有興趣的朋友可以睇睇我BLOG. http://hk.myblog.yahoo.com/acacia-acacia/index?l=f&id=16

Mont St Mi ...

我一早睇左喇 .今次我條路線同你有八成似,不過唔會去英國,Mont St Michel本來我想住係島上,不過後來又覺得遠番少少,從對面睇番過來個景可能重好,當然價錢都係一個因素,所以我都打算住係長堤個邊.Tours 同Orleans會二揀一,因為由Annecy去Normandy會路經,Tours好多年前跟local tour睇左三四個城堡,反而Orleans未去過.

你今年去唔去呀?

男爵府

原帖由 Blythemia 於 09-4-24 23:23 發表

我一早睇左喇 .今次我條路線同你有八成似,不過唔會去英國,Mont St Michel本來我想住係島上,不過後來又覺得遠番少少,從對面睇番過來個景可能重好,當然價錢都係一個因素,所以我都打算住係長堤個邊.Tours 同Orlean ...

八成似~~我有無版權費收架? 大家咁熟, 一個LV得嗱

住長堤好D, 睇到夜晚全景麻, 果度夏天夜晚都好凍, 行出城都幾

咁去Orleans 新鮮D都好呀!
我呢兩年鍾情日本, 玩夠先重投歐洲懷抱.

(BTW, 你要唔要本地圖跟身, 我本仲係度, 可以借出)

大宅

原帖由 KristyMum 於 09-4-24 23:40 發表

八成似~~我有無版權費收架? 大家咁熟, 一個LV得嗱

住長堤好D, 睇到夜晚全景麻, 果度夏天夜晚都好凍, 行出城都幾

咁去Orleans 新鮮D都好呀!
我呢兩年鍾情日本, 玩夠先重投歐洲懷抱.

(BTW, ...

唔該哂你先,我老公有鋪收集地圖既癮,我諗佢要自己買一本.

禁止訪問

大宅

Paris 的餐館係咪唔係咁歡迎小朋友架?
印象中好少family restaurant,
上館子食法國餐一個人起碼要成30幾euros,
我今次仲帶住兩個 (9 yrs & 5 yrs),
唔知paris 的餐廳興唔興4個人叫3個餐之類 ...
都唔知食乜好?

原帖由 breefan 於 09-4-27 12:22 發表
Will go to France and UK this June, first time to Europe.

If I have 5 days in France,
What are must-go?
What are must-eat?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 michtony 於 09-4-27 14:43 發表
Paris 的餐館係咪唔係咁歡迎小朋友架?
印象中好少family restaurant,
上館子食法國餐一個人起碼要成30幾euros,
我今次仲帶住兩個 (9 yrs & 5 yrs),
唔知paris 的餐廳興唔興4個人叫3個餐之類 ...
都唔知食乜好?

...

如果你唔係去太高級的餐廳,都唔會唔歡迎小朋友既。
你可以叫2大人餐+2兒童餐,我去過幾間餐廳都有兒童餐,我覺得兒童餐好抵食,只係大人的1/2或1/3價錢,但食的東西唔係差太遠,我仔仔4歲半都餐餐叫個兒童餐俾佢,佢食到大半的!
你可以試下以下這間餐廳:http://www.chezclement.com/anglais/index.php
有好多分店,近凱旋門那間我食了2次,都唔錯!
午餐約16-20euros、晚餐26euros、小童餐8.5euros

首頁

尾頁

跳至