親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

四月尾去PARIS,有無好介紹?

My Plan

Day 1 : 上午到步先去酒店睡一睡,住近Gare Du-Norb車站,下午熟習環境,可能去Sacre Sgeur聖堂同紅磨坊行下
Day 2 : 梵爾賽宮、迪士尼
Day 3 : 聖母院、賽納河船河
Day 4 :第1區羅浮宮博物館
Day 5 :第8區,香榭麗大道,凱旋門行街,總統府
Day 6 :第7區鐵塔、拿破崙墓、軍事博物館
Day 7 :唔知去邊
Day 8 :回港

大宅

多謝大家意見。我想改行程,到步後先租車去Mont St-Michel住一晚,第二日行完再去古堡住一晚,第三日行完古堡還車再去Paris Nort.

唔知邊間租車好,邊個古堡又正又順路。

還是第二日先出發租車,Gare De L'est附近邊間租車好。

大宅

Blythemia

其實我覺得落機即租車唔好,寧願在Paris City一日後再去,可惜1-3May City租車公同唔開,我5号都走啦;所以要到步便先去郊區。本應我提議唔去Mont St Michel,只去古堡。但老公話無問題,佢在機睡o.k.

我想問下,Mont St Michel幾時水退和水漲,我8a.m.取車,行車4:11hrs,我估計太約2p.m.會到(計埋休息同lunch)。唔知仲行唔行到去Church呢,同太約幾點要回程。如果即日可行埋山,便第二日,29May,便可去Amboise行雪儂梭堡(3:46hrs車程),第三日,30May,去Blois(1:12hrs車程)行埋香波堡,傍晚6p.m.在Paris交車(2:06hrs車程)or return the car at CDG Airport (24hrs service), ie will not be late。

Michtony

You can check at 'Sixt', 'Avis' or 'Europcar' website. We pick up the car at Airport, then return the car at Gare de L'est - North Paris. The car have GPS sys, no need to worry.

3 days stay at city. It's too short for me, at least 4 whole days tour. But my friend told me 3 days is enough.

首頁

尾頁

跳至