少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實也想讓他有正常的社交,但不熟悉他的同學,怕他學壞。想請教其他家長們有什麼妙法呢?

民房

波波太太 發表於 18-10-24 21:38
其實也想讓他有正常的社交,但不熟悉他的同學,怕他學壞。想請教其他家長們有什麼妙法呢?
...

我會平時同孩子傾下學校同學D野,認識一下。其實咁大個,佢要學壞可以呃你,可以偷偷去做,阻止都阻止唔到。我相信孩子能分析判斷

大宅

中二咁大個人, 最多管佢幾點回家, 要有交帶.

洋房

...

我會間中問下佢學校d野 尤其朋友方面 睇吓佢識咗咩類型嘅朋友。當佢要同同學出街 會要求佢講定幾點出去 幾點番。仲扮下嘢等佢番黎問出街出成點 有冇相睇(emoji)

男爵府

我個個中一升中二暑假巳試過兩三次同D小學同學出街, 第一二次佢無乜交帶, 例如幾點返, 去邊噤! 第三次我就WHATSAPP佢應該要通知我地去邊同邊個去同大約約點返! 佢見完個WHATSAPP都有少少唔高興, 覺得我有咩不滿就直接同佢講, 唔好寫一大段嘢! 但我同佢解釋完佢都接受咗! 之後去街都會預早通知我地同埋有交帶幾點返! 我同佢講, 係安全同信任問題, 宜家開始要好好建立!

公爵府

牛年勳章

小四已經有出,現在中二,约一個月出一,二次,大節日的假期,出二至三次,由早+点去到六点,佢開心我開心,合作愉快。但每次出門,我也叮囑他,小心照顧自己。

珍珠宮

...

中二大個啦,我女六年班已經比佢同幾個女仔去下商場圖書館,自己仔女易吾易學壞自己最清楚,多d溝通下就得

珍珠宮

回覆樓主:

有呀!看戲!
問他同邊個去,他說同學,不肯開名

別墅

...

謝謝大家的意見和分享。

我已和他訂了規矩,要有交帶,預先要講明時間地點和一定要接電話,看看他這個月的表現才放他出去。唯一擔心是緊張大師老公,他很頑固,寧願留他在家一整天打機也不讓他出街(emoji)

男爵府

哈哈! 我個係仔, 都係老公緊張過我, 我放咗仔去街, 仔夜D未返就成日係到"鬼食泥"哦話噤夜都未返, 個仔去咗邊到食飯我又唔知...煩到死, 自己又唔噤問個仔, 最叻哦我!

別墅

leungsyhk 發表於 18-10-29 11:30
哈哈! 我個係仔, 都係老公緊張過我, 我放咗仔去街, 仔夜D未返就成日係到"鬼食泥"哦話噤夜都未返, 個仔去咗 ...

同路人

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我會叫亞女每隔1-2個鐘打脾我, 如果佢地轉地方玩都要通知我, 要在我哋之前傾好的時間回來, 如果做唔到, 下次就無得和同學出街了, 暫時都做到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我唔贊成初中生成日周圍去,除了學校有活動,平日放學後應盡快回家,因為我見過有啲學生真係漫無目的周圍去,有啲就圍埋打機,甚至拍拖,初中生經常去街容易心散並非好事,若只是間中同同學去都可以接受,但一定要講清楚去邊度、幾點返,要有交帶,亦要開電話方便揾到佢。

首頁

尾頁

跳至