單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

我好煩惱,老公多次犯無牌行駛車輛判入獄,婆婆把所有責任推給我怪我沒有好好看住個老公.如果我可控制到佢個仔就好.我有個5嵗的兒子讀上午班,經常要去上言語治療因發展遲緩,所以我3年沒有工作全心全意照顧家庭.我老公本身給的的家用好少都不足日常生活開支,有時要婆婆支持.但我現在都唔知如何是好? 我學歷唔高以前做美容但工時長.如果我去工作誰來照顧仔仔,但唔工作如何支持經濟.老爺,婆婆年紀大(85,78)加上一向婆媳關係差說明唔會理我們因她兩老成日要看醫生家中有兩個工人更加不會幫助我.:( 而我自己父母一個要工作,一個有病都係成日要用錢看醫生.我和老公都是獨仔獨女.我只得25嵗沒錢請外佣請大陸又怕唔可以出街.唉! 有冇人可以幫到我.我住的地方係婆婆名下的私人樓.我有手有腳一個正常人不想伸請宗緩, 有冇方法可行?可以工作又安置到仔仔.

複式洋房

既然知道無收入問題會好大既話,咁一於出黎工作,6299年紀再大都要食飯架,無人搵錢返黎唔通食香咩?大既唔食,細既都要食啦,唔好理佢地啦,搵返份野做。

至於小朋友喇喎,搵到工作之後就請人湊啦,發展障礙唔係大問題,請人湊個陣同人講埋,要帶佢去言語治療囉~

搵工...睇下勞工處,最近有d特別服務,好多公司請美容員,不妨考慮下!

民房

唉!我依家都好徬徨!好擔心個仔仔無人理.9月就k3正係找小學的重要時刻.點解我咁有眼無珠嫁錯朗.無得怨有苦自己知都唔敢同地朋友説怕是是非非,指指點點.好痛苦呀!唔知有冇有便宜的.又可以照顧到我小朋友的起居.如果我返工工時長好難照顧到仔仔.我的經濟負擔好鬼重.唔知有冇什麼保母的?扥兒所的?我住美孚新村.

民房

我依家都成日都地朋友說:男朋友變成老公要想清楚,早婚唔一定開心因為會有好多問題如經濟,心智未成熟,唔慣給管,少了私人空間等. 我後悔都冇用自己選擇的.唉!好焦耐 但我要對我的兒子負責,生得出就要飬大他唔可以不理. 講就係囉! 好心煩連blog都唔敢寫怕朋友知

複式洋房

我同你一樣都係無工作,無收入,單親...同樣地,我都搵緊工作,當搵到工作既話,都要將B帶去托兒所...好多野都係要靠自己架啦! 靠人既話,要受人氣,聽人是非架啦!

我D朋友都知我係單親,一樣講我是非,串我,但咁又點,我係我,關佢地鬼事咩!最緊要既係,知道自己既情況,清楚自己想點,想辦法解決!

若果要搵人暫托或者托兒所既話,可以去返呢度求職招聘,又或者上福署個網度睇下托兒所/幼兒中心嘛~

俾多個建議你,自己湊返BB之餘又幫人湊,都係一份工作!又唔駛擔心俾人湊會湊得唔好囉!

男爵府

你曾經做過美容, 可唔可以搵返呢行呢?
例如美容屋, 莎X, 卓X.......
始終搵份工可能好d, 因除了你及兒子之外, 你又要供養父母, 老人家有時睇醫生都要錢........
希望你good luck!

禁止訪問

禁止發言

大宅

最衰要湊仔出街,如果唔係我可以介紹個工人比你 不過我都希望你能盡快解決你嘅問題,不要灰心,希望在明天!努力!加油!
原帖由 SARAHTSANG 於 09-4-14 18:03 發表
我好煩惱,老公多次犯無牌行駛車輛判入獄,婆婆把所有責任推給我怪我沒有好好看住個老公.如果我可控制到佢個仔就好.我有個5嵗的兒子讀上午班,經常要去上言語治療因發展遲緩,所以我3年沒有工作全心全意照顧家庭.我老公 ...

民房

原帖由 chowky 於 09-4-15 18:59 發表
我同你一樣都係無工作,無收入,單親...同樣地,我都搵緊工作,當搵到工作既話,都要將B帶去托兒所...好多野都係要靠自己架啦! 靠人既話,要受人氣,聽人是非架啦!

我D朋友都知我係單親,一樣講我是非,串我,但咁又點,我係我 ...
我依家都唔知點好?好煩惱?你依家找到工作嗎?BB誰人照顧?我打過電話去鄰里支援幼兒照顧計劃問過,叫我先登記後安排.一般在中心有一餐6:00前接回$18元一小時可伸請津貼.但我煩的是
1.我未找到工作,唔知工作時間
2.我仔仔有言語發展遲緩,在政府的協康會上堂,每一個星期兩日,時間好難就我,為了他我先3年冇做野.
3.他上午班冇人接送到中心和治療
有時我在想唔係仔仔我一個人幾好,起嗎煩少好多野!
我有老公等於冇.本身他心地好但所作所為害人害己.都係給寵壞自小太依賴父母,我都要教仔仔獨立些.唉!

民房

原帖由 maize426 於 09-4-16 19:47 發表
最衰要湊仔出街,如果唔係我可以介紹個工人比你 不過我都希望你能盡快解決你嘅問題,不要灰心,希望在明天!努力!加油!

工作唔難找,最慘係仔仔無人照顧,我和仔仔出了散心兩天,回來一想起就想哭,覺得好無助,點解我會有這樣的下場?是否我做錯什麼?自問我有健康的正常生活唔愛煙酒,唔愛夜遊.從來都冇傷害人.唉!

民房

原帖由 christy0604 於 09-4-16 15:30 發表

樓主加油
多謝你有心,我依家都唔知點好?

民房

原帖由 可可爸爸 於 09-4-16 14:39 發表
PM me, maybe i can help you

You can help me?
How can i do?
有時生不如死,好突然一大堆問題沖著我來.可以點?我的人生為何這樣苦,是否我太早婚?什麼預備都冇,生活都成問題了.唉!

民房

原帖由 sallytamsh 於 09-4-15 21:12 發表
你曾經做過美容, 可唔可以搵返呢行呢?
例如美容屋, 莎X, 卓X.......
始終搵份工可能好d, 因除了你及兒子之外, 你又要供養父母, 老人家有時睇醫生都要錢........
希望你good luck! ...

美容可做返但我怕找唔到理想工資,因我的負擔好重.我學歷唔高好難找到理想工時和工資.以前老公在時都可自給自足,唔會煩到人但依家我婆婆不可再幫我.要怎樣做好?如果我們不生存在世?問題會得到解決嗎?我還有一大堆的錢未交都唔知點算?保險.仔仔學習(英文,溜冰,私人言語治療............),水,電,管理..............煩死

民房

為了兒仔的生日我早在兩個月前安排了去迪士尼樂園玩,所以外出了兩天 但見人地個個都係一家人十分快樂地照全家福,我只得仔仔一個自不然眼淚向下流,本身是三人的好突然地發生了時故,我恨他本來不該發生的.是他自己貪玩,我好難再原諒他的笨行為

禁止訪問

民房

其實我依家都未知因為還沒有定罪判幾耐都未知仲要看感化報告和家庭背景好難講,但依家要扣留在懲教所直到5月4日再開審.但我好徬徨

大宅

事實已經是你必須堅強起來照顧你自已同個仔, 就唔好再想"舊事", 讓它沖去吧!

不要怕, 找家人, 朋友幫忙; 那些不幫你, 給壓力的就由它! 記得你只是在困難中, 只要有信心, 實在地行動找出路, 慢慢就會好的了.

我也是這樣在努力, 加油吧!!!

民房

我親戚和致友不多有關金錢問題人人都怕唔幫到什麼,我都唔好意思向人借錢. 總知有苦自己知 過兩天去找工作.仔仔都唔知點算好?

複式洋房

原帖由 SARAHTSANG 於 09-4-18 11:10 發表

我依家都唔知點好?好煩惱?你依家找到工作嗎?BB誰人照顧?我打過電話去鄰里支援幼兒照顧計劃問過,叫我先登記後安排.一般在中心有一餐6:00前接回$18元一小時可伸請津貼.但我煩的是
1.我未找到工作,唔知工作時間
2.我仔 ...

坦白講,工...我見左好多份,不過唔請...
我BB仲細,而家得九個月大,因為我未有工作,所以暫時由我黎照顧...到時我搵到工,我都會帶佢去托兒所...
1.我同你一樣,都係唔知工作時間架,到時搵到工先見步行步囉
2.言語發展遲緩問題,可以搵到工作之後,請人湊個陣同人講聲,需要去做治療,D人有經驗,佢地識做架喇...
3.到時同人傾啦,再唔係同社工講,實幫到你既...
你有老公等於冇...我講你聽,我同佢講我有左,條友即刻叫埋佢老母一齊辭職(佢爸早已退休),仲話要搬埋黎我屋企住,要我養佢地全家,當然地我梗係啋佢都傻啦...佢媽要我同佢個仔結婚,我打死都唔肯,佢就話"既然你唔肯嫁俾我個仔,養我個仔,我點解要養你個仔呀?" 自此之後就無再睇過我同BB喇...
你覺得我HURT又HURT?老實講,我都可以挨落去,點解你唔可以?
勇敢D!唔需要諗過去!因為已經係事實,事實係無得改變架!將來要將呢D過去作一個警惕,警惕自己唔好再重覆,帶眼識人...
剛才我又上左社署個網頁,唔駛18蚊咁貴既...
所 有 幼 兒 中 心 的 收 費 ﹐ 必 須 經 由 社 會 福 利 署 批 核 。
暫 托 幼 兒 服 務 : 全 日 $64 ﹐ 半 日 $32 ﹐ 每 兩 小 時 一 節 為 $16 ﹔ 另 加 膳 食 費 $6.4 。
延 長 時 間 服 務 : 每 小 時 $13

首頁

尾頁

跳至