夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

真羨慕你們乜都可以傾一餐
我講甚麼他也無乜反應

更難解決的是
他根本不會同我差不多時間訓
他每晚1點,甚至2點才訓
我以往係會等他的
等他入房,希望他同我在未入睡前傾下
可是
他一訓落床
就說好眼訓,然後呼呼大睡

我不知道這樣不健康的關係可以再維持多久

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 olimo 於 09-4-15 02:25 發表
原來都有 人同我一樣
有一 個 ' 話不投機半句多 ' 的丈夫
我也曾喊晒口同佢講 佢先有回應
那感覺真難受

我現在嘗試不把他的反應放在心
告訴自己:算了
這做法真消極,但是若我再堅持要他回應
他也是不情不願的敷衍
結 ...

咁一係打多d電話比佢..
一係再搵下有乜時間佢會空閒d..再同佢傾下計囉
我老公都有好多野唔同我講..不過佢唔講我又唔會問..
佢講得時自然會講...
平日都係講冇謂野..打機得意野.上網得意野..
我又同佢講下上網睇到d乜新聞..仔仔今日點點點咁
有心既..打開份報紙..都大把野可以講啦

瞓覺方面...即係成日都你瞓先?
雖然我有時都會瞓先..不過老公瞓時10次有9次都會整醒我 因為佢要攬住我瞓的..之後又會傾幾句..結果..佢瞓左,我又醒晒..又要再瞓過...
不過我老公覺得依d係情趣喎..我又唔駛返工.幾時補瞓都得...所以一直都係咁

伯爵府

好媽媽勳章

月希

我真的好想丈夫臨訓前,最少來個擁抱,甚至拍拍肩,牽牽手也好,以前係會的.....

他從前不會那麼夜訓,12時多就會訓
所以我可以等,即使間中一兩晚 1點,我也等
可是,近月來,他每晚都係 成2點先訓

我真怕這是一個警號
如果真係有問題的話,我好想馬上修補
真不希望遲 d 我出一個離婚,婚外情post

昨晚我睡得不好
他2時左右入房,輕輕的上床
不一會我就出了房,一直沒再睡

今早他起來,沒跟我打一個招呼
只去了洗手間 ,然後入電腦房開機
跟住入房再訓

真係心灰意冷

伯爵府

好媽媽勳章

打電話給他麻......
他說 :我同事返工事, d老婆邊會打電話去架 !?
又說:有時候跟同事去食飯,收到你電話,會好無面,好似比老婆 check住咁

我想到這裡........哭了

我處處遷就,調節自己,投他所好,順他意
我用心照顧仔女,又返工賺錢,對他的家人也不錯吧
但是,他根本不是這麼想.......

我可以點做 ?
誰來關心我 ?
哭了
哭了

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 09:16 發表
月希

我真的好想丈夫臨訓前,最少來個擁抱,甚至拍拍肩,牽牽手也好,以前係會的.....

他從前不會那麼夜訓,12時多就會訓
所以我可以等,即使間中一兩晚 1點,我也等
可是,近月來,他每晚都係 成2點先訓

我真怕這是一個警號
如果真係有問題的話,我好想馬上修補
真不希望遲 d 我出一個離婚,婚外情post

昨晚我睡得不好
他2時左右入房,輕輕的上床
不一會我就出了房,一直沒再睡

今早他起來,沒跟我打一個招呼
只去了洗手間 ,然後入電腦房開機
跟住入房再訓

真係心灰意冷

以前唔係咁夜瞓..咁點解依家會咁夜呢?
我又覺得咁..好似真係過份左少少喎...
唔知你冇瞓..都應該講句早晨丫....

其實依家係點..好唔好..
都要睇佢以前係點先知
如果佢根本一結婚就係咁..咁都冇野好講..係佢既生活模式
但係你話佢好多野都係近期先係咁?

咁早幾個月..發生過乜事?
會唔會其實你又做左d野令佢心淡?
或者...雖然你話金融風暴對佢冇影響..
會唔會只係職位同薪水冇事
但係工作量大增左呢?

伯爵府

好媽媽勳章

近來的改變....要說的也許是
1. 3月 13日,我生了第2胎。是計劃中的 bb,湊足一個 '好' 字

2. 我傷口發炎,住院23天。期間他有去醫院探我,那時仍感覺良好

3. 我媽在我住院期間來我家做廳長,他對我亞媽越來越無好感

4. 我懷孕期間,患情緒病。他開始覺得我一有投訴,就係鬧情緒,病發。

伯爵府

好媽媽勳章

他有個女同事係 bk會員,之前他係用我 a/c 跟那女同事pm,但是我有點不喜歡
他便自己開 a/c,覺得我小器
自此,甚麼也不告訴我,話費事我亂諗

後來他重新安裝電腦
把所有 password 取消自動登入
有的還更改密碼

對於這個做法
我覺得有點 '此地無銀'

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 10:23 發表
1. 3月 13日,我生了第2胎。是計劃中的 bb,湊足一個 '好' 字

2. 我傷口發炎,住院23天。期間他有去醫院探我,那時仍感覺良好

4. ...

咁可能多左個b..壓力大左?
外母做廳長..一齊住足咁多日..可能真係同住難...唔like你媽d生活習慣..但係又唔出得聲..佢忍得唔開心?
咁少d投訴囉..但係傾計同投訴係2樣野黎喎....

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 10:29 發表
他有個女同事係 bk會員,之前他係用我 a/c 跟那女同事pm,但是我有點不喜歡
他便自己開 a/c,覺得我小器
自此,甚麼也不告訴我,話費事我亂諗

後來他重新安裝電腦
把所有 password 取消自動登入
有的還更改密碼

對於這個做法 ...

佢有冇刪晒之前d pm?如果佢用你a/c pm..咁你都睇到佢地做過d乜架

依家佢自己開a/c..重要改晒pw...真係....
我都覺得有d此地冇銀呢=_=

伯爵府

好媽媽勳章

他說行得正,企得正
我也只好相信
但我無意中發現他們去睇新樓盤示範單位
他也受她影響,近來說想買樓投資
為什麼不可以告訴我呢
他說:如果我話你知,你一定會唔高興

近日家裡的改變也許不少
但大家總得一起面對
而不是逃避

月希
謝謝你一直陪伴我

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 10:45 發表
他說行得正,企得正
我也只好相信
但我無意中發現他們去睇新樓盤示範單位
他也受她影響,近來說想買樓投資
為什麼不可以告訴我呢
他說:如果我話你知,你一定會唔高興

近日家裡的改變也許不少
但大家總得一起面對
而不是逃 ...

買樓投資咁大件事...點解唔同你講?佢點知你一定唔高興?唔講就真係唔高興啦.....或者你都好鍾意睇樓呢....咁最後你點知?

我覺得.你係咪應該要捉住老公同佢傾清楚呢?
依家唔係佢覺得生活安定而懶得同你傾計咁簡單喎...

我老公有乜對屋企有影響既計劃..都會同我講..問下我意見先既..

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主 我睇咁耐 我覺得妳老公好似係有啲問題
妳要小心,真係要好好坐低傾吓
試吓再關心佢多啲 比佢睇到妳幾關心佢 緊張佢 在乎佢
唔好話我作大 妳老公真係好似有婚外情先前種異樣

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 olimo 於 09-4-15 10:23 發表

4. ...

可能我個人樂觀,
我又覺得問題未去到好大,

1. 屋企多左個bb,
有改變, 難免彼此都會有壓力,
需要時間俾大家去適應.

2. 所謂相見好同住難,
你媽媽黎你屋企同住,
大家生活習慣唔同,
你老公同佢冇好感唔出奇,
好多同99相處唔到既媽媽,
都會對自己老公有怨言,
可能係"反感轉移"吧,
你老公同外母既不滿,
亦有可能會有會有"反感轉移".

3. 改pw呢d問題,
對粗枝大葉既男人黎講,
只係少事,
未必因為要避你既checking,
唔好太上心.

4. 睇樓佢話知你會唔鐘意所以唔講,
其實有時有d野,
我知佢會唔鐘意,
我都會選擇唔同佢講,
我自問清白,
只係因為大部份同事都係男性,
比較傾得埋都係男同事,
冇謂講咁多令佢覺得我同d男同事好close.

我覺得可以比多d時間大家去相處下先~~

男爵府

原帖由 NokNokB 於 09-4-15 11:32 發表
樓主 我睇咁耐 我覺得妳老公好似係有啲問題
妳要小心,真係要好好坐低傾吓
試吓再關心佢多啲 比佢睇到妳幾關心佢 緊張佢 在乎佢
唔好話我作大 妳老公真係好似有婚外情先前種異樣 ...

我都覺得樓主老公可能有d野........
無理由睇樓咁大件事都唔同你傾?
希望你老公唔會好似我c6咁, 突然離家出走, 原來佢可能睇樓已有一段時間, 只是我一直被蒙在鼓裡, 原來佢係為自己plan定, 搬出去同那狐狸精一齊.......
樓主, 你都要小心些......希望你老公唔係咁諗啦!

男爵府

你老公講: 如果講左出黎,令你不開心的話,不如唔好講.....
呢句說話似曾相識........
當我發現我c6出面有女人時, 佢都不只一次同我咁講:"我唔想你唔開心, 所以唔想講俾你知........"
(不過, 點解佢唔諗下, 佢做出來的事----去攪婚外情, 會令我更唔開心, 更傷心.......)

我c6事發之前, 又係成日在書房上網, 平時佢都有上網, 不過我諗返起, 佢那時真的較"師師縮縮", 好似驚我睇到佢上網, 而且多咗用手機(我成日以為佢打機, 但可能係send msn), 講電話時亦間中走入書房細聲傾, 甚至沖涼或上廁, 都帶埋電話(佢以前通常不會的).....(現在, 我都係後知後覺, 只怪當時沒有危機感, 因太信任佢, 亦不相信佢會去滾, 去同女同事攪婚外情)........

樓主, 我唔係想嚇你, 但你真係要留意你老公.
我都希望係估錯啦!

伯爵府

好媽媽勳章

你們所言甚是 -_-
jenny的分析真的情理兼備
sally的分享十分細緻,祝你幸福
noknok的提議,我今晚試試看
lamlam謝謝你仔細地看我的 post

我今天累壞了
看看我 post文的時間,我昨晚2時左右醒來,到現在也未訓
這斷時間我做了甚麼?我一直哭,一邊post,一邊哭
天亮了,打電話去 母嬰健康院預約。誰知跟接線生說了2句,我又豪哭
中午,去診所抽血。抽抽下,又豪哭
下午,去看醫生。傾傾下,仍然哭個不停

就是這樣,我哭了1整天
雙眼也腫了

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-4-15 23:07 發表
你們所言甚是 -_-
jenny的分析真的情理兼備
sally的分享十分細緻,祝你幸福
noknok的提議,我今晚試試看
lamlam謝謝你仔細地看我的 post

我今天累壞了
看看我 post文的時間,我昨晚2時左右醒來,到現在也未訓
這斷時間我做 ...

你唔好咁啦..其實件事都未搞清楚..可能你產後情緒都未係好穩定....
唔好自己亂諗野啦...或者老公知你辛苦..諗住睇左樓岩心水先帶你去睇...樂觀d啦

大宅

原帖由 olimo 於 09-4-15 02:53 發表

我近來居然想他外出或者返工
總之不想他在家

我都有咁既想法, 不過俾佢知我咁諗佢會癈癲, 大吵大鬧,

子爵府

環保接龍勳章

要面對一個有情緒病既人都好辛苦。。。
我都覺得你老公係有啲感情既野暪住你,不過,我相信你老公一定仲係愛你既。。。
你試著攪好你自己既情緒病先啦,最重要係真係唔好再發脾氣嘞。我知要忍住自己既情緒係好辛苦,但係就算係神日日比你鬧就走都走唔切啦。係咪!
試吓,找個渠道抒發吓情緒,例如睇場戲或者打吓機,食餐好既,又或者瞓吓覺。。。
可能,到你既情緒變好之後,你同你老公既關係都會一齊變好呢。。。

首頁

尾頁

跳至