夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 olimo 於 09-4-19 08:02 發表

bbcats
看來你一語道破我丈夫現在的情況
這個point是他一直不說,我又一直想不通的
我感到他逃避我,逃避問題
原來....如此
他其實......真可憐

月希
你真積極,也看得開
我會好好學習,也會反覆再看你們的 post
希望我快 ...

我都有唔開心,亂諗野..同老公鬧交等..
不過好快就冇事囉..因為我懶..所以諗一陣就會覺得煩..唔想諗..瞓一陣好過

複式洋房

原帖由 olimo 於 09-4-19 08:02 發表
...我會好好學習,也會反覆再看你們的 post
希望我快 d想得通...

唔好想啦!!!根本這就不是問題的癥結
繼續想下去也解決唔到你的問題
想下怎樣自己會開心好過啦

你已經花了太多時間對住自己"唔開心"的情緒啦
D時間比曬"唔開心的你",
"開心的你"見到你甘喜歡"唔開心的你"
佢(happy u)想妳開心都比你對多D"唔開心的你"啦

要想就想下有些什麼事令你開心
(除了你老公之外 <--暫時!!!)
你平時喜歡做些什麼事架?
喜歡吃些什麼東西?
喜歡去邊?

比個魔咒幫下你啊
對住個鏡,望住自己,四萬甘既口講
"哇~~~我好開心啊"
(無論你覺得個笑容幾尷尬,幾勉強都讚
又或者笑下自己甘醜樣的笑容)
跟住去做一件想做的事

努力啊!每天開心多一點!!!

複式洋房

Olimo, 我個問題同你有d, 我對仔女同月同日差一年, 細仔呢個月尾就四個月喇, , 生完個仔返到屋企後成日哭, 日又哭, 夜又哭, 最初係自己一個人哭, 有次俾c6發現左之後就哭得更多, 後來去到健康院, 都係佢主動問醫生, 因為之前佢已經唔鍾意我哭 (個個男人都唔鍾意女人哭), 而且生個女既時候好鬼死開心, 醫生話每兩個產婦就有一個會出現咁既問題, 到生後一至兩個月d荷爾蒙回到正常水平個問題自然會慢慢好返, 自此同親c6講野佢更加唔出聲, 驚我哭, 久而久之就少左傾計, 男人同女人係永遠都唔會清楚了解對方諗咩要咩, 只要你有心挽救你地既關係, 主動d, 估估下諗諗下好易令自己鑽牛角尖, 佢唔同你講野咩, 打電話俾佢覺得失禮咩, send sms 俾佢lor, 內容唔好問問題, 講下
好掛住你”, “嫁俾你好幸福”, “好彩有你呢個老公”…諸如此類唔使佢答既message,建立返兩個人既關係, 佢有心既, 當佢放工返到屋企你自會feel到唔同, 無反應咩, 都唔使心up. 試多兩日, 都無返應, 係佢上網時入房抱他一抱, 叫佢唔好咁夜”,女人好厲害, 抱個老公一下就知佢有無古怪, 你唔使理佢係房做咩, 佢都要私人空間, 到關係好返時佢自會鬼拍後尾帎. 我同c6既關係未好得晒, 不過比起個多月前已經好好多, 你都試下. 你要記住, 你老公會為你煮飯, 同你一齊食飯, 親自載你而唔係叫你搭的士, 佢仍然重視你. 加油.

大宅

睇完咁多mama既post之後我覺得好感動 ,有好多人支持你架樓主, 你要加油!! 我早掛生完bb之後情緒都唔係咁好, 又成日哭, 由其事個人好累果陣就特別想哭, 所以樓主你最緊要休息多d, 好快就會冇事..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

樓主,放鬆心情,慢慢同你先生傾,一起适應多了BB的生活.祝平安.

伯爵府

好媽媽勳章

真的非常感動,謝謝各位用心的分享和提醒
我也叫丈夫看這個thread,他明白更多了

原來有很多過來人呢
原來痛苦的日子真的可以走過

剛過去的星期六,日
他同我,大仔外出,溫馨的感覺回來了
而我,也嘗試好好打扮一下自己

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bbcats 於 09-4-20 09:19 發表

唔好想啦!!!根本這就不是問題的癥結
繼續想下去也解決唔到你的問題
想下怎樣自己會開心好過啦

你已經花了太多時間對住自己"唔開心"的情緒啦
D時間比曬"唔開心的你",
"開心的你"見到你甘喜歡"唔開心的你"
佢(happy ...

bbcats
我們認識的嗎 ?我怎麼覺得你很了解我的過去 ?!
你是過來人 ?還是專業輔導員 ?
怎麼你知道我總是想著丈夫,而忘了自己?

對,我真的花上很多時間對住不開心的情緒,終日在不開心之中打轉,你說中了......我真的想得太多

我需要行動,而不只是空談
好,我今天去做 facial,然後去食碗糖水

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 FionaMan 於 09-4-20 15:54 發表
因為之前佢已經唔鍾意我哭 (個個男人都唔鍾意女人哭), 而且生個女既時候好鬼死開心, 醫生話每兩個產婦就有一個會出現咁既問題, 到生後一至兩個月d荷爾蒙回到正常水平個問題自然會慢慢好返, 自此同親c6講野佢更加唔出聲, 驚我哭, 久而久之就少左傾計, 男人同女人係永遠都唔會清楚了解對方諗咩要咩, 只要你有心挽救你地既關係, 主動d

你說得對。
但我真沒想過這是真的,直到上星期去見心理學家,他才說出來。
原來他見我哭,會覺得煩
唔想同我談下去,因為怕我哭
那時候,我仍然不能接受這解釋
如今......原來你丈夫也是這樣
也許我真不了解男人,
我對男性的認識,只有我父親和我丈夫.....

我不可以摧毀自己的婚姻!!!!
被自己的負面情緒影響婚姻,實在不值得

大宅

Olimo: 你換走張相啦! 烏雲密佈, 心情很灰似的!
換張陽光燦爛的, 代表一切不開心的事已過去, 用
一個新的開始去迎接未來!
在我們的生命裏, 丈夫不是一切的 (我跟丈夫拍拖連結婚已20年), 我們仍有子女, 父母, 兄弟姊妹, 朋友, 家庭事業, 興趣......很多很多, 只是看我們如何選擇及分配 ?
不要把一切只寄望在一個人身上, 這會使他/她感到很大的壓力, 而自己也不會快樂. 也是很危險的.
你首先要靠自己走出這'烏雲密佈'的心情, 好好的調劑身心,
如打扮吓自己, 外出買自己喜歡的東西, 約媽媽嘆吓Tea,
你媽媽很鍚你, 你入院時幫你一把,........等等, 寄着一切只為自己不為別人.
試想想, 你比很多人已好好了, 丈夫仍倍看doctor, 仍看你的BK討論, 仍一家外遊........
希望你快快站起來, 做一個人見人愛, 車見車載, 大方自信開朗的太太/母親/女兒......

複式洋房

恭喜你踏出第一步啊
可以做自己想做的是真是最開心不過的了
雖然我唔識你
(應該掛?!身邊沒有朋友剛剛生BB嘛...)
但不禁幻想緊你....
扮到靚一靚開開心心行在的街上的樣子
實會吸引到好多羨慕的眼光
吃完糖水分享下D糖水點樣好食啊

你真是太誇獎我了
我不是過來人(還沒生過BB)也不是專業輔導員
所講的都是在自己生活裡面體驗出來的
有時也會像你一樣找朋友聊聊天
知道一些不同的想法
發現自己很多時候不開心是因為無法表達自己的感覺
甚至有機會時找老公證實一下
(當然,現階段我不建議你這麼做)

原帖由 olimo 於 09-4-21 09:14 發表

bbcats

對,我真的花上很多時間對住不開心的情緒,終日在不開心之中打轉,你說中了......我真的想得太多

...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 olimo 於 09-4-21 09:05 發表
真的非常感動,謝謝各位用心的分享和提醒
我也叫丈夫看這個thread,他明白更多了

原來有很多過來人呢
原來痛苦的日子真的可以走過

剛過去的星期六,日
他同我,大仔外出,溫馨的感覺回來了
而我,也嘗試好好打扮一下自己

咁就好啦...
你要加油..快d病好..
同老公開心咁生活..
唔好再睇野咁灰啦

別墅

有同感

原帖由 olimo 於 09-4-15 02:53 發表

真的嗎 ?真無奈

不過
我近來居然想他外出或者返工
總之不想他在家
因為他在家,但同我 零交流的話,我會更難受

我老公都系甘...平時返工好忙..夜晚都要返工好少見到距..但距唔洗返夜班..都系食完飯就玩電腦...同我都差唔多零交流,訓覺又系你有你訓.我有我訓,距話唔鐘意人地痴住距訓,,真系好無奈好痛苦,,我先結婚差唔多一年.昨天先因為甘既原來同距講..話我地無咩溝通..距話日日見無咩好講....無奈

複式洋房

原帖由 olimo 於 09-4-14 19:18 發表
有一天,他和我駕車外出
我跟他談話
他說:唔好講住,我楂緊車
我 @_@

有一天,他在煮洋蔥豬扒
我跟他說話
他說 :唔好講住,我煮緊野
我@_@

有一天,他和我在家食飯
我跟他閒談
他說:唔好講住,食飯唔好講野,會消化不良
我 @_@

我 ...

我同老公都係溝通唔到 , 連離婚既事都係我寫信比佢睇 , 之後果晚佢就坐低同我傾 , e+大家協議左離婚...

好多男人明知大家之間感情出現左問題 , 但唔願意面對 , 所以佢地選擇逃避 , 唔同你傾...

大宅

你老公對你好好..唔好再為左d負面情緒影自己..保重

複式洋房

原帖由 olimo 於 09-4-21 09:14 發表

bbcats

...

大進步, 自動自覺走出去做facial + 食糖水, 已經好左好多,努力呀. 你笑多d相信你老公都會多返d笑容,咁就幸福晒喇.
我老公.... 佢唔會為我煮飯,打風都係叫我自己搭的士返屋企(如果路面塞車,叫我逼地鐵tim呀), 你老公真係對你好好ga.

伯爵府

好媽媽勳章

是否 ' 身在福中,不知福'?
有時候會把得到的,當作理所當然
甚至貪心的,希望得到更多

今天再做實驗......
原來我開心,他也會開心
原來我做翻從前的我,他也會像從前一樣
原來我任由他獨自外出走走,他會到時到候回家

明天去精神科覆診,加油!!!

伯爵府

好媽媽勳章

你們只結婚一年,也許大家也需要時候磨合
他未必咁快適應 '老公' 這個角色

你參考下之前 sis的 post吧
好有意思
如果覺得相處方面有問題,要儘快處理
祝福你

原帖由 becky420621 於 09-4-21 12:17 發表

我老公都系甘...平時返工好忙..夜晚都要返工好少見到距..但距唔洗返夜班..都系食完飯就玩電腦...同我都差唔多零交流,訓覺又系你有你訓.我有我訓,距話唔鐘意人地痴住距訓,,真系好無奈好痛苦,,我先結婚差唔多一年.昨 ...

複式洋房

我由頭睇到現家, 好高興樓主你重見光明, 再唔係黑暗度生活.
由識我老公開始到現家, 我老公第1句就同我講, 最怕女人cry, 一cry就好煩, 所以我好少會cry, (男人真係好怕女人cry), 我有咩盡量都會同佢傾, 大家開心禁傾計都係一個增進感情既方法, 希望你都成功.

複式洋房

原帖由 olimo 於 09-4-21 17:20 發表
今天再做實驗......
原來我開心,他也會開心
原來我做翻從前的我,他也會像從前一樣
原來我任由他獨自外出走走,他會到時到候回家
...

BINGO!!!!恭喜妳啊!!!
真係一個幸福的女人 ^_____________^
繼續努力唔好比佢停啊
開心真係一個會傳染的"病"啊....哈哈哈~~~

伯爵府

好媽媽勳章

我以前,好耐以前都有聽說過 (也許是電視上的對白)男人不喜歡女人哭,不過沒上心
我丈夫在拍拖時也說,不會讓我哭。誰知,我.....這喊包
我見他不理我,我就哭得更傷心
我越是哭得西利,他也越手足無措

原帖由 LokLokMon 於 09-4-21 18:13 發表
我由頭睇到現家, 好高興樓主你重見光明, 再唔係黑暗度生活.
由識我老公開始到現家, 我老公第1句就同我講, 最怕女人cry, 一cry就好煩, 所以我好少會cry, (男人真係好怕女人cry), 我有咩盡量都會同佢傾, 大家開心禁傾 ...

首頁

尾頁

跳至