自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有感而發
我屋企共五個人,我有一個家姐,一個細佬由細到大父母都重男輕女,細佬年紀最細,名乎其實「孻仔孻心肝」以前無論細佬點曳,都唔會打佢鬧佢第一時間會鬧我點解唔睇住佢,總之所有既錯都唔會係細佬錯

17歲o個年,父母離婚,我一向親爸爸多d,但係因為係佢有第三者,所以先離婚,老豆留左間居屋俾阿媽我地三姊弟就同阿媽住
有時我同老豆聯絡(因為生活費同學費係老豆俾),阿媽知道我搵老豆就會好嬲,鬧我搵個衰人,叫我走,同個衰人一齊住
直到有一次,阿媽發左好大脾氣
佢將我衣櫃入面所有衫掉出黎,掉落地下,趕我走
我o個時好傷心,執左行李,打俾老豆,第二日搬去老豆度暫住
呢個係人生既轉捩點,當年我18歲,仲讀緊書

至於我老豆,佢已經同個第三者一齊住緊好在有間空房可以俾我住住先
我天真地以為可以讀埋幾年書再打算,點知個小三經常單單打打,唔鍾意我住o係度⋯最後我捱左一年
詳細唔多講,後來我quit左讀書,搵左一份$7500既工,租左一間$1500既細村屋,就係咁,20歲既我開始一個人住

另一方面,我細佬,由細到大俾父母縱,縱到佢中三綴學,唔識同人相處,飯來張口
而家28歲,做左十年廢青
人地講佢一句,佢就話係咪想迫死佢
中學時我細佬好憎我,因為我係唯一忍唔住氣出聲話佢既人

到今日,我老豆仲怪我唔識包容個細佬,話阿媽鬧細佬搞到佢有病
其實根本人人都就晒佢,阿媽日日煮佢鍾意食既野,去酒樓飲茶都打包一大袋俾佢,keep住俾錢佢洗⋯

我細佬番過幾份工,大部分做兩日又話辛苦又話俾上司鬧就唔做
我同我老豆講,其實係你縱到佢咁,縱到佢變廢人
你都會老,你照顧得佢幾多年?

有時覺得,父母最唔錫自己
但係被忽略o個個先係最識諗
因為呢個成長背景,令到我性格好大轉變,中學時期好開朗,慢慢變到諗野複雜又悲觀,唔相信人,唔相信婚姻⋯
好在訓練到我習慣獨處習慣堅強,而家我有份好工,有個錫我既老公
第時我希望生個女,我一定會錫晒佢,錫到公主咁,唔想俾佢經歷我既痛苦

其實我既經歷應該可以寫本小說
純粹今日聽完我老豆打黎,覺得好委屈,抒發下
多謝大家睇晒

男爵府

回覆樓主:

最重要係現在開心,其他嘢唔好諗咁多。
可能正因為父母如此對待,妳先有今日嘅幸福。

333s    發表於 18-10-29 12:15

男爵府

fungenergy 發表於 18-10-25 21:27
有感而發
我屋企共五個人,我有一個家姐,一個細佬由細到大父母都重男輕女,細佬年紀最細,名乎其實「孻仔 ...

你同我嘅背景有八成似,唯一父母冇離婚!
我也是被忽略的,我十六歲便離開屋企,只有同路人先明白,眼淚只能心裡流!裝作堅強!
可以再講落去嗎?
好想聽你的故事~

男爵府

心理學上,你父母只係將教育失敗轉移去第三者身上,意圖令自己心理上好過啲,即係卸責!
睇開啲吧!

子爵府

有感而發
我屋企共五個人,我有一個家姐,一個細佬由細到大父母都重男輕女,細佬年紀最細,名乎其實「孻仔 ...

我媽都重男輕女!爸媽E十到冇見!爸出面有女人,有爛賭!媽又問我攞錢,最後比咗百幾萬佢就冇見不過我覺得現在開心好多,雖然個個月都要還錢比銀行!

公爵府

回覆樓主:

現在幸福便好

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

有感而發

即使佢好愛你又如何?佢地都肯定冇咩錢又無咩學識,對你毫無幫助只會拖你後腿。
到你大,仲可能要問你攞家用。

現在你一個生活靠自己,自由自在,又唔需要睇佢地面色,你好彩就真。

水晶宮

有感而發

排中間通常備受忽略、你又生性更加大理由唔駛理你、幸好你自愛而家有自己既家、早幾日先睇到王迪詩寫、隨緣、包括血緣....

珍珠宮

有感而發

我都同你差唔多際遇,自求多福吧。自己愛錫自己多些
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

有感而發

我唔好得你幾多,冇父母錫(一個月見2-3次,唔同住)爺爺嫲嫲重男輕女,都一樣錫哂細佬。我就好似隱形人一樣冇存在感,打,掉出門口都經常發生。我由細到大都唔知一家人,有父母嘅感覺係點。
有一日有同學問我點解我成日苦瓜乾咁。我就明白凡事唔好睇得太重,個人會舒坦d. 最緊要自己照顧好自己,父母細佬變成點其實唔使理

別墅

Poo得好勳章

其實過好自己現在嘅生活最重要,但我知就算依家小家庭點好,得唔到父母完整的愛點都會遺憾,如果可以溝通就將你呢D年嘅感受話比佢地知,如果佢地唔聽反而將責任推比你,咁你雖然失望但都可以放低,因為你已經嘗試盡力!如果講出來可以讓父母反思一下甚至有所改變就最好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一定會.. 越來越好

伯爵府

畀面勳章

男仔新年有新衫新玩具,我就乜都冇。
永遠等埋個仔先開飯。
出街返黎,如果個仔在家會買個仔喜歡的食物俾個仔,咁我先求其買啲嘢俾我食,如果個仔不在家就要自己攪掂!
我出黎做嘢先,交家用係俾佢個仔作零用錢。
不能盡錄!
我都唔知點解佢要生我?!生一個不是更好咩?

珍珠宮

回覆樓主:

you’re not alone

我都有個我好憎佢嘅衰亞媽! 衰事實在太多, 現在寫出來今晚一定嬲到瞓唔著。因為明天要早起, 才不能列舉出來

男爵府

有感而發

都過左去了,向前望,最重要而家幸福

大宅

侯爵府

回覆樓主

我好明你感受,我岩岩先係街喊完一輪,就係因為我屋企⋯但我無用 仲要同佢地日見夜見⋯我真係每日想好想死⋯但我只好同自己講,捱多排就以後唔洗見佢地

男爵府

有感而發

睇到我流眼淚我同你都有重男輕女既父母!!你都叫好啲喇,我唔夠17歲已經出嚟打工自己住,捱到結婚佢哋都淨喺問我要錢幫細佬

水晶宮

先苦後甜,而家過得好就好

大宅

畀面勳章

有感而發

疏遠佢地會較好。
我同你有重男輕女既父母,好彩有個好老公。
老公既強勢令到我父母唔敢對我太差

首頁

尾頁

跳至