母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Delete

禁止訪問

水晶宮

Grid 發表於 18-10-27 00:04
BB 出世頭無耐,第二個月開始全人奶,泵出來餵多,行開行埋會俾工人姐姐照顧,但幾乎次次佢都餵唔晒,平時 ...

咁奇怪嘅佢。。。可能佢驚你同佢咁講以為你 complain 緊,驚你辛苦所以咁回應啦。佢係唔明白啫我估。

你似乎做得好好呀,自己堅持努力吧。好多泵奶媽媽都有同樣感覺,不過換個角度睇,有餘有剩咁唔係表示BB夠食嗎?食唔晒就儲起食剩嘅嚟沖涼,唔浪費的。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-10-27 03:58
咁奇怪嘅佢。。。可能佢驚你同佢咁講以為你 complain 緊,驚你辛苦所以咁回應啦。佢係唔明白啫我估。

你 ...

Delete

大宅

會不會著太多衫?食奶很熱,著少些無咁易瞓著。食之前先掃下風,不肯食又掃下再餵,如果都不食即是覺得飽,可以下次預少些,就不會覺得浪費。只要小朋友正常增長,夠濕片,食多食少都無問題。
我家少爺間中食剩一安奶,同為奶媽身同感受,每滴奶都有血有汗,連一滴都不想剩,最大安慰他肯食已經好好。但男人是很難理解人奶媽的心情,可以試下有沒有剩奶都不要責備家人,免得加重了他們心理負擔,老公肯幫手都讚下他,有成功感更加願意幫手。他們盡力照顧bb,而奶媽都盡心揼奶給bb食,大家都是錫bb,無謂因小失大。

加油丫!支持你

大宅

akbc1001 發表於 18-10-27 15:16
會不會著太多衫?食奶很熱,著少些無咁易瞓著。食之前先掃下風,不肯食又掃下再餵,如果都不食即是覺得飽, ...

Delete

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

Grid 發表於 18-10-27 18:47
多數都是食到四安,但姐姐成日餵剩 ... 我都唔明

不如觀察下姐姐係點樣餵,睇下點解大家餵有唔同同埋多次情況都係咁的話,姐姐餵就俾三安先,如果食哂唔夠,先再暖多一安,咁就唔需要浪費啦
其實你先生諗法係有唔岩,初生食夜奶係好正常,就算食奶粉都係要食架,bb 個胃仲細食得少,咁食得密係好正常,所以唔需要心急戒夜奶到bb 準備好、一路大,佢每餐就會隔耐左食,慢慢就會戒夜奶,唔需要幫佢架,佢自己準備好就會戒
或者媽媽考慮用平訓法餵夜奶,大家都可以平訓住,唔洗一定要坐起身,同埋半夜又要泵奶又要暖奶咁樣,可以快d 爭取時間休息
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊