自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

翡翠宮

siuyan1212 發表於 18-10-28 16:02
之前有個post 話老豆老母冇遠見,比$佢去澳洲讀U,返來搵得份低人工嘅工作!攪到老豆冇$比佢買樓,重要比 ...

呢個人,可以話讀死書,讀書同買樓都係自己責任,包一世咩!!呢個世代真係好多高分低能。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hokabb 發表於 18-10-28 16:35
如果讀到我一定要佢出去睇吓,就算佢將來有錢可以周圍去,青春嘅經歷同見識唔係有錢可以買到。
好仔不論爺 ...

Agree, 供書教學係父母責任,而買樓唔係做父母既責任。

侯爵府

回覆樓主:

我有個親戚先十年八年賣咗層樓,俾個女去美國讀書,因為成績唔好,所以由foundation讀起,後來勉強在一間普通level的大學畢業。回港後找不到心目中的理想工作,hea咗一兩年,後來終於考到做女警,算做還得神落。
但而家父母都年紀大登咗六,都只能租樓住!

伯爵府

good_pig 發表於 18-10-28 15:40
個女有間樓,但無知識守住財富,比人呃埋仲衰

唔係外國讀書又唔代表冇知識嘅

琥珀宮

章太郎 發表於 18-10-28 13:56
其實我地呢代都好陰公,本身上一代唔係有錢又無學識,都勤勤力力捱到我地出身。到我地都係靠自己讀自己捱 ...

我一早同阿仔講供佢讀本地大學冇問題,但唔會預錢比佢買樓,亦唔好諗住叫老婆返黎同我住

大宅

回覆樓主:

分享朋友的經曆,約十年前的事,阿媽有200萬比兩個仔,大仔要錢去英國讀書,返香港做了工程師。細仔要錢做首期,留香港讀大學。兩個仔的人工相差唔大,不過……一個有樓一個要儲首期,阿媽覺得好唏噓

別墅

asa2012 發表於 18-10-28 15:17
不知何時買樓已經成為父母的責任
供書教學才是啊

同感

珍珠宮

回覆樓主:

係咪冇筆錢就連大學都讀唔到先? 香港的讀唔到嗎?

大宅

章太郎 發表於 18-10-28 13:56
其實我地呢代都好陰公,本身上一代唔係有錢又無學識,都勤勤力力捱到我地出身。到我地都係靠自己讀自己捱 ...

講得好啱,認同

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amazing 發表於 18-10-28 16:58
唔係外國讀書又唔代表冇知識嘅

咁當然香港讀到都冇問題

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MKma 發表於 18-10-28 16:50
我有個親戚先十年八年賣咗層樓,俾個女去美國讀書,因為成績唔好,所以由foundation讀起,後來勉強在一間普 ...

要賣樓就梗係唔好

大宅

winnietingting 發表於 18-10-28 13:13
想問問大家, 如得ㄧ筆錢, 你覺得 幫女兒俾首期? 定 送外國大學讀U好?
大學啦,將來既得益遠超一層樓既首期

男爵府

一定買樓。有樓可以唔洗煩首期,份糧可以用來進修,或出租層樓來交學費,若不是讀書材料,生活負擔更細

子爵府

我愛Corina 發表於 18-10-28 16:47
Agree, 供書教學係父母責任,而買樓唔係做父母既責任。

我一早講定讀到一定供佢哋讀,讀唔到唔該出嚟做嘢,言盡於此唔好唸住hea
其實要怨一個人大把有得怨,就算買埋樓比佢,又可能會怨唔夠大,跟手怨生得佢唔夠靚、唔夠聰明、做乜要生佢、做乜父母唔係誠哥......過萬個理由都有,點解係要生活喺負面入面?

子爵府

讀書
樓自己賺錢買或者嫁個有錢人

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

買樓。
讀書係讀到既邊到讀都冇分別。
再唔係有心既出左身再進修都可以。
有瓦遮頭都好緊要。
香港地,隨時想買都未必買得到。

子爵府

821828 發表於 18-10-28 17:00
分享朋友的經曆,約十年前的事,阿媽有200萬比兩個仔,大仔要錢去英國讀書,返香港做了工程師。細仔要錢做 ...

其實個阿媽覺得唏噓, 係因為覺得去咗外國嗰個冇層樓揸手?
冇去外國讀書嗰個反而有樓? 如果父母真係覺得因為咁而鄧個大仔唔抵嘅話, 咁佢嘅價值觀都有啲問題, 喺呢個世代, 好多人都覺得有車有樓就係叻仔叻女, 甚至好多父母都係咁諗, 唔理你讀書有幾多,眼界有幾闊 , 搵唔到錢買樓,就係唔夠人叻。
如果一個人,甚至自已仔女叻唔叻,成唔成功,係用佢有冇樓揸手嚟作標準, 咁嗰個父母又真係幾可悲。

大宅

winnietingting 發表於 18-10-28 13:13
想問問大家, 如得ㄧ筆錢, 你覺得 幫女兒俾首期? 定 送外國大學讀U好?

出外讀U

水晶宮

舊年我開過同類post,比個女自己揀(我得一個)
佢話有本地大學offer(自己鐘意嘅科)就唔走
結果佢入到八大,筆錢留俾佢買樓首期,而家樓市回緊,希望有機會成功上車
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

正路就比讀書,但好似上面jm話等佢自己揀無得賴

首頁
34567...18

尾頁

跳至