自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

用戶要求終止服務

del

andyman    發表於 18-11-2 16:02
sonet    發表於 18-11-1 12:15
JD930    發表於 18-11-1 11:07

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

人與人要有血緣先去應酬, 人情都幾薄下, 咁計同事朋友都冇血緣關係, 老公都係冇血緣關係....
有時有血緣既人未必好關係, 同冇血緣既人仲FRIEND.

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

朋友都係無血緣關係㗎啦!唔通除咗自己家人,就無人無物?你都識講係應酬,大家門面好來好去咪算囉,我唔會要求太多。

prizem    發表於 18-11-1 21:53

用戶要求終止服務

回覆 廷廷媽 的帖子

我同朋友都好好呀,只不過我覺得佢地有咩重要野都唔會係我食飯果時講,口又講到一家人。好虛偽。

公爵府

回覆樓主:

講到咁疏離,咁咪唔好出席囉。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

首先字眼上「應酬」, 就已經基於唔喜歡。
同佢地食唔食飯, 都唔會係直系親屬, 呢個係不變既事實。
我同老細﹑同事食飯, 都唔會變成一家人啦~ 但有時人際關係, 係的確需要呢類「應酬」。

咁佢地係你老公既家人, 亦係你老公生命裡既一部份。
同佢地建立良好關係, 你老公都會開心既, 你可以當成愛屋及烏, 佢地對你HB好, 你對佢地好。
咁如果你HB唔LIKE佢地, 同佢地關係唔好, C6自己都同佢地少聯絡, 你都唔需要「應酬」啦。
如果佢地關係好, 只係你唔鍾意佢地, 覺得佢地好虛偽既, 咪同C6講想少D往來~
(不過大前題要你先生唔介意, 因有D男人係都要老婆出席所有家庭聚會。)

Childhood is journey, not a race.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我會覺得..多個朋友..或多個普通人係身邊...
總好多一堆敵人係身邊...

我都唔鍾意男家....出席係比面老公...
不過講話唔鍾意其實都誇大左既..
因為佢地對我黎講係nobody....
我對佢地冇乜感覺...
出黎食飯..我當有人請食飯咁咋...
有人請...唔去可惜

用戶要求終止服務

回覆 月希 的帖子

我爸都話咪當去餐廳食個飯,只不過係有人請咁解。

公爵府

franwu 發表於 18-11-1 10:51
咁我點解仲要應酬,唔係有血緣就永遠都唔會係一家人。呢個係我concept. 人地都會咁諗啦,有仲重要野都唔會 ...
好有同感,我巳經多年無出席男家飯局

公爵府

講到咁, 無必要勉強自己....

一家人 - 點為之一家人先? 個個概念唔同, 有啲兄弟間AA 計較, 有啲父母子女間淨講錢.... 難道佢地唔係一家人咩? 人地一家人本來係咁相處, 你覺得虛偽都無辦法, 只有選擇去OR 唔去.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果你老公對你屋企人又係同樣諗法
你又覺得無問題的話

咁其實都無問題
天朗氣清

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

你早已經擺出應酬心態,男家對你好嘅事都喺感受唔到。

男爵府

有時,自己親兄弟姊姐都未必血濃於水。夾到既咩都得,唔夾既點濃都掂喇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

franwu 發表於 18-11-1 11:08
回覆 廷廷媽 的帖子

我同朋友都好好呀,只不過我覺得佢地有咩重要野都唔會係我食飯果時講,口又講到一家人 ...

哇,你係咪我朋友,我朋友都係咁同我呻。

我自己覺得啦,好正常喎,你有冇兄弟姐妹?

我家有幾個姐妹,我地父母有乜事,有幾多資產等,當然只同親兄弟姐妹商量及討論,其實係好自然既事,跟本c6 冇必要理,咁唔通我C6 及眾姊妹配偶都唔稱得上係屋企人咩?咁唔係血濃於水就梗架啦!果個屋企唔同依家同C6 兩個建立既屋企喎。另外就算我同c6細佬老婆感情唔錯,但同我親妹妹比當然差十萬8 千里,咁唔通我又冇資格講話當佢屋企人咩!

我覺得你及我朋友諗多咗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

其實大家客客氣氣,相敬如賓未嘗唔係好事

男爵府

月希 發表於 18-11-1 11:18
我會覺得..多個朋友..或多個普通人係身邊...
總好多一堆敵人係身邊...

我睇法同層主差5多~

我本身個人就5太鍾意去多人既地方...
C6個邊係大家族好多親戚, 所以一出黎食飯就會有好多人...
但佢地始終係C6既親友, 就算自己幾願意都好, 咪比個面C6囉!
記住係比面C6, 5係佢班親戚!!!!~
I don't care the others!!

男爵府

你同丈夫感情好嗎?
其實,親兄弟姊妹,也未必一定關係好。
關係,感情,雙方要努力。
朋友也沒血緣,也可以好感情。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

既然唔鍾意就唔好見~~~

不如簽埋紙....
你就唔需要應酬啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至