論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次請工人姐姐,請大家比啲意見!
我請左個賓賓先剛剛2個月,自問一直都對佢好好。佢黎照顧我一家三口,小朋友3歲,女仔。佢黎既時候佢既大部分日用品,床個啲全部都係新既。因為我同先生都要返工,佢主要照顧我個女,同做家務。好多時星期六日早上我地放假出去食早晨都預埋佢,買多份咁。直到⋯二個星期前佢同我講vv唔舒服,我知佢係尿道炎,就係藥房買藥比佢食。

但一個星期前(上星期六)佢問我星期日可唔可以係屋企休息?我先詢問佢係咪唔舒服,咁佢說話vv唔舒服,食藥房藥冇好轉仲差左,肚好痛。我就諗佢離鄉背井打工好可憐,就星期日帶佢睇普通科西醫,再三詢問下先知佢3-4年生小朋友做檢查,菲律賓個邊醫生已經話有尿道炎,之後一年都有2-3次,但今次係最嚴重。咁星期日同佢睇左普通科醫生($400),醫生開左5日抗生素,尿道炎藥同止痛藥比佢。

之後我keep住日日都關心佢問佢點?佢星期三個日問我佢想再多次醫生,好左啲,但仲係痛,想去睇佢auntie係銅鑼灣個個醫生。不過我當時就覺得與其都係普通科醫生,不如係屋企附近睇啦,個時我只係擔心佢會唔會係其他婦科問題,於是就星期五拎左假同佢睇婦科醫生,知佢想要女醫生仲特登幫佢約個女醫生睇。

星期五朝早去左仁安睇婦科專科醫生,點知醫生檢查完,話比我地知,佢兩邊卵巢都有水瘤,一邊6cm,一邊3cm,要做手術切話要9萬。我呆左,姐姐又不停係度喊。當下我真係唔知點做,我話要商量一下先,因為我唔知份家傭保險索償係點!後來我同姐姐離開左醫院($1790),姐姐直情喊到出醫院,後來問左人意見,大嫂個朋友教我,問仁安拎返專科醫生轉介信到政府醫院排期做手術。咁我就即時打返比仁安拎轉介信,同姑娘講星期六幫佢返仁安拎信。

星期五當晚同姐姐傾問佢想點做啦,姐姐話會做手術。咁我都好坦白同佢講同佢分析,私家醫院做手術我負擔唔到,你係香港醫啦,姐姐表示明白。到尋日星期六我幫佢拎左轉介信返屋企、佢突然同我講,佢想唔做返菲律賓醫病。但唔做

大宅

回覆 pohivy2004 的帖子

佢唔做指係下年7-8月先唔做。我當下覺得唔係即時唔做,係因為未搵夠錢醫,我請過工人費用頭3個月請過個,我都有7折再請,比左睇醫生啲醫生費最多都索償$280每次,宜家睇醫生差額我自己補,我對你好,但你只想到自己,我就覺得好唔開心。
今日我奶奶搵我仲同我講,我個工人同我大嫂個工人講話係我屋企食唔飽。但我明明樣樣都比足做足,冇諗過會係咁。

別墅

回覆樓主

如果佢自己願意返去醫病對你對佢都係最好啦!咁你仲擔心乜呢?最主要係要佢寫返封辭職信俾你,寫明係佢自己自願辭職回鄉醫病。

別墅

姐姐可能唔知道你頭三個月再請過可以有七折,只是想問下佢做到7,8月是否可行。
如果我是你:
如果我鐘意佢,我會游說佢幫佢在政府排期,香港醫療好d,排左期先算,到時再決定。因為請過個未必好的。
如果我唔想留佢,直接同佢講你有難處,因為再請另一個工人要多付萬幾蚊,如果三個月內換就可以平好多,希望她明白。如果她現在走,遲些若她想回來可以direct hire 請番佢,或介紹她給你的朋友。

(只是建議,不知是否可行)

子爵府

pohivy2004 發表於 18-11-4 15:48

佢唔做指係下年7-8月先唔做。我當下覺得唔係即時唔做,係因為未搵夠錢醫,我請過 ...

千萬唔好諗你買全新日用品,買早餐,帶佢去仁安睇私家,佢哋會感恩,佢只會覺得你欠咗佢

佢夠胆話食唔飽,咁你係唔係冇足夠嘢俾工人食吖?你细食,工人未必跟你细食,如果唔係,工人就冇良心

佢肯做到出年7,8 月就由佢。最緊要係工人自願辭職

其它你agent 收費7 折或多少,工人唔會理,亦無巧需同佢講

對工人,平常心,便可以

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

雖則施恩莫望報 但同人講食唔飽就 ...

子爵府

細姐姐 發表於 18-11-4 17:25
千萬唔好諗你買全新日用品,買早餐,帶佢去仁安睇私家,佢哋會感恩,佢只會覺得你欠咗佢

佢夠胆話食唔飽 ...

agree

大宅

pohivy2004 發表於 18-11-4 15:48

佢唔做指係下年7-8月先唔做。我當下覺得唔係即時唔做,係因為未搵夠錢醫,我請過 ...

好多菲姐都無良心,你對她這么好,不感恩還背後插你一刀,話吃唔飽,同我工人姐姐一樣

男爵府

佢地來到香港,顧主要包食醫.
佢覺得應份,唔會分你extra帶佢睇私家專科,extra帶佢去食.
對佢地唔好太上心,棧自已谷氣.

男爵府

姐姐到港, 第一時間去最近既政府診所登記,
有咩唔舒服(除傷風感冒果類)
同佢打電話約門診.

佢地知道僱主要包醫療,
所以俾幾多都係僱主應該做的,
所以, 唔係咁緊急, 無必要帶佢地睇私家.

子爵府

pohivy2004 發表於 18-11-4 15:40
我第一次請工人姐姐,請大家比啲意見!
我請左個賓賓先剛剛2個月,自問一直都對佢好好。佢黎照顧我一家三口 ...

其實佢肯走, 又肯幫你做到明年7, 8. 都幾好呀.或者你調轉諗, 佢唔走住係因為佢唔夠錢醫病. 到佢夠錢醫病, 當然想係返自己屋企有家人的陪同下醫病啦, 就算你對佢再好, 都只不過係老闆的身份, 你並唔係佢的家人.

仲有, 呢個手術, 唔係話醫一次就可以好, 如果搞得唔好, 可以好漫長, 到時可能搞到完約都未醫完的話, 難道你仲同佢續約幫佢醫病?

你再請姐姐的手續費係貴, 不過長痛不如短痛啦.

大宅

但姐姐宜家話想2月請一個月假,唔係辭職
醫完病返黎繼續做

子爵府

pohivy2004 發表於 18-11-6 20:33
但姐姐宜家話想2月請一個月假,唔係辭職
醫完病返黎繼續做

你唔好再chur 住問佢,cool down 吓先,由佢继續做住嘢,帮住手先

佢哋一時一樣,你真係放佢返去。好大機會唔返,咁你等到幾時

你要工人凑仔。唔可以等佢,唔批病假

首頁

尾頁

跳至