自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

會去九州自駕遊, Bb到時一歲, 而家一兩固半,有時三固, 打算帶蒸溜水、旅行水煲,旅行電煲, 帶少許米同冬菇,及即食粥

1. 想問日來餐廳, BB可以食自己帶去既食物嗎?
2. 求推介旅行水煲、旅行電煲
3. 本想帶吹氣沖涼盤,原來只適合三個月以下,唔敢用花灑, 大家點幫bb沖涼?
4. 大家會帶bb床單及被仔嗎?
5. 酒店附近有aeon, 應該買哪些食材煲粥仔較方便處理又有營養?
6. 邊度可以買到窄口即棄奶瓶?
7. 我是埋身餵bb的,如果包著餵奶巾在公眾地餵奶,會招人白眼嗎?
8. 當地既育嬰室,爸爸可以一齊入去嗎?
9. 百貨公司有冇母乳餵哺室?

多謝指教

大宅

pinglam0101 發表於 18-11-8 22:41
會去九州自駕遊, Bb到時一歲, 而家一兩固半,有時三固, 打算帶蒸溜水、旅行水煲,旅行電煲, 帶少許米同冬菇 ...

如果等BB大個啲, 可以同大人一齊食嘢時先去個自己去過又熟悉啲嘅地方旅行會容易啲
我冇惡意,不過如你要帶咁多物資去又要煮食又沖涼盤睡袋咁,其實係咪即係未ready出門

知嘅我照答你
日本爸媽會獨自帶細路出門,男女廁格入面都有high chair可以放底幼兒比父/母自在地去廁所,女廁都有換片檯,公路休息站廁所都一樣
Aeon有賣一般瓜菜肉同生果,但最好佢哋放工時間前買,選擇會多啲
旅行水煲記住留意電壓同帶converter
日本酒店浴缸比香港細同深,可以用滾水碌吓同消毒紙巾清潔後直接浸浴

男爵府

pinglam0101 發表於 18-11-8 22:41
會去九州自駕遊, Bb到時一歲, 而家一兩固半,有時三固, 打算帶蒸溜水、旅行水煲,旅行電煲, 帶少許米同冬菇 ...

你去好多日?
我果時帶bb都係食嬰兒食品,一樽樽喺日本買,都不知幾方便,bb又鐘意食,去果幾日就廢事帶咁多野啦,又煩。
另外可以買啲生果比bb食
3. 你訂有bb沖涼盤既酒店啦
4.有帶被仔,因為bb一定要攬住瞓
7.不會
8.一啲啲
9.100%有

利申:bb 5個月去日本,多次去日本的經驗

男爵府

回覆樓主:

阿仔14個月去日本,帶咗D一樽樽既babyfood,奶粉,米糊,去到日本餐廰再比D白飯同蒸蛋佢食,或者買D香蕉加奶粉同米糊,有帶一張被仔,其他你講既都無帶,冲凉放佢係酒店浴缸冲,去得幾日,無謂帶咁多野,又餓佢唔死

伯爵府

我記得十幾年前仔仔一歲左右,有帶樽裝水開奶,洗乾淨酒店熱水壺用,有帶暖壺跟身,有帶BB車,可把BB所需放在車籃。另外帶即食的Baby food 咁,早餐食酒店的粥,沖涼用浴缸,睡覺用睡袍,就係咁多。只去幾日而已,不用咁大陣仗吧!

公爵府

回覆樓主:

1歲可以食飯啦,或者食烏冬拉麵,去日本唔帶米同飯煲都好多野食,如果去歐洲就建議你帶

大宅

帶swaddle、薄被、大隔尿墊各一張就ok,整污糟酒店床單會收清潔費

會唔會考慮baby food? 去旅行好難煮食,仲要煮完帶住出街一日變質食屙阿b仲麻煩

盡量喺車埋身餵,慳時間又舒服

10月中去完九州有剩呢款即棄奶樽8個,喺荷花買的,如果需要我平讓俾你

個人覺得呢款電煲好用過水煲型,但兩者都係細同矮,其實唔太好用但勝在慳位

*盡量唔好去d得塌塌米座位嘅餐廳,小朋友會比較辛苦

首頁

尾頁

跳至