自由講場

跳至

首頁
34567...34

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

isabel115 發表於 18-11-28 14:49
same, 老師鼓勵以興趣行先喎,咁前途呢!
現時的青少年唔知米價, 衣食住行生活充足, 好似完全唔洗考慮將來點過生活

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

hoganmama 發表於 18-11-29 13:26
我想請教一下, 我仔predict 20分, 佢想入UST Science, 佢只想讀Maths

Band A - UST Science, HKU Science, ...

UST BSc JS5100, ENG 及M1/M2 weighting 1.5, 如果想穩入, 呢4個月操M1/M2卷, 博拉高個分。
另外其他院校都有SC讀, 點解唔填埋落BAND B/C?
他一定要讀3大/5大嗎?

另讀MATH的話可以留意以下2019/20 新課程:
LingU JS7225 數據科學理學士
CityU JS1072 數據科學理學士
CityU JS1073 數據與系統分析工學士
..... (你兒子再search吓2019/20新課程)

及問吓你兒子商科/酒店旅遊/物業管理有無興趣讀? 20分都可以選擇揀呢D科。

再要他詳細留意LingU/BU/EdU/恆大/東華/TREE大/OU有咩科目啱讀, 很多課程收生分數是16-20。

揀科目一定要兒子自己做, 免他將來埋怨父母幫他揀錯科。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

回覆 hoganmama 的帖子

sorry , double check ENG 3

公爵府

hoganmama 發表於 18-11-29 15:14
我叫佢填浸大佢都唔肯…………………………..
我解釋過prepare for the worst, 但佢又覺得我唔信佢得……… ...

hi,
呢3科讀嘅野好實用, 同數學有關連。

公爵府

hoganmama 發表於 18-11-29 15:28
明白, 我會再研究一下, 再recommend比佢

另外, 我想問, CU admission score
每個課程不一樣, 但我見CU係以BEST 5計分佔多。

公爵府

hoganmama 發表於 18-11-29 15:20
我又想問, 新的課程, 無過去收生成績參考, 如果填Band A又唔夠分咪好危險囉
...
所以會留意番有無類似課程收生分數, 及如報考果年多高分學生選讀, 就已經拉高晒D分。

公爵府

OhOh 發表於 18-11-29 15:40
阿女都係出年考,學校 predict 有38分,見佢填 Band A 全是HKU, Dental/Med/Qfin, 會否太進取?有冇機會入 ...
ohoh,

我子女只係學渣嚟, 所以無研究過神科排位!

公爵府

hoganmama 發表於 18-12-3 12:24
咁我又唔明, 既然又可以大執, 點解又要係而家去填

因放榜前有面試

公爵府

bmuimami 發表於 18-12-3 12:36
有D大學會喺放榜前比interview學生,例如放band A有得in,有D in 完有分加

放band b一定冇得in嗎?

公爵府

hoganmama 發表於 18-12-3 12:16
我想問其實JUPAS係根據咩黎派位

for example

一定係以學生分數排先。
見另一jm回覆,真係要update一下自己。

公爵府

bmuimami 發表於 18-12-3 12:21
5個係5入(之前冇揀過)5出,已經揀咗喺20個之內係任調位置
見你此POST, 我非常開心, 由前日至今擔心至一日白頭。

公爵府

lm251099 發表於 18-12-3 12:38

基本上如果20個選擇編排得好,出成績後只是換次序,除非表 ...

請問如何知道in是學院計?

公爵府

回覆 hoganmama 的帖子

我兒子胡亂排及遞交左, 現改不到, 被學校鎖上ACCOUNT

公爵府

BK2002 發表於 18-12-3 15:22
YES~我仔都係咁排, 有面試機會全放A, 無嘅放B,C...
我兒揀的科, 80%有面試。

公爵府

bmuimami 發表於 18-12-3 15:05
唔係之前已經有jm講過咩?
唔使咁擔心,有乜提出嚟,大家一齊解決
我都唔係好醒咋

我兒子係上星期初已遞交JUPAS, 現ACCOUNT被學校鎖上, 自己改唔到 !

公爵府

回覆 bmuimami 的帖子

請問CU 文學院及商學院的面試是不能共用嗎?

公爵府

Fion_Chan 發表於 18-12-3 17:53
我仔心儀個D 都唔使面試 ,佢本來只放了個要面試的入Band A ,學校本來都鎖咗account ,老師睇完 ...

如果唔洗in或放榜後才in的課程,現排列在第15位置或後,到放榜後才搬回Band A(是三大課程),會唔會有record知我早前將學科排到最後? 會唔會有影響排收生條隊?

公爵府

bmuimami 發表於 18-12-3 17:15

咩「共用」?唔太明

我知中大商科可以,唔同課程,一個in成績可適用於另一課程。

公爵府

雪菜肉c 發表於 18-12-4 00:43
想請問大家12月5號之後,比錢可以改嘅係所有科目再揀過到可以?

定還是只可以調換次序?

可以再揀過,我昨天打電話問jupas。

公爵府

STH920 發表於 18-12-4 14:10
我仔到現在仲未submit 20個選科.

仔係理科人, 英數pg最少5, 最差係中文(都最少有3). 選修bio, chem. ...

你兒子揀BBA或Accountancy出路亦好,媽媽唔洗咁擔心。

首頁
34567...34

尾頁

跳至