跳至

首頁

尾頁

大宅

我驗到有...
要食一星期抗生素...
唉...真係有D擔心...

民房

你擔心既話, 生個陣同醫生講你要打抗生素就ok了....放心了

大宅

我2月初已經CHECK到有...上星期36週檢查CHECK都仲有...
BUT政府醫院冇俾葯食...因為D菌可以因着媽媽的抵抗力而消息OR存在...
昨天檢查就提我,總之一穿水就要立刻去醫院,因為要吊鹽水、催生葯&抗生素,以防BB感染...

大宅

咁DADDY..仲可唔可以陪產??

大宅

咦,,,,醫院都開左一個week抗生素我, 但我問佢係咪b型, 佢話唔係喎, 只係有念珠菌同另一隻菌(死都唔肯講 係咩菌),,,,,咁我會唔會都有b型呢,,,,,勁擔心添

大宅

冇話唔可以喎~
我老公仲想自己剪臍帶添...
應該唔關陪產事,係一入院就要落葯了...

原帖由 mirandakayee 於 09-4-16 13:01 發表
咁DADDY..仲可唔可以陪產??

複式洋房

I've got the B type 念珠菌 in both vagina and urine. I need to eat 一個week抗生素 and 抗生素 injection when I give birth. Don't worry. Just need an 抗生素 injection when you deliver and already can decrease 90% chance of baby getting infection. For safety sake, remember to remind the doctor to give you the injection when you deliver.

子爵府

我上胎有,所以生產時要打針.今胎又有,12週時發現有,食左1星期抗生素,剛剛34週又念珠菌加鏈球菌,又要食1星期抗生素,但醫生告訴我,無論如何,生產時定都一要打針.
我以為自己唔乾淨,但醫生話唔關事,好煩

大宅

係呀..成日以為自己唔乾淨..
我已然一日CHANGE 兩條UN..都係咁..
真係...點都有D唔開心..

而家知道到BB一出世要去兒科OBSERVE..仲唔開心...

大宅

今日又返廣華檢查,結果仍然有B鏈球菌呀!除左生的時候,媽媽要打抗生素之外,阿B一出世就要去兒科觀察48小時...突然間覺得阿B好慘...

仲要係媽媽到時自己去睇阿B,媽媽如果唔落得床,就只有靠爸爸...咁...點算?仲想餵人奶、仲想學照顧阿B...點解咁樣?早知就一早決定去私家開刀算啦...現在冇得選擇,又累左阿B...

大宅

原帖由 mc_baby 於 09-4-20 10:50 發表
今日又返廣華檢查,結果仍然有B鏈球菌呀!除左生的時候,媽媽要打抗生素之外,阿B一出世就要去兒科觀察48小時...突然間覺得阿B好慘...

仲要係媽媽到時自己去睇阿B,媽媽如果唔落得床,就只有靠爸爸...咁...點算?仲想餵 ...

我都係廣華,不過醫生唔係咁同我講,係有人睇住呀B..你唔好咁擔心..我都係同你CASE 一樣...

公爵府

牛年勳章

原帖由 mc_baby 於 09-4-20 10:50 發表

仲要係媽媽到時自己去睇阿B,媽媽如果唔落得床,就只有靠爸爸...咁...點算?仲想餵 ...

未必關干唔干淨事, 可能係懷孕抵抗力差左o者~ 唔駛咁自責~ 要開開心心做靚媽咪呀~~
相比十幾年養大佢, 錫少48小時, 都唔係好慘o者~ 比個機會爸爸錫多d先囉~

複式洋房

我19號在威爾斯生左阿b, 醫生即日同佢檢查時發現佢氣速, 所以佢要去新生嬰生病房觀察,抽血驗感染指數 (仲未知佢因咩事氣速), 打抗生素7日(at least).

頭先醫生打o黎, 原來我本身有b型鏈球菌, 所以導致阿b 要入新生嬰兒病房 (佢話佢地會mon 住阿b 的情況, 真係唔希望佢有事.........), 而我都要番醫院取抗生素食.....

唉...............點解會咁.....(15/5 o個日係健康院產檢, 已同醫生講, 我去VIVI O個時有D 赤痛, 佢叫我留尿做化驗, 點知等唔切, 阿B 就係19號出世.....唉.....我應該一早去私家驗)...........

柏曦5月19日出世喇

子爵府

原帖由 cb_jackie 於 09-5-24 22:07 發表
我19號在威爾斯生左阿b, 醫生即日同佢檢查時發現佢氣速, 所以佢要去新生嬰生病房觀察,抽血驗感染指數 (仲未知佢因咩事氣速), 打抗生素7日(at least).

頭先醫生打o黎, 原來我本身有b型鏈球菌, 所以導致阿b 要入新 ...

你的情況跟我有點似...
我17號生左阿b,我一早知道自己有鏈球菌, 醫生都話順產時要記住打抗生素就無問題,但我生產時因產程太快所以只係打左一支抗生素(其實應該全個產程要打兩枝),所以生產過後阿b都要入新生特別護理房!姑娘表示要抽血驗感染指數 ,待報告出左無問題先可以比番阿b我.姑娘同時告訴我,如果阿b真係感染左的話,阿b會有發燒等問題出現的,如果真係中左就要住醫院一星期打抗生素,最後等左兩日後個報告出左係低先比番阿b一起出院.
另外,我其實係好偶然先發現自己有鏈球菌, 噤如果有些媽媽無做這種檢查唔知道自己有鏈球菌, 噤生產時咪有點不安全...

複式洋房

咁你阿b 個result 出左未呀? 希望你阿b 無事早日出院啦...

我阿b 明天要抽多一次血睇下有無事, 打埋一次抗生素, 跟住停藥, 觀察一晚先至知可唔可以係呢個星期內出院...

原帖由 luilui007 於 09-5-24 22:25 發表

我17號生左阿b,我一早知道自己有鏈球菌, 醫生都話順產時要記住打抗生素就無問題,但我生產時因產程太快所以只係打左一支抗生素(其實應該全個產程要打兩枝),所以生產過後阿b都要入新生特別護 ...

柏曦5月19日出世喇

子爵府

cb_jackie ,
我個b 第3日時已經出左result係低,所以當日我地一起出院.
噤你阿b 係唔係確定已經感染左?

複式洋房

我都唔知佢係咪確定左, d 醫生姑娘都無講過佢受咩感染.......

原帖由 luilui007 於 09-5-25 21:53 發表
cb_jackie ,
我個b 第3日時已經出左result係低,所以當日我地一起出院.
噤你阿b 係唔係確定已經感染左?

柏曦5月19日出世喇

子爵府

原帖由 cb_jackie 於 09-5-26 11:59 發表
我都唔知佢係咪確定左, d 醫生姑娘都無講過佢受咩感染.......

不如你問下醫生姑娘,得個知道都好啊

複式洋房

阿b 明天出院喇, 我明天會問清楚姑娘.....

原帖由 luilui007 於 09-5-26 22:34 發表

不如你問下醫生姑娘,得個知道都好啊

柏曦5月19日出世喇

子爵府

好媽媽勳章

我都有b型鏈球菌, 而產程都係好快(9點幾入院, 10點幾生左出黎), 我一入院就開左3度, 跟住就打針, 無耐又生得喇.

之後, 亞b要抽鼻液, 耳液, 肺液....驗, 無事先出得院, 最後瞓左三日醫院, ok啦.

大家唔好驚, 無事既.

原帖由 luilui007 於 09-5-24 22:25 發表

我17號生左阿b,我一早知道自己有鏈球菌, 醫生都話順產時要記住打抗生素就無問題,但我生產時因產程太快所以只係打左一支抗生素(其實應該全個產程要打兩枝),所以生產過後阿b都要入新生特別護 ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

首頁

尾頁

跳至