母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本來係全泵媽,每次泵到150到200,
之後呢幾日轉咗全埋身,只會臨訓時泵一次。

問題來了,
bb一日食差不多8餐,佢食完會自己甩嘴,
甩嘴後再對比佢就唔會肯再食,
每次食奶前都會換片,有濕重片,大便一日一次,好多次次都爆片。

但我剛剛嗰餐冇埋身,
比左之前儲左嘅人奶比佢食,
所以我就另外用泵泵出嚟,
但奶量好少只有60至90ml,
平時會feel都有奶陣上嚟,
但全埋身後少左奶陣同谷胸感覺,
以前訓左半夜唔泵第二朝會谷胸痛,
但而家唔會,
只有呀b開始啜時先會有奶陣。

有冇媽媽都係有類似情況,
泵出嚟好少奶,但埋身又冇問題?
其實佢會唔夠食嗎。。。好擔心!

水晶宮

big_yanyan 發表於 18-11-12 22:39

全埋身的話,身體會根據BB需要,自動調節奶量。你少咗谷胸感覺,晚上唔會痛,BB夠濕片而又似乎食得滿足,咁係供求平衡嘅現象,即是非常理想呀。要明白長期覺得谷並唔係好事,成日覺得谷,即是奶太多出唔切,身體有 feedback 機制,減少造奶的。

泵奶對刺激身體造奶嘅效果正常計比唔上埋身食。你需要復工前儲奶嗎?如果唔使的話,其實唔需要擔心,更加唔好攞個泵嚟試自己。如果要復工,就要畀啲時間習慣泵,多加刺激(如睇住BB嘅相,聽佢喊聲),亦要 make sure 奶泵配件運作正常及喇叭大小正確。

水晶宮

我自己以前間中泵奶,都真係只泵到咁少。但我絕大部分時間係全埋身,並無唔夠食問題。

大宅

我都係bb五個月開始轉全埋身,都會少左谷,身體會自己調節,bb去健康院時仲話佢重得好好,所以你不用擔心,總之每次比bb飲夠離口就得

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-11-13 02:27
全埋身的話,身體會根據BB需要,自動調節奶量。你少咗谷胸感覺,晚上唔會痛,BB夠濕片而又似乎食得滿足, ...

謝謝你咁詳盡回覆,我係唔使番工的,
所以先轉全埋身,只係bb食泵奶可以食到150ml,而家食10分15分中就訓著,
擔心佢唔夠食唔夠營養(emoji)(emoji)

別墅

Meredith2014 發表於 18-11-13 02:54
我都係bb五個月開始轉全埋身,都會少左谷,身體會自己調節,bb去健康院時仲話佢重得好好,所以你不用擔心, ...

5個月開始轉左全埋身時,有試過泵出來ma?

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-11-13 02:28
我自己以前間中泵奶,都真係只泵到咁少。但我絕大部分時間係全埋身,並無唔夠食問題。 ...

如果bb只食清一邊乳房就甩咀,另一邊需要泵出來嗎?

水晶宮

big_yanyan 發表於 18-11-13 08:47
謝謝你咁詳盡回覆,我係唔使番工的,
所以先轉全埋身,只係bb食泵奶可以食到150ml,而家食10分15分中就訓 ...

其實你BB而家幾大?

如果都唔係好初生,食十幾分鐘就夠,一啲都唔出奇㗎。

水晶宮

big_yanyan 發表於 18-11-13 08:51
如果bb只食清一邊乳房就甩咀,另一邊需要泵出來嗎?

如果全埋身的話,並唔需要。如果另一邊無食而又谷得辛苦可以用手擠走舒緩,否則唔使理。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-11-13 11:13
其實你BB而家幾大?

如果都唔係好初生,食十幾分鐘就夠,一啲都唔出奇㗎。

佢兩個月喇!

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-11-13 11:17
如果全埋身的話,並唔需要。如果另一邊無食而又谷得辛苦可以用手擠走舒緩,否則唔使理。
...

明白,知道! 你bb而家幾大啊?

水晶宮

big_yanyan 發表於 18-11-13 11:19
佢兩個月喇!

如果濕片各樣都夠,增重又理想,冇必要擔心。大咗唔會好似初生咁鍾意瞓,唔飽會叫你的。

我細B都一歲了,仍繼續全埋身。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-11-13 23:19
如果濕片各樣都夠,增重又理想,冇必要擔心。大咗唔會好似初生咁鍾意瞓,唔飽會叫你的。

我細B都一歲了, ...

明白,多謝你嘅回覆,你嘅經驗令我安心好多,繼續努力埋身你仲記唔記得埋身餵bb幾耐左右食一次啊?佢而家兩個中至三個中食一次~

水晶宮

big_yanyan 發表於 18-11-13 23:37
明白,多謝你嘅回覆,你嘅經驗令我安心好多,繼續努力埋身你仲記唔記得埋身餵bb幾耐左右食一次啊? ...

我細B係咁上下,兩個月大嗰時日頭約三個鐘一次。我大女就密好多,日頭每兩個鐘就要食。。。

複式洋房

一定夠吃,bb 咀仔吸力大過泵
好多埋身媽都唔受泵

大宅

big_yanyan 發表於 18-11-12 22:39

朋友!呀仔全埋身,宜家2個月多啲,但我之前都有泵下出來,奶量同你相似,呢幾日情況同你一模一樣,係真係一模一樣。連便便都係!我都好擔心中。明明上一胎全人奶埋身2年半,我又唔多覺會咁。我都好疑惑中

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊