自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

留校傾計、做功課、打波...我覺得ok,但規限只留兩個鐘。
但我想問點確定佢係真留校

大宅

yamaneko 發表於 18-11-13 19:11
校舍有花園,唔知佢地會做物。

你對子女毫不信任?
定佢讀間學校校風差好緊要?

子女總有長大的時間
不放手可能只會趕佢早日離開你

大宅

yamaneko 發表於 18-11-13 19:16
無得用成績做準,因為有時果一份卷深淺都係初中生自己講,佢話深左,平均分都係高佢少少,我無 ...

如果份卷對大圍都係深咁應該大家分數一齊跌,但果科自己嘅排名唔會差太遠,學校應該有分科名次睇?呢樣好準。
仲有一樣,如果留校真係同同學係溫習做功課果啲,成績應該升啩

侯爵府

littleyen 發表於 18-11-13 19:07
你點確認佢係街定係學校?
如果我係你,我會話自己同同學玩就唔俾,焗佢地join學校活動。學校話細唔細,如 ...

我的問題係點玩呢個信任?我唔想安GPS,佢學校雖然不在鬧市,但放學會經過。本來學校放學要啪卡,但唔啪卡都無人理喎。

想焗佢參加活動,佢走堂嫌悶。

佢就係唔想報告行蹤,什至同學既名字都唔肯講。佢唔覺得我需要知,係佢嘅私隱。

侯爵府

cy101 發表於 18-11-13 19:11
初中已經咁多要求, 難教!!!

就係啦!初中咋!

子爵府

回覆樓主:

初中想留喺學校同同學玩都好正常
細個我有時會特登搞下事為咗罰留堂…

侯爵府

MrsSingSing 發表於 18-11-13 19:18
留校傾計、做功課、打波...我覺得ok,但規限只留兩個鐘。
但我想問點確定佢係真留校
...

就係不能確定

水晶宮

你識佢d朋友嗎?我小朋友會講的,今日做了乜嘢,同邊個做。

我冇管佢地,因為我信佢地。而且我裝了find friends 這app, 完全知佢係邊(我老公迫我地裝的)。

想問下你小朋友間學校校風點?如果係校風好的學校,唔洗咁緊張的。

大宅

可否約法三章,幾點前要返屋企(當然要你同佢都一致認同嘅時間,大家一齊傾下,千祈唔好一言堂)
未到時限,你答應佢一定唔會騷擾佢,但調轉頭,佢遲過呢個時間一定要通知你,或者要接受你搵佢

水晶宮

BK Milk勳章

要管吾會管到
講好規矩就算

侯爵府

Meryl 發表於 18-11-13 19:19
你對子女毫不信任?
定佢讀間學校校風差好緊要?

不是毫不信任,而是世界變了很多。

什麼老土騙局,層出不窮。小朋友仲以為係童話故事,今時今日,借錢給網友不還的新聞差不多個個月都有。所有小朋友出事前,大部分家長都一無所知。 什至做了空中飛人,家長都只認識小朋友天真可愛的一面。怎叫我不擔心?

放手都要有個過程吧。

侯爵府

史迪媽 發表於 18-11-13 19:32
可否約法三章,幾點前要返屋企(當然要你同佢都一致認同嘅時間,大家一齊傾下,千祈唔好一言堂)
未到時限 ...

試過約定,但間中會試低線。而且我都唔想次次check 佢。

大宅

yamaneko 發表於 18-11-13 19:24
我的問題係點玩呢個信任?我唔想安GPS,佢學校雖然不在鬧市,但放學會經過。本來學校放學要啪卡,但唔啪卡 ...

所以學校本身無既定機制俾你知,佢係咪真係留校。
你小朋友有幾樣野我唔會接受:
1.擅自走活動。有d學校當曠課已經通知左家長,就算從寬處理,活動老師都會對佢印象唔好。我我同佢傾,一係join一係quit,呢樣係訓練佢責任心。
2.佢唔想報告行蹤。其實都導致第1點,所以佢會擅自唔去活動,因唔想俾人管。同埋咁先方便佢同fd玩,唔會話玩得高興限時限刻走先。呢點係信任遊戲的戲肉,信任係相對,我會同佢講,佢擅自走活動係引起左你不信任先,問佢肯付出d咩嚟換返媽咪的信任。

翡翠宮

回覆樓主:

初中即係中幾?
如果中三又係男,我會由佢

大宅

yamaneko 發表於 18-11-13 19:24
我的問題係點玩呢個信任?我唔想安GPS,佢學校雖然不在鬧市,但放學會經過。本來學校放學要啪卡,但唔啪卡 ...

你可以offer佢一d選項,例如wts app報告、定時走、每晚回家事後報告、拍卡離校、gps etc。其實gps佢未必唔肯架,如果佢係怕樣衰or怕煩,其實gps仲好。
你要企硬,行蹤唔係私隱,唔係要拍佢片喎,講下都唔得,會影響家人溝通同關係

侯爵府

多謝咁多人留言,我知道我都麻煩,唔肯放手,哩樣唔得,果樣又唔知。
我都想放手,但小朋友唔肯親近我,又唔自律,真的很難放下。

但我係假單親,爸爸唔理工作忙,所以只好在這裏發瘋了。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yamaneko 發表於 18-11-13 19:37
不是毫不信任,而是世界變了很多。

什麼老土騙局,層出不窮。小朋友仲以為係童話故事,今時今日,借錢給 ...
咁又唔駛咁擔心嘅!!! 唉, 一個想管想控制, 一個要自由!!! 小心變仇人!!!

俾D信任佢, 試下識佢D同學!

侯爵府

mini1204 發表於 18-11-13 19:40
初中即係中幾?
如果中三又係男,我會由佢

女吖。

侯爵府

cy101 發表於 18-11-13 19:44
咁又唔駛咁擔心嘅!!! 唉, 一個想管想控制, 一個要自由!!! 小心變仇人!!!

俾D信任佢, 試下識佢D同學!

佢唔想我知佢嘅朋友。男是女,是否同界的都唔知。

子爵府

回覆樓主:

唔好介意,你小朋友完全冇責任心(校隊操練甩低),亦無心課業(走堂),不專重老師(走堂)。睇嚟操行麻麻哋。
唔知你小學點教,但建議從佢嘅同校小學同學入手,睇吓你個仔群咗班咩人,放學係邊度見到佢多。

首頁

尾頁

跳至