跳至

首頁

尾頁

大宅

BB十五個月大, 最近唔肯食粥仔, 以前俾d玩具,分散下注意力都可以食到一碗仔.
最近就點都唔肯食, 但爸爸媽媽食飯(有加調味)時, 就自動走來要食.
想請教一下十五個月大的小朋友可唔可以在食物中加少許低鈉鹽調下味.
真係餵到好氣餒, 但又擔心咁細個就食鹽對健康不好!
請指教!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我仔仔都唔係好肯食野,好睇心情,有時去餐廳食野會用水沖一沖,因為怕太濃味,不過自己煮就盡量唔落味,多數用多d蔬果加入粥或飯,例如南瓜,紅蘿蔔,蕃茄,粟米....或者用湯黎煮,都好過加鹽啦~
另外我會用d"懷"山粉煮粥/飯,甜甜地又健脾開胃

複式洋房

穎言bb都係對mum mum冇咩興趣...尤其晚上8時那餐
不過她鐘意魚魚, 如果晚飯時,我們放一粒魚魚在粥上面,她會肯食 (其實d粥都已經落足料的la(如江搖柱 或 肉 或魚 或田雞等)...不過她都係鐘意即場加料...)

複式洋房

健康院話可以食通粉及麵條轉下款的, 如果唔係BB都會食到悶 !
我個女14個月大試過食壽土牌兒童麵, (好似只是惠康有得賣),
我用蕃茄及瘦肉做湯底, 煮林D再剪碎, 她好喜歡食的 !
早前她不肯食粥及奶, 我沒辦法都試過在粥上加美極, 但她都不太喜歡 !

原帖由 happypiglet 於 09-4-16 21:24 發表
BB十五個月大, 最近唔肯食粥仔, 以前俾d玩具,分散下注意力都可以食到一碗仔.
最近就點都唔肯食, 但爸爸媽媽食飯(有加調味)時, 就自動走來要食.
想請教一下十五個月大的小朋友可唔可以在食物中加少許低鈉鹽調下味.
...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 happypiglet 於 09-4-16 21:24 發表
...

可以試下加果皮,d粥會香d.

洋房

2歲之前最好不好俾鹽,不過唔落又淡得際,所以都會叫姐姐俾"小小小"鹽, 平時食嘢都唔好俾咁濃bb食, 如果唔係,佢就唔食淡而無味既粥飯啦, 煮粥時會加d江瑤柱掉下味.

大宅

畀面勳章

如你唔想落salt...你可試下去supermarket 買一支好細支嘅油, 有4隻味...椰子, vanilla, ..... 落1滴就成煲粥好香, 連我都好想食!!! $14一支, 有排用!

複式洋房

吾好落SALT啦..加多D有味蔬菜就得,
如蕃薯, 南瓜....:loveliness:
www.fotop.net/hoisuet

洋房

You may make congee with fish soup which taste is strong and make the congee sweet. Beside, you also can gives some noodles with fish soup, the taste is very good.

男爵府

鹽就鹽...加小小冇壞, 飲多D水咩都冇晒啦

低鈉鹽就係化學野...咪仲衰

大宅

0係bb2歲之前, 最好不好落鹽煲粥啦 ... 如果bb like CHEESE, 就可以落一舊到d粥度, 好夠味架!

我bb lunch多數食面/烏冬/PASTA, DINNER先食粥, 等佢冇咁悶, 晚上餐粥仲食得多左!
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

請問是什麼牌仔. Thanks!

原帖由 bbysh 於 09-4-22 23:22 發表
如你唔想落salt...你可試下去supermarket 買一支好細支嘅油, 有4隻味...椰子, vanilla, ..... 落1滴就成煲粥好香, 連我都好想食!!! $14一支, 有排用!

首頁

尾頁

跳至