自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

yucl_hk 發表於 18-11-21 07:29
最少用BNO去日/韓/台/泰/星馬旅行,

d職員面口好好多.

我用BNO去英國連佢英國人都分唔清,我show本BNO出來辨退稅,佢話我無得退(emoji)

伯爵府

jc2001 發表於 18-11-21 13:18
如用BNO去歐盟國家,可以去佢咃個"歐盟"COUNTER,出入境都會快尐。但如果英國脫歐後,唔知仲有無呢個特權。 ...

唔一定,要睇個職員知唔知 bno 係唔屬於英國,自己知自己事,為免撞著個知掟嘅,咁樣衰,就算 all passport 隊多人排,我都唔會排 eu counter

珍珠宮

kyk 發表於 18-11-21 18:57
唔一定,要睇個職員知唔知 bno 係唔屬於英國,自己知自己事,為免撞著個知掟嘅,咁樣衰,就算 all passpor ...

根本入境英國都要排 non eu

仲話優勢 wor

珍珠宮

ucuniversal 發表於 18-11-21 18:50
我用BNO去英國連佢英國人都分唔清,我show本BNO出來辨退稅,佢話我無得退(emoji)
...

因為冇人會 care 呢本嘢,買少見少

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

yucl_hk 發表於 18-11-21 07:29
最少用BNO去日/韓/台/泰/星馬旅行,

d職員面口好好多.

未試過有你講嘅問題。

珍珠宮

Poyau 發表於 18-11-21 09:33
褔克蘭羣島先有居英權

典解你乜都識嘅

男爵府

上次同我哥和妹一齊去法國探親,我哥知道去歐洲,所以用BNO過關(佢之前貪得意申請),我和我妹都無申請BNO,用特區護照過關,點知我和我妹過關,比個海關人員問長問短,問住邊問過嚟法國做乜,驚死我地去法國非法居留做黑工,我哥用BNO過關,同一個海關人員,無問任何野蓋個印就比佢過關,所以用BNO係有分別的

男爵府

winnielong 發表於 18-11-21 18:39
咁即係???
講到好白啦喎

大宅

ucuniversal 發表於 18-11-21 18:50
...

佢真係分唔清楚,就算正式英國護照,但唔係長居EU 都可以退稅呀

珍珠宮

王國教室勳章

sukicloud 發表於 18-11-21 15:44
會不會是你有一點敏感
利申:用過英國護照及特區護照入境這個國家,不覺得有分別
...

你就好啦,兩本都有,我好想要特區護照呀

大宅

gigicatb 發表於 18-11-21 20:31
上次同我哥和妹一齊去法國探親,我哥知道去歐洲,所以用BNO過關(佢之前貪得意申請),我和我妹都無申請BNO ...

要睇下個關員清唔清楚,我以前係英國讀書,同班香港人去法國,當時bno 要簽証的,我地有個同學用Bno , 我地其他人用特區,入境時我地唔知要簽証,以為有student visa係ok, 但入法國境個immi都唔知,照比我地過。
但回程時,果位同學比人stop , 話佢應該要簽証的但今次就算數。

珍珠宮

王國教室勳章

...

佢係想懶唔做咋!
就算BC passport 唔住英國都可以tax refund,佢哋每日做好多個。
另外,每一日過關有好多人拎BNO行BC,俾人叫佢排返foreigners

珍珠宮

王國教室勳章

kyk 發表於 18-11-21 18:57
唔一定,要睇個職員知唔知 bno 係唔屬於英國,自己知自己事,為免撞著個知掟嘅,咁樣衰,就算 all passpor ...

咪係囉,見過有香港人排EU,俾人叫佢排返另一邊,佢仲要argue 話自己EU最後入房慢慢問

伯爵府

Ashleycorina 發表於 18-11-21 20:47
咪係囉,見過有香港人排EU,俾人叫佢排返另一邊,佢仲要argue 話自己EU最後入房慢慢問
...

俾人叫排返外國人果條隊已經樣衰,仲要 argue,咁抵俾人的入房,或者佢真係以為本 bno 等同英國護照。

cissie    發表於 19-7-12 20:23

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kyk 發表於 18-11-21 21:11
俾人叫排返外國人果條隊已經樣衰,仲要 argue,咁抵俾人的入房,或者佢真係以為本 bno 等同英國護照。
...

香港有人真係以為係架~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

上次同我哥和妹一齊去法國探親,我哥知道去歐洲,所以用BNO過關(佢之前貪得意申請),我和我妹都無申請BNO ...
可能係性別問題, 通常後生女去歐美仲要話係探親就多數會被問長問短. 如果係一個單身女子入境仲問得緊要, 唔好彩仲會被當場打回頭.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

...

BNO其實同英國護照係一樣樣,不過係應該少咗歐盟個個標誌,但遲啲脫歐,啲護照又會變番同BNO一樣,所以齋睇外面分唔清唔出奇

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-11-21 20:47
...
要入人哋境, 人哋海關叫你排邊度就邊度, 仲argue, 只係被人的入房咪偷笑, 衰起上嚟被人當場打回頭就麻煩

cissie    發表於 19-7-12 20:24

禁止訪問

男爵府

我估你咁啱唔好彩,我每年都飛法國兩三次,都係攞特區,未比人問過

首頁
34567...13

尾頁

跳至