自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

子爵府

一定唔賣樓呀

大宅

如果係我,一定要諗自己仔女先,何況仲咁細個,樓就唔會賣,但盡量想辦法幫佢申請資助,問下社工先,同埋如果個老豆有思想既,都諗自己孫子仲細,自己又唔係醫得好,只係續命,會諗下自己已經冇幫到後代仲連累佢地。

如果我係個爸爸,就算仔女願意賣樓比我醫,我都非常反對。

男爵府

2018復活節勳章

納米力 發表於 18-11-25 15:04
以家,老爺同老公話每個月要6萬做標杷藥錢

因為我地家庭月入都唔高,所以老公諗住賣咗層樓,出去租樓住

多口問句,你地有無同醫生傾過,係咪真係每個月6萬?
定係你老爺自己講話6萬?
因為你話你老爺爛賭,我驚佢其實係拎d錢去賭。
我媽咪之前肺癌,政府醫生叫我媽唔好用私家藥,佢話私家藥同公家藥一樣,佢去化療每次只比$120既住院費。(我媽已經好返晒)
我奶奶一樣有癌,因為醫生話私家藥唔會甩頭髮,所以我奶奶用私家藥,都係大約$20000一次,然後仲可去申請資助,所以如果真係要比咁多錢,你地問清楚好d

男爵府

2018復活節勳章

納米力 發表於 18-11-25 15:48
呢個真係無問到,剩係話申請唔到,要問我老公借錢

其實可以同醫院既醫療社工申請,如果佢住公屋都申請唔到既話,只有兩個可能。
1)佢資產超額
2)佢根本無問過,佢呃你申請唔到。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

層樓係你地一家人既竇,唔係得你兩公婆你地重有兩個小朋友,唔係自私,點都要顧住自己頭家先,反而自私既係你老爺喎,反正都冇得醫都幾十歲點解唔為啲後生著想下,重要去負累你地

男爵府

2018復活節勳章

納米力 發表於 18-11-25 15:51
以家睇來都係得加按,聽日我問下銀行睇下可唔可以加到出來

但我都好驚老爺會一問再問。。 無底深潭

你唔駛驚,你老爺絕對一定會一問再問,因為只要問口講,你估老公百分百會比佢,就算借大耳窿都會比。

男爵府

回覆樓主:

狠心d,跟足62去覆診,聽醫生點講,點分析,
有時老人家自己都亂晒龍,聽到一舊舊,
基金一定要申請,老人家可能怕煩,少少麻煩就話申請唔到。
一定要幫佢搵社工跟,社工會幫佢搞。
私家,政府2邊睇,拎晒兩方意見,再同99同c6討論依家個病點醫最實際。
你c6要養62,四個妹,2個仔,兩個仔仲要咁細,99第時會退休架...成村人等住佢養呀,賣樓只會將你地趕去租樓既困境,第時只會誇代貧窮。
如果真係要用到錢,建議你用盡積蓄+再去銀行借一條數,分5年還。

大宅

回覆樓主:

最多只可以加按,比一筆錢佢,唔可以賣樓

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Carhy 發表於 18-11-25 17:11
如果係我,一定要諗自己仔女先,何況仲咁細個,樓就唔會賣,但盡量想辦法幫佢申請資助,問下社工先,同埋如 ...

呢個老豆(老爺)好自私

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

同老公講清楚你明白佢做仔要孝順,但你地做父母都要為家庭負責。同62 去覆診,親口問醫生,上次電視講緊新藥一個月都係$30000或者$40000,點解你62 果隻貴咁多
如真係要$60000 一個月,你老公話俾50萬醫,咁加按俾佢,講明無第二次。有時候你體諒佢做仔難處,佢都要體諒返你,賣左樓點算?租一世?第時又要兩個仔負責你地老來住屋問題?一代拖一代問返老公,睇佢點答。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

洋房

回覆樓主:

好多謝各位比咗咁多意見

因為大家,我知道咗好多野

首先聽日我會問加按嘅野,同埋問關愛基金,癌症基金

因為係我老公同佢嘅妹跟,基金剩係老爺自己講申請唔到

係借錢之前,我一定要了解所有事先得,就算要借,謝謝各位意見,都唔會一次過借,會遂次治療咁比錢

首要我都同我老公講有基金同資助先,如果老爺話無,我都會幫手再問

唔該晒呀真係

男爵府

我老爺患癌,需要自費標杷藥,醫生已經話係延長壽命,因癌細胞已經擴散去其他器官,好難根治。
<—根本冇得救,老爺識諗就唔會叫個仔俾錢。
要面對現實

樓主老公除左要養自己2個小朋友,仲要養埋d妹。
佢老公仲要之前清袋幫佢老爺還loan,
佢老公根本冇能力可以俾6萬一個月醫藥費

層樓係樓主俾首期,自主樓一定不能賣

假若老爺有3年命,有冇能力俾216萬藥費?之後樓主一家人再由0開始?

水晶宮

Chi sin, 我好現實,會同老公返面

洋房

Gomme 發表於 18-11-25 17:55
我老爺患癌,需要自費標杷藥,醫生已經話係延長壽命,因癌細胞已經擴散去其他器官,好難根治。
...

老實講,真係完全無能力

好話唔好聽,如果將來到我父母有事,好彩我父母都有啲錢,但如果真係唔夠,我都已經無錢再比佢地喇

男爵府

納米力 發表於 18-11-25 18:06
老實講,真係完全無能力

好話唔好聽,如果將來到我父母有事,好彩我父母都有啲錢,但如果真係唔夠,我都 ...

你通知左你父母未?
佢地有乜意見?

侯爵府

回覆樓主:

加按或借私人贷款,千奇唔好賣樓

洋房

Gomme 發表於 18-11-25 18:09
你通知左你父母未?
佢地有乜意見?

佢地已經知道咗喇,極度反對賣樓

但都明白係父母,所以都係幫到就幫,但就唔好賣樓。

伯爵府

一定唔會賣樓,因為你仲有兩個細,同埋就算佢係天皇都無面比,因為佢太好賭,依家怕死喇,仲想拖累全家嗎?比我直頭鏟到個老公上天花板呀!你要救佢既,唔該自己撲水,唔好搞到我屋企!話我絶情都要架喇!我男家就係有個咁既人,搞到我地全部人都無好日子過

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

唔賣樓,仲有無方法借到50萬?

老公咁孝順,如果阻止佢咁做,他日可能怨你。可能佢諗50萬換老豆多幾個月命都抵。

洋房

C.Humphrey 發表於 18-11-25 18:17
唔賣樓,仲有無方法借到50萬?

老公咁孝順,如果阻止佢咁做,他日可能怨你。可能佢諗50萬換老豆多幾個月命 ...

要聽日先知道,我諗住問銀行加按借錢

首頁
34567...16

尾頁

跳至