自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

洋房

carrie_1102 發表於 18-11-25 18:11
一定唔會賣樓,因為你仲有兩個細,同埋就算佢係天皇都無面比,因為佢太好賭,依家怕死喇,仲想拖累全家嗎? ...

我老公真係好孝順架,我理性上係唔想借,但情感上佢真係我老公爸爸,無得唔借

大宅

納米力 發表於 18-11-25 15:04
以家,老爺同老公話每個月要6萬做標杷藥錢

因為我地家庭月入都唔高,所以老公諗住賣咗層樓,出去租樓住

唔會,難得上到車,你自己有有2個仔,我一定唔會賣

洋房

carrie_1102 發表於 18-11-25 18:11
一定唔會賣樓,因為你仲有兩個細,同埋就算佢係天皇都無面比,因為佢太好賭,依家怕死喇,仲想拖累全家嗎? ...

我老公真係好孝順架,我理性上係唔想借,但情感上佢真係我老公爸爸,無得唔借

伯爵府

回覆樓主:

我媽10年前患有乳癌
做了切除手術及电療
幾年前有擴散去其他位置
半年前做了化療
2個月前医生建議
要加入標把治療
每月費用約$2萬
每次覆診都叫我媽做標把
我媽話太贵拒絕治療
前後已有3個医生叫我媽做
我哋話冇$不做了
到上次覆診個医生話
不如我哋轉介你去申請
什麼仁愛基金
但要先去見社工
好煩好多嘢要影印&交文件
2人家庭资産不過$38萬
收入唔係好記得
我細佬係同媽同住
佢而家等緊銀行比既月結單
交齊文件再等派核

大宅

樓主,多口講句

你老公係孝順,但係太過左係愚孝,冇你老公一直咁幫佢助長佢冇責任感,到老都咁自私。

件事過後真係要好好勸導你老公,唔係你下一代都慘,幫人要有譜,太過順得人好似黃大仙咁,係助長別人冇責任感,好人做壞事,遲下又要照顧奶奶,仲有班細佬妹照顧,亦要教好細佬妹做個有責任感既人,唔係好難有好日子過,每個成年對自己所做的事負責任係好基本。

洋房

judychungpuiyan 發表於 18-11-25 18:28
我媽10年前患有乳癌
做了切除手術及电療
幾年前有擴散去其他位置

真係好多謝你呀,我完全一頭霧水

我唔知老爺肯唔肯見社工,唔肯都要逼佢見架喇,我地真係無咁多錢

同埋睇到留言,標杷藥真係咁貴? 6萬? 我見大家都係2-3萬左右。

象牙宮

2024年龍年勳章

納米力 發表於 18-11-25 15:04
以家,老爺同老公話每個月要6萬做標杷藥錢

因為我地家庭月入都唔高,所以老公諗住賣咗層樓,出去租樓住

理性方案:老公供咗幾多錢,俾番佢(借or加按)。

首期係你父母俾,女家資産問女家父母意願。

寶石宮

洋洋 發表於 18-11-25 16:10
Check 下佢點解申請唔到資助先啦!
有d人真係好on 居,因為多程序、多文件、宣誓⋯尤其是冇乜文化嘅人,少 ...

係,樓主第一件事要去醫院攪清楚程序,真係唔得再打算

大宅

豬仔mami 發表於 18-11-25 17:42
呢個老豆(老爺)好自私

明知個仔孝順

寶石宮

納米力 發表於 18-11-25 18:27
...

完全感受到你嘅無奈

男爵府

納米力 發表於 18-11-25 18:27
...

咁你賣樓借錢。亦不需問

公爵府

納米力 發表於 18-11-25 18:25
...

系你加按之前一定要親身陪同62睇一次政府醫生(不是私家醫生,怕62與私家醫生打龍通)問清楚政府醫生的治療方案及收費(別相信一個賭徒單方面的說話)你也不能聽信C6及姑仔的言詞,要自己問醫生。

珍珠宮

納米力 發表於 18-11-25 18:31

我唔知老爺肯唔肯見社工,唔肯都要逼佢見架喇,我地真係無咁多錢

標靶藥有啲真係好貴,我朋友親人食緊果種唔只6萬,真係燒錢咁燒。你嘅情形真係兩難,真係好難話唔借唔幫,因為果個係你老公老豆,而佢係孝子………難聽啲講,要唔借,分分鐘要離婚,但係為一個你唔鍾意嘅人搞散頭家真係唔值。希望你可以搵到適合嘅資助,如果唔係真係最壞打算係揹咗個無底深潭。

水晶宮

納米力 發表於 18-11-25 18:31

6萬呢個數目其實係邊個講?

好多人家庭收入根本都冇6萬, 咁就係唔係唔洗醫?

個人認為個銀碼係視乎用咩 treatment, 應該有d 較相宜, 亦應該有d 援助比病人應付經濟問題.

叫你老公了解清楚先, 唔好以為賣樓比錢老豆就叫孝順.
洗無謂錢兼累到自己家庭陷入困境就係愚孝.

子爵府

開心吸收勳章

回覆 納米力 的帖子

俾盡加按,絕不賣樓同你老公講清楚,50萬是盡頭,冇可能再多,唔好講咩50萬零100就救到個人,呃人架

仲有,重點係,呢50萬一蚊都唔好過任何人手,包括你老公
醫藥費,由你直接俾醫院

信我,我中過招

男爵府

我同你case有少少似,好明白你!
好討厭d人後生無planning到老左就成為子女負累! 企梗,一定唔賣樓! 最多幫佢俾錢買藥,但一定要自己做足功課先!!

男爵府

納米力 發表於 18-11-25 15:02
各位,小妹初來報導,請多多指教,平時睇多,但今次遇到難題,所以開個account來問下意見。

我老爺患癌, ...

而家個市跌緊買樓情況唔樂觀
可能你唔執得幾多
你不如借錢好過啦

公爵府

納米力 發表於 18-11-25 15:48
呢個真係無問到,剩係話申請唔到,要問我老公借錢

你老公唔問,你自己去了解基金申請條件,自己了解清楚先可以同你老公講點樣可申請到錢
真系唔好賣樓,因你地都要住,如租樓都又要交租,加按應該系最幫到你,你自己都先去銀行了解加按條件同埋可以借幾多,咁先可以真正幫到你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

納米力 發表於 18-11-25 17:52
好多謝各位比咗咁多意見

因為大家,我知道咗好多野

樓主,明白你C6心情會好亂,想顷盡所有去幫爸爸,但你地自己已有頭家/有小朋友,必須要考慮清楚先決定怎樣去行。
老爺住公屋若然冇乜資產,正常唔會申請唔倒資助,有可能係太繁複所以佢唔去搅便直接打妳主意。我都建議妳不要賣樓頂多加按,就算要按/要幫都要量力而為。
我99去年都证實有癌症,政府醫生除了建議做化療,亦建議食標靶藥,藥费每月6萬,但只須要比8期,之後就算继續食都唔驶再比(係醫生告訴家人好似係藥廠資讯),我99因為有物業所以申請唔倒任何資助,佢食左3個月藥之後,醫生话食藥作用唔係太大,反而化療已令佢腫瘤细了,之後就停藥不用再食。所以樓主我還是建議你多d了解请楚先。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

納米力 發表於 18-11-25 18:25
...

我堅決唔會借, 老公自己咁孝順就老公自己去借錢解決
總有離別的時候

首頁
45678...16

尾頁

跳至