嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡囡宜家3歲幾,出世後,被發現心跳有雜聲,check到有心漏,在政府醫院覆診,進展不錯,話雜聲沒有了,早幾天做超聲波,原來以為已經生埋左,點知醫生突然同我講囡囡要做手術,個孔不會自己生返埋,一定要在5歲前做,唔知做唔做到微創,好擔心。每當想起要做手術都好心痛,眼涙就會流出來,唔知點好

複式洋房

hi,我個仔出世後都有心漏,size好細好細,照理係唔需要做手術嘅。可能有D人話會自己生返埋,但係都要睇下個洞位置係邊。我個仔個洞個位置係影響到心瓣,所以醫生話點都要做家啦。每年都keep住check,到佢4歲個年,個洞開始影響個心瓣導致有倒流嘅情況,所以醫生話儘早做。呢個洞係唔可以用微創。我個幾個月喺網上做咗好多好多research。證實醫生講嘅嘢同開刀係可以幫佢嘅。於是搵過好多醫生傾,幾個心臟外科及內科。最後決定暑假做手術。我個仔而家就來6歲了。呢個經歷我永遠都唔會忘記。由我陪佢去醫院,抱佢入手術室,放佢喺手術檯,醫生叫我俾佢吸麻醉氣俾佢訓。到佢手術出來,醒了,出院,我一滴眼淚都冇流過。因為如果我喊,激動嘅話,佢都會喊會驚會緊張。因為我好calm,而我個仔整個過程都好calm。都冇喊過。好勇敢!我覺得佢好tough!
手術第二天,他就下床了。住了一個星期醫院。返到屋企仲同細佬跑來跑去,跳來跳去。完全冇聽過佢話痛。而家我問佢仲記唔記得,佢話唔係好記得了。我覺得我儘早給他做係好好嘅決定。

複式洋房

回覆 twinstar59 的帖子

您好勇敢,我在想有一天,我抱住囡囡入手術室,可以忍住淚水嗎?我明白我喊的話只會嚇親佢,我會堅強d,因為仲要等1年多,我會加油,多謝您的分享

複式洋房

其實如果只是心漏而沒有其他複雜的病症,對一個心臟外科醫生來說是很簡單的手術。所以不要太擔心。只要想做手術是能幫到她的,就什麼都不用怕了。要相信醫生,他們很專業的。加油媽媽!一定要堅強,哭是幫不到他們的。現在離手術還有一段日子,就盡量把眼淚流乾。等手術那天就不需再流了 :)

大宅

twinstar59 發表於 18-12-2 11:53
hi,我個仔出世後都有心漏,size好細好細,照理係唔需要做手術嘅。可能有D人話會自己生返埋,但係都要睇下 ...

做媽媽真係好偉大,睇完你呢個個案,我都要學懂堅強,我囝囝一出世就有心漏,佢家下三個半月,今日去復診仍有雜聲,醫生話如果生埋要兩三歲,我每次聽完仲有雜聲我都會好想喊,好擔心,好想幫個仔承擔,好驚佢做手術

大宅

正正蚊 發表於 18-11-27 17:13
我囡囡宜家3歲幾,出世後,被發現心跳有雜聲,check到有心漏,在政府醫院覆診,進展不錯,話雜聲沒有了,早 ...

邊間醫院?心漏有幾大?又會咁突然一定要做手術

大宅

蘿蔔菜 發表於 18-12-27 23:17
做媽媽真係好偉大,睇完你呢個個案,我都要學懂堅強,我囝囝一出世就有心漏,佢家下三個半月,今日去復診 ...

我仔都有心漏VSD 而家3.5mm,快2⃣️歲情況穩定。你唔好太擔心,我仔初生時心漏4mm,而家先埋咗0.5mm。過咗6m情況會穏定,未必要做手術,媽媽要堅強,共勉之。

大宅

bestemily 發表於 19-1-4 19:13
我仔都有心漏VSD 而家3.5mm,快2⃣️歲情況穩定。你唔好太擔心,我仔初生時心漏4mm,而家先埋咗0.5mm。過 ...

多謝你支強心針

別墅

瑪麗醫院兒童心臟科醫生同姑娘都好專業
放心,補左之後唔洗擔心幾時先做係好事黎

大宅

twinstar59 發表於 18-12-2 11:53
hi,我個仔出世後都有心漏,size好細好細,照理係唔需要做手術嘅。可能有D人話會自己生返埋,但係都要睇下 ...

想問手術後康復期要幾耐?同平時要注意什麼?

洋房

Gazettereita 發表於 19-1-6 14:55
瑪麗醫院兒童心臟科醫生同姑娘都好專業
放心,補左之後唔洗擔心幾時先做係好事黎
...

我點樣可以入group ar?thanks

別墅

Appleteakiko 發表於 19-1-26 21:51
我點樣可以入group ar?thanks

你pm 名同電話比我

洋房

Gazettereita 發表於 19-1-26 23:19
你pm 名同電話比我

我發過幾次發不到,話我沒有權限(emoji)

別墅

Appleteakiko 發表於 19-1-27 09:13
我發過幾次發不到,話我沒有權限(emoji)

你申請一個正常acc 就可以
我見你係體驗帳號
你睇到我pm你嗎?

大宅

回覆樓主

想請問其實出世時醫院係咪會主動同bb check埋有冇心漏?

洋房

redshoes 發表於 19-1-27 11:26
想請問其實出世時醫院係咪會主動同bb check埋有冇心漏?

我bb浸會出世都無發現

別墅

我照結構發現

禁止訪問

大宅

Gazettereita 發表於 19-1-26 23:19
你pm 名同電話比我

我都想加入分享一下

複式洋房

回覆 蘿蔔菜 的帖子

其實vsd有4種,妳知道妳囡囡嘅係邊一種嗎?有D係可以自己生返埋,有D係無論窿幾細最終都要做手術嘅,有D可以用微創。
其實真係要睇位置同窿幾大。

我之前都係㗎,每年check時希望個窿細咗或冇咗,但係次次都失望。
醫生都有話,細咗0.1mm 喔,細咗0.2mm 喔,不過老實講,係冇分別嘅。
因為以 mm 來度,又會有幾準?醫生都係略略咁度嗻,冇分別嘅。
頭2-3歲都冇明顯變細其實已經知道機會是很細了

首頁

尾頁

跳至