在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為公司勞工保要續保,但發現前同事上年投保時沒有申報駐緬甸及中國同事(他們是香港公司聘請及香港出糧)。
加上前同事上年申報給保險公司時只報左3種職位-出勤人員,文職人員及士。但實際公司上年職位已有營業員,設計師,文員,經理及董士,我不明白為何前同事這樣報?
現在要續保,保險公司agent 和我說要如實把公司各職位及人數申報,特別是駐海外員工,否則日後要claim 時發現沒有此職位(或申報駐海外員工),保險公司可以不賠。
現在我問題是
(1)是否要如實申報駐海外員工
(2)真的如保險agent 那樣說要申報公司所有職位及相關人數

因為擔心以上變化會令續保金額大增,老闆好弧寒,多1蚊都鬼揸咁嘈,但又怕如果求其續保,當有咩事發生claim唔到就大鑊。所以真係好煩
(注:本人做會計多年,从未做過HR,剛轉工,公司細要做埋hr, 但好多野都唔懂,請錫教)

公爵府

好媽媽勳章

winkho 發表於 18-11-27 21:33
因為公司勞工保要續保,但發現前同事上年投保時沒有申報駐緬甸及中國同事(他們是香港公司聘請及香港出糧) ...

3種職位-出勤人員,文職人員及士?。咩士?
你問返agent 新增設計師職位係咪可歸到文職今員, 營業員歸到出勤人員
續保除左報人數職位。仲要報人工
你外海果兩件唔報的話。勞保唔包。有冇幫佢買其他保險。當地保險都應該要

保費錢一定會多。你唔買有事要賠仲死

大宅

回覆 phoebepanpan 的帖子

謝謝你的回覆.
保險AGENT 話一定要跟職位申報, 她解釋說如我沒有申報設計師, 只是申報外勤或文職人員. 日後向勞工處申報工傷, 填寫職位和申報時不一樣, 保險公司有機會不受保.
但我唔肯定AGENT 說是否屬實, 所以想請教下囉.
另外, 我都決定和老闆說申報海外員工, 因為有咩事上黎, CLAIM 唔到的話, 我就大鑊. 我講左佢知, 佢最後決定唔申報的話我也沒辦法.

wcpcelia    發表於 18-11-28 15:05

公爵府

好媽媽勳章

winkho 發表於 18-11-28 13:02

謝謝你的回覆.

我今年都有個新職位。但代理叫我歸落manager /director 就得

水晶宮

winkho 發表於 18-11-28 13:02

謝謝你的回覆.

Agent講得,你都要跟。真係唔怕一萬,最怕萬一。

同埋同老闆講,你今日為慳保費唔如實申報,有事上黎保險唔認數,d錢佢係要自己攞出黎,咁就因少失大。

首頁

尾頁

跳至