懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好想捐bb的臍帶血 .. 知道真係有好多人需要幫助
我在法國生係迷無得捐??
有無辨法呢?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

因為係紅十字會嘅cord blood unit嘅staff 做收集工作.. 佢地screen得好嚴, 好多病都唔收, 亦無咁嘅人手資源, 連HA医院都係收兩間, 又點去c+收呀?! 就算返到去嘅, 好多turn out都去咗垃圾埇架! 佢地返去仲要睇埋cell count
就算你包血真係好正, 佢都無資源儲咁多.. 你諗吓~ 佢地咁多年都係得2000幾包, 你俾多d佢都無$$做! 每個case 要好幾千蚊成本, 仲未計佢地d人工!
(我上過佢地個阿頭做lecturer嘅堂~)

大宅

thanks ~ 你咁鬼熟嘅

原帖由 kerkermui 於 09-4-18 07:46 發表
因為係紅十字會嘅cord blood unit嘅staff 做收集工作.. 佢地screen得好嚴, 好多病都唔收, 亦無咁嘅人手資源, 連HA医院都係收兩間, 又點去c+收呀?! 就算返到去嘅, 好多turn out都去咗垃圾埇架! 佢地返去仲要睇埋cell ...

伯爵府

唔止私家醫院, 就連政府都唔係間間都可以捐的, 如果冇改, 就應該只有廣華同 qe 先可以捐, 仲一定要在 office hour 內生, 紅十字會先會來收的. 我上胎填咗 form 話捐, 驗好晒話 ok 的, 結果因為我係星期日生, 就咁就掉咗喇.

大宅

真的很浪費 ... 因為真的有很多人(尤其小朋友)好需要幫助

原帖由 chanwendy 於 09-4-18 13:55 發表
唔止私家醫院, 就連政府都唔係間間都可以捐的, 如果冇改, 就應該只有廣華同 qe 先可以捐, 仲一定要在 office hour 內生, 紅十字會先會來收的. 我上胎填咗 form 話捐, 驗好晒話 ok 的, 結果因為我係星期日生, 就咁就 ...

伯爵府

原帖由 eidye 於 09-4-18 14:24 發表
真的很浪費 ... 因為真的有很多人(尤其小朋友)好需要幫助

係架, 當日係因為老公係公務員, 加上預計唔到如果去私家, 萬一有咩突發事件要比多幾多, 就去政府生, 但又好想留臍血, 就諗住捐去紅十字會, 萬一 touchwood 將來有咩事又咁好彩未有人用咗的, 都可以有機會用得到. 點知要 office hour 先得. 其實我覺得政府都有 sell 過臍血, 點解唔肯幫大做埋啫, 只係做一個好簡單的 step, 而家出邊嗰幾家公司都係 24 小時 on call 去收架啦.

首頁

尾頁

跳至