自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

啱啱同老公喺美國註冊, 佢係土生土長美國人
我自己無續到BNO同有朋友喺美國話用BNO仲煩
所以所有野用特區護照搞
到我填Fiance Visa同Adjustment of Status既時候
City of Birth同Country of Birth我分別填左Hong Kong同China
因為我用特區護照, 驚寫Country of Birth: UK會好怪

到我地拎Marriage License結婚証既時候, 個職員問我Country of Birth
事實上係British Hong Kong, 咁我答佢喇
佢望下我本護照, 問下D同事個個話Hong Kong is China
咁佢地就填左China喺結婚証

我近排睇到父母Country of Birth會影響日後仔女拎中國VISA
50年不變後我怕仔女去香港都要簽VISA

我而加頭痛緊好唔好去City Hall改返張Marriage license
同埋我打算寄信比USCIS話佢知我填錯左Country of Birth
因為我知綠卡會show

Sorry好長篇, 想知道有冇太太有遇過同樣問題?
而個Country of Birth會對日後有咩影響?

伯爵府

回覆 magic_howl 的帖子

我從未聽過HK係britain 嘅一部份,(我指國家版圖,我只知香港曾經係英國殖民地) sorry. 未填過 HK BRITAIN.
你可以去試下嘅,記住話我知美國會唔會幫你轉,我才疏。

利申,我都係香港土生土長。國家係BRITAIN,

複式洋房

回覆 siulili 的帖子

因為97前出生香港仲係英國殖民地香港只係British Hong Kong或者Hong Kong, British Dependent Territories
我打算改做Hong Kong
同埋好似話綠卡配額有分中國大陸同香港
我上面意思係City:Hong Kong/Country:UK
hehe手快快sorry
你指你綠卡Country of Birth係Britain?
咁你係揸BNO or BN?

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

I don’t remember on top of my head but I think I put Hong Kong SAR for both city and country.

複式洋房

回覆 yanbb12 的帖子

Thank you for your response!Were you also holding a HKSAR passport while applying for a green card?

May I know what is the country of birth stated on your marriage license and green card?

伯爵府

我亞爸香港出世,當年移民美國係用BNO,綠卡出生地係寫 “China, People’s Republic of” ... 綠卡冇寫出生city,只有 country

水晶宮

magic_howl 發表於 18-11-28 06:37
啱啱同老公喺美國註冊, 佢係土生土長美國人
我自己無續到BNO同有朋友喺美國話用BNO仲煩
所以所有野用特區護 ...

香港回歸後就係China啦,就算回歸前,香港也不等於英國喎!你崇外國崇得好緊要喎!

你自己都識話自己楂特區護照啦,你唔係Chinese係咩呀?如你唔想填China就填HongKong,絕對唔會係填英國

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cherrieloy 發表於 18-11-28 08:08

香港回歸後就係China啦,就算回歸前,香港也不等於英國 ...

由細到大寫手冊 表格
真係無寫過自己係UK

點解樓主會咁寫?

伯爵府

Country從來唔會係Britain wow
只係city係HK
而country你揸特區當然係China la

大宅

回覆樓主

When we immigrated 30 years ago, my parents and my green card seems all ready “hong kong” i have also always filled hong kong as my birth place. If someone insists on a country, i then write hksar/china. I dont think it is a problem. It is a fact. Just like u wont call Seoul as 漢城 anymore even if that was the name the year u were born.

男爵府

我唔係美國結婚,但我張綠卡係shown country of brith 係 Hong Kong

水晶宮

LedTV 發表於 18-11-28 08:13
由細到大寫手冊 表格
真係無寫過自己係UK

崇英崇得好緊要,我見過有人回歸後都唔攞特區護照,一定要Renew BNO,外遊只用BNO,唔承認自己係中國人

其實用BNO,英國人都唔會承認你係英國人囉

大宅

cherrieloy 發表於 18-11-28 08:25
崇英崇得好緊要,我見過有人回歸後都唔攞特區護照,一定要Renew BNO,外遊只用BNO,唔承認自己係中國人

...

我都識一個都係咁。

我話我地係中國人,佢都唔得,話佢係香港人,同中國無關係。

大宅

不過我從來無寫過自己出生地係中國,我以前係英國讀書簽證辦理,同有英國護照同車牌,都係填香港。

男爵府

如果你將來囝囡係美國出世,去中國內地都一定要簽證。返香港就可以有三個月免簽證期。

複式洋房

回覆 pippo7389 的帖子

噢!我都知得country 我見有人話佢地會分97前出生綠卡會寫Hong Kong
所以想知係咪正確要填Hong Kong
謝謝你

複式洋房

回覆 cherrieloy 的帖子

呢個唔係我想崇英,係事實1. 出世紙我就係得英國發嘅呢一張,無中國發嘅出世紙
2. 國藉可以同出生地唔同
好多香港出世嘅人有加拿大護照出生地都係香港咁解
多謝你嘅意見

3姑6婆    發表於 18-11-28 12:15

複式洋房

回覆 LedTV 的帖子

重點就係啦!我發覺好多香港嘅文件都避開country of birth, 好多只係place of birth咁一定香港啦,但係去到外國人地要你寫就頭都大埋
去旅行都算,法律文件唔係可以亂填,唉

伯爵府

magic_howl 發表於 18-11-28 08:48
回覆 pippo7389 的帖子

噢!我都知得country 我見有人話佢地會分97前出生綠卡會寫Hong Kong

冇可能97前出生會寫香港啦,我亞爸70啦

複式洋房

回覆 mixed_twins 的帖子

咁你當時申請綠卡country of birth填Hong Kong? 多謝你回覆

首頁
12345...6

尾頁

跳至