跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

Sorry to hear about the problem in Luk Yeung Kindergarten. I have some cousins graduated there. They loved the school so much.

It will be better if the school can communicate with the parents more and find a win-win solution.

For those planned to change to another school, you may consider thoroughly if the kid adapts another school is a gd choice.

Just in case you want to find another one. You may wish to know that every year, there are a certain number of K2 students in kindergartens offering int'l stream, like St. Catherine, etc, entered the primary of international schools (int'l school's primary starts at 5), like RC. [http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2117023&extra=page%3D2&page=3] Thus, there may be chances for available seats at K3 in these kindergartens (but i m not sure if these will be am or pm class).

大宅

星期五可以同學校開會咩??

原帖由 swimming.pool 於 09-4-21 15:37 發表
如果學校一意孤行,只看眼前利益,咁可能得不償失,因為不單此會令一些k2學生轉校,連k1父母也脚震,分分鍾都會轉校架

有媽媽聯絡過我,話集体約學校今個星期五同我地開會傾吓,而家等着學校答覆,學校點都應該同我地傾傾, ...

複式洋房

綠陽明天會出通告俾家長..內容係下學期會留一班上午班/但就只係上午班跟返教育局既指引教育.一個星期只會有2堂英文.仲要係唔係外籍老師.我問佢點解.佢答我係因有家長去教育局度投訴.意思係你咁仲意投訴咩跟返教育局做法.但就唔收學卷.校方俾我感覺已係無誠意同我地商量.我心中既綠陽已型像破產.我愛綠陽幼稚園先俾我個小朋友讀.點解要咁樣回歸我地,仲要講本來唔收我個細女.我第二個女係n1.因佢既活躍.要浪費佢老師既時間照顧.因家姐係度讀惊我吵先收.呢句說話最令我傷心.有如晴天霹靂.3千幾一個月n1.我唔介意亦無追問過佢教過d咩.點解佢要奇視我個女.大家家長你地評下理.點解佢要講d咁既野.
綠陽係間咩學校我不以自評.佢傷害了我既心.傷害左其他家長既心.我依架無方向.有無人可以邦我.我唔係想搞亂.我只係想我女可以開開心心返學.如果學校認為我女係浪費學校資源既可以趕佢出校.好多野我唔想講.只係有苦無路訴.如果家長唔團結.受害者只恉係個小朋友.永遠唔知個小朋友緊間咩學校.只係個個月俾錢佢.仲要俾佢嚴三嚴四.謝謝
:-

複式洋房

你親戚個小朋友讀綠陽姐..但你咁清楚綠陽d野.我唔知以為你係綠陽做既..多謝你關心我地班家長.但我依架唔多認同.1年前我係綱上發表過學校d野.第日已收到電話叫我停口.因會影響聲譽.我都有同感.所以一直以黎我都唔會係綱上講d咩不是.就大家家長都怕講左會影響個小朋友.所以學校先咁唔尊重我地.我唔會理.因今次太過份.返正我小朋友都已受到奇視.
原帖由 bakusensei 於 09-4-22 08:55 發表
Sorry to hear about the problem in Luk Yeung Kindergarten. I have some cousins graduated there. They loved the school so much.

It will be better if the school can communicate with the parents more an ...

複式洋房

請問從何得知此消息 ,誰答覆?可吾可信? 就算係會吾會用這樣的理由及語氣回覆呀??想嗌交哎咩! 1間做左40年的幼稚園..而且好多讀完畢左業的學生家長都讚的學校,點會突然變成咁呀!我都有朋友係「受害者」K2家長,都為她不值但仍叫她要冷靜去處理此問題,怎樣選擇對小朋友是最好的!始終出發點應以小朋友為依歸。

原帖由 cici727 於 09-4-22 19:07 發表
綠陽明天會出通告俾家長..內容係下學期會留一班上午班/但就只係上午班跟返教育局既指引教育.一個星期只會有2堂英文.仲要係唔係外籍老師.我問佢點解.佢答我係因有家長去教育局度投訴.意思係你咁仲意投訴咩跟返教育局 ...

複式洋房

係方副校長講既.亦有家長做證.我唔係胡說八道既人.之前你睇下我講既野你就知我係希望和平咁商量.唔想搞咁大.始終我個女係佢度讀緊.但佢今日我就失望.我估唔到一個校長會講呢d說話.唔好話你.我都好難接受.一間學校唔應有d咁既野發生.因呢句說話我已好傷心.係佢面前我都忍不住眼淚.雖可轉校.但2年黎我咁信佢.亦從來無投訴過佢d咩.我信佢.我細女除左今年讀綠楊k1我無報到其他.都唔知點算.學校依架先黎同我講我個女浪費佢資源.唔理咩心情講呢句.我都無法接受.學生唔听話.誰之過啊.我有責任.佢都有.咁好教我自己教啦.3千幾平架?信不信由你.我好傷心.如果唔信你可問佢..謝
原帖由 yinsinmama 於 09-4-22 23:10 發表
請問從何得知此消息 ,誰答覆?可吾可信? 就算係會吾會用這樣的理由及語氣回覆呀??想嗌交哎咩! 1間做左40年的幼稚園..而且好多讀完畢左業的學生家長都讚的學校,點會突然變成咁呀!我都有朋友係「受 ...

複式洋房

個通告係真定假明天就知.佢今日口頭上同我講.係真架.
原帖由 yinsinmama 於 09-4-22 23:10 發表
請問從何得知此消息 ,誰答覆?可吾可信? 就算係會吾會用這樣的理由及語氣回覆呀??想嗌交哎咩! 1間做左40年的幼稚園..而且好多讀完畢左業的學生家長都讚的學校,點會突然變成咁呀!我都有朋友係「受 ...

民房

綠楊幼稚園願意保留一班上午班,只是因為有人到教育局投訴才決定,可是只會跟教育局的指引去上課.

綠楊幼稚園這樣做法己經欺騙了大部分的家長,因為大多數的家長去報讀綠楊幼稚園的時候都是為了它的承諾K1有30%英文教學,K2及K3有50%英文教學,以及有幾位外籍老師才會去報讀.而現在它這様做法有違反它當初招生的承諾.你們家長可以去消費者委員會投訴綠楊幼稚園.

我本人覺得綠楊幼稚園的承信好有問題,它這樣的辦學方法以後怎樣再去招生.以後的家長都不敢再去報讀.它艱苦創立幾十年的名氣就被這次錯誤的決定完全破壞了.

大宅

原帖由 cici727 於 09-4-22 19:40 發表
你親戚個小朋友讀綠陽姐..但你咁清楚綠陽d野.我唔知以為你係綠陽做既..多謝你關心我地班家長.但我依架唔多認同.1年前我係綱上發表過學校d野.第日已收到電話叫我停口.因會影響聲譽.我都有同感.所以一直以黎我都唔會係 ...

Really sorry to hear about your case. must be v. frustrated.

I wrote solely to let you mums know that even some so-called "famous" kindergarten may have seats in K3 as a certain number of students in K2 will go to international primary. Because my friends whose kids are in local schools are not aware of that as they are not as concerned on the information on the internaional schools like me, I just wonder if you mums know about the available seats. Simply information sharing. To check if seats are still available, you mums may call St. Catherine, Victoria, etc, direct.

Sorry for the misunderstanding caused.

Sincerely hope you mums will find the best solution in your cases.

大宅

一間創辦了咁多年的學校竟然會講出了這樣的話? 當初我們選這校而放棄申請學卷, 都是buy這校的理念, 亦信相他們會以小朋友為大前題的,可以比最好的教育我個小朋友. 現在什麼只會跟教統局指引去上課呀? 咁這班"特別班"是否可跟教統局指引接受學卷先??? 咁遵從教統局不如轉做非弁利囉! 做得弁利學校就要以家長的利益為大前題啦!
你估我們這些家長的學費真係無地方用呀? 大部份的家長都係認為這校值得先而且為了比最好的教育個小朋友先會放棄學卷來到此校, 甚至屋企樓下就有幼稚園的家長, 都來到這學校. 今次咁攪一攪, 真係令人好失望. 初初諗私校有的好處是他們會比教育局更貼身/心咁照顧我的小朋友, 但我現在發現私校的意思是校方可以不理家長的意願亦都無皇管咁去隨便更改校內任何事的. 就如k2開學先知一班有成30人一班(k1時係24人一班), 我們都忍下去, 因為覺得兩位老師都真係有用心去照顧我的小朋友, 但現在連返學時間都可任意改動的...真係笑話!

民房

如家長想幫小朋友轉有學卷的幼稚園,就要5月31日前向學生資助辦事處申請。

2009/10學年『學前教育學券計劃』現已開始接受申請。家長如欲在2009/10學年開始前為子女取得學券計劃資格證明書,請在2009年5月31日或之前申請。
http://www.sfaa.gov.hk/tc/index.htm

大宅

如果教育局投訴都唔怕,我諗佢應該最怕應該係無新生入讀,不如去各大報章和雜誌投訴,等多D人睇到報導,睇佢怕唔怕呢幾年會無新生入讀

原帖由 alice323510 於 09-4-23 01:59 發表
綠楊幼稚園願意保留一班上午班,只是因為有人到教育局投訴才決定,可是只會跟教育局的指引去上課.

綠楊幼稚園這樣做法己經欺騙了大部分的家長,因為大多數的家長去報讀綠楊幼稚園的時候都是為了它的承諾 ...

大宅

我個仔都收左今年綠陽k1 及 吳國偉k1, 我本來一心只向綠陽, 但因為無學券而煩惱緊是否值得在這個經濟前景咁差的時候仍繼續讀, 家人及老公都一早反對, 只有我一個仍很想讀綠陽, 因為我就是喜歡它多外籍老師及英文堂時間多, 現在聽你們所講都覺得學校好離譜.

K1的家長們, 你們有何看法 ? 會考慮趁早轉其他校嗎?

別墅

cici727

聽完你講,覺得你好勇敢,不過好擔心你的小朋友...
我今年小朋友都收了讀n1,喜歡近屋企及聽聞師資好
在報名時要排2小時,印象分已經打了折扣,
分明想造勢!攞我地D家長攪...
現在又發生D咁既事,覺得很不付責任
完全是為了自己利益而妄顧家長及小朋友需要
是否真的有祟高教育理想,還是唯利是圖?
提高師資是否只是營商方式?
唔係唔比佢賺,學費都唔平...一班仲咁多人
但我地都是你的客,有冇尊重吓我地D家長?
n1家長日在這個勢頭下,又告突然取消
我都要想想是否讀這間了!?
我不肖的是辨學決策的人,而不是教學的老師!

民房

江太:
我現在說的話就是前兩天與您說的話。昨天你質問我:「你講咩教學理念呀!你違反晒教學理念,冇理到小朋友」。我回答:「如果學校只是為咗收多啲N1,賺多啲錢的話,學校會唔會1班N1收17-18個小朋友,3位中文老師,應收足教育局批嘅容額32個學生,1個老師對14個學生。學校由2位外籍老師加到6位外籍老師,等同國際學校一樣,學費起碼加到4800蚊,而唔係2400蚊。如果我只講錢的話,妹妹於面試時,我已知道如取錄妹妹就必須要安排1個老師1對1的照顧妹妹,因妹妹好唔定,但我也考慮過,如不取錄妹妹的話,媽媽會好辛苦,要兩邊接送,故我最終也決定取錄妹妹。我只是回應你的質問,並不是歧視你女兒,如果我歧視你女兒的話,我就無須取錄她。」
根據江太及有些家長言論,說我們是牟利學校,您們說得對的,現在我把牟利與不牟利學校的分別告訴您們。不牟利學校受教育署資助,有學劵,可盈利5%。牟利學校(如綠楊幼稚園)投資大量資金創辦學校,只可盈利10%,而是自付盈虧。我們學校有六位高薪外籍老師,小學也只有1至2位老師,我相信幼稚園而不是國際學校也只有香港一間,如果你們認為我們的幼稚園不好,你們早不會選擇我們的幼稚園。至於江太的言論,我們對幼稚園的照顧可以說做到百分之一百,您的幼女因比其他小朋友有別,須要一個老師照顧,為了您的女兒,陸校監特別派多一名老師在您女兒的班。您說我歧視您的女兒,還在網上傷害我的名譽,誣蔑我說您的女兒在綠楊幼稚園讀書浪費我們的資源,你過不過份?

綠楊幼稚園
方副校長

複式洋房

我知學校好想我走..因佢認為係我搞亂.其他家長都只係反對.但顧慮到小朋友既問題,就無法.我細細個老師就教我遇到唔公平既野就要出聲.對自己有反對既聲音就要接受.我只係一個中三既程度媽咪.連英文都唔識.我做得到.反而學校就做唔到.各位家長我唔會再忍受對我唔公平既對待.係度講既野係我既心聲.至於我女仲有無得讀我唔知.我信學校我無報其他學校.只有見步行步.就算無得讀我都無後悔我今日講出既反對聲音.對同錯唔係我講家長就會信.希望學校不要干擾我係綱上既心聲.自由講咩都講得.對嗎??
原帖由 ccmami-04bb 於 09-4-23 10:59 發表
如家長想幫小朋友轉有學卷的幼稚園,就要5月31日前向學生資助辦事處申請。

2009/10學年『學前教育學券計劃』現已開始接受申請。家長如欲在2009/10學年開始前為子女取得學券計劃資格證明書,請在2009年5月31日或之前申請 ...

複式洋房

我呢句說話係針對k3既問題.你可問下其他家長我講既說話對唔對.入學時你講到明5位英文老師.上午班.我先讀.呢個係一個口頭承諾.你違反左對我地既承諾.仲要k3跟返教育局既方式教.我講你學校違反左教學理念係錯咩.係度我向綠陽幼稚園講一聲對唔住.我唔係唱衰學校.唔係我唔會俾個女去讀.老師對我女都好好.我心表謝意.有葉老師.同k2既黃老師.個女可以跟你地學野我好榮幸.仲有k1既梁老師.仲有曹小姐.講真老師係有愛心.我一早都知學校有睇我講既野.唔係方校長唔會昨天咁嬲.正常.我理解.係度我都同方校長講聲抱歉.告別啦.無意思.因為我既言論帶黎既任何傷害都唔好.唔讀了.唔係你地既學生就唔會有咩影響聲譽了.88
原帖由 terry_2006 於 09-4-23 17:30 發表
江太:
我現在說的話就是前兩天與您說的話。昨天你質問我:「你講咩教學理念呀!你違反晒教學理念,冇理到小朋友」。我回答:「如果學校只是為咗收多啲N1,賺多啲錢的話,學校會唔會1班N1收17-18個小朋友,3位中文老師,應收足教 ...

民房

cici727,

請冷靜, 作為家長凡事應以小朋友利益先行, 我覺得你讀K2既女應繼續讀綠楊至完成K3, 我相信學校唔會因你既聲音而歧視你個女, 你做媽咪就忍多一年囉! 至於個細女, 你先考慮係唔係幫佢轉校. 做人媽咪係要辛苦啲.

至於學校今次處理k3既問題, 其他家長眼睛係雪亮, 唔會是非不分, 你唔駛介意. 你講得對, 啲老師對小朋友十分好, 好有心機教, 不過我自己都對學校高層非常失望.

複式洋房

其實綠陽幼稚園d老師係真係好好.呢樣係我最留戀既.因我個女學野係慢d.老師都會好關心佢.唔嚴氣佢.教佢特別係個細心.葉老師好耐性錫佢.日日返學個個老師都會抱下你.我女都會錫下佢.如果老師唔好.個學生唔會對佢熱情.呢樣係我一直唔走既原因.但今次唔同.老師邦我唔到.其他家長唔好因我講既野而轉校.要清楚用眼去睇..個人意見唔可做標準.有好多學生都讀得好開心.只係我唔認同某高層既言論.我傷心先發表.40年既學校一定有佢立足既本事.而且仲好有口碑.唔係一早做唔住.有時我都問自己係唔係偏激.但我真係听到個句細女既說話受傷了.可能一個母親就係咁.算了.我決心已定.但愿個女可以原諒我呢個独權既決定.因我都只係想佢開心成長.學校.同家長.對不起了.
原帖由 ccmami-04bb 於 09-4-23 18:48 發表
cici727,

請冷靜, 作為家長凡事應以小朋友利益先行, 我覺得你讀K2既女應繼續讀綠楊至完成K3, 我相信學校唔會因你既聲音而歧視你個女, 你做媽咪就忍多一年囉! 至於個細女, 你先考慮係唔係幫佢轉校. 做人媽咪係要辛 ...

民房

綠楊幼稚園的方副校長,你在討論區的說話本人不贊同.

• 你們學校的辦學理想不是作育英才,而是為了賺錢嗎?如果你說學校盈利只有10%,又投資大量資金創辦學校,這樣你可以向大家交代學校投資了什麼?還可以向大家交代你們的財政佈告,是否真的只有10%盈利.
  • 你說學校有六位高薪外籍老師, 如果學校辦得好的話.為什麼聽說你們學校的外籍老師怎會換了這麼多的新老帥.
  • 照方副校長的說話:「如果學校只是為咗收多啲N1,賺多啲錢的話,學校會唔會1班N1收17-18個小朋友,3位中文老師,應收足教育局批嘅容額32個學生,1個老師對14個學生。」你以為你們學校收的學費好平啊!每個學生的學費$3100啊.人家非牟利的幼兒園的學費大約$2300左右,你們學校不是賺暴利嗎?為什麼人家非牟利的幼兒園的學費可以比你們便宜這麼多呢?難道人家不要賺錢嗎?大家N1的學生也沒有學券資助啊!N1的學生在學校只是學習自理及與其他小朋友相處,難道你們學校會請兩個外籍老師照顧小朋友.
  • 方副校長你又說江太的細女太要安排1個老師1對1的照顧,這樣的說話不應該出自一個副校長的口.照這樣說你們綠楊幼稚園的辦學理念不是作育英才嗎?如果好的學生所有的學校才收,那難教的學生就不要上學嗎?讓他們做文盲啊!如果你的子女被學校這樣說法,身為家長的你會有怎樣想法呢?做人要將心比心,做事要過得自己也要過得別人啊!你這樣的人根本不適合當一個好的副校長啊!
我本人祝你們學校以後還可以讓家長有信心給自己的子女去你們的學校讀書啊!

首頁
12345...19

尾頁

跳至