跳至

首頁
23456...19

尾頁

複式洋房

嘩嘩嘩嘩嘩 咁都得啊.好心唔好咁幼稚啦..當我d家長係小朋友咩..超低能.勁搞笑..
原帖由 gbgsum 於 09-4-24 13:15 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2121781&extra=page%3D1

綠陽幼稚園 是一所好幼稚園

最近有一小撮人些在攪事.
意圖不過是想嚇走一些學生,騰出學位,增加他們子女入讀機會而已.
學校管理層是非 ...
:-

複式洋房

回覆 # 的文章

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

家長們,請小心留意發件人的用戶名及註冊日期期。

民房

monkeymonkey04, 講得對, 大家不要中小人圈套, 令其他人錯覺是我哋胡亂攪事!

複式洋房

請包大人明察,

攪事, 係邊個攪件事出來架,

-------學校-------

係邊個迫到我地家長, 喊到唔敢係學校喊呀! (聽聞旁邊有人笑)!

係呀, 咁陰謀論的話, 你去做編劇, 自編自導自演, 金像奬都比你羅埋, 唔駛教書啦, 日日睇我地寫咩, 仲要迫害我地無辜家長, 陰公, 瞓覺都發惡夢,
總之有苦自己知!

唔好再迫害我地啦!

大宅

嘩! 學校唔係出埋這招呀! 揾人上來寫段話有人攪事, 唔該睇清楚邊個攪事啦! 你估我們做家長的好得閒呀! 我們原本根本唔想煩. 現在係邊個無啦啦出張通告迫我們k2家長話要轉下午班, 邊個又出通告要我們4月30日前選擇上午班or下午班or退學呀? 竟然退學都寫得出, 學校有什麼唔夠膽呀!!! 唔該學校唔好再係到傷害我們啦!

原帖由 wen1111 於 09-4-24 15:54 發表
請包大人明察,

攪事, 係邊個攪件事出來架,

-------學校-------

係邊個迫到我地家長, 喊到唔敢係學校喊呀! (聽聞旁邊有人笑)!

係呀, 咁陰謀論的話, 你去做編劇, 自編自導自演, 金像奬都比你羅埋, 唔駛教書啦, ...

複式洋房

家長們 !

總結 :
問題源於學校想逼走現在就讀的學生去收費用較高的N1生及發出兩次通告。這個是鐵一般的事實。

因此你們只要圍繞著這個範疇去討論或抒發己見便可。這樣心懷不鬼的人便不能有機可乘!

團結就是力量,你們看PCCW的小股東都能夠勝利,原則是最重要! 加油,努力 。

洋房

我是綠陽的k2家長.我想問校長你.因為甚麼沒有勇氣和我們班家長會面.你怕什麼.說你怕你又不怕公開責罵一個家長.說他過份.我想反問你.你過不過份.有教無類.你明不明白.好好一間幼稚園給你管理到就好似雷曼兄弟咁.咁多苦主哀求你都無勇氣出來交代一切.一早出面交代就無咁多怨氣啦.架下回頭太難了..

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

校長大人,我唔係綠楊家長,亦好好彩無選擇綠楊,我只係覺得你太低估BK媽媽嘅力量所以出post,你個分身十分低B,堂堂副校長要靠分身黎保護名聲,真係替N1/K1,2,3嘅學生及家長難過,好彩我細仔無報你E間N1,如果唔係我日日見到你會笑到嘔電

複式洋房

原帖由 hongchung 於 09-4-24 20:26 發表
致綠楊幼稚園方副校長:
(without prejudice)

閣下可請教律師,

本人並不認識你或 貴校任何家長/版友,個別學校行政管理和和家長溝通等事項,公有公理,婆有婆理,各說各話,這些我不會評論,也不是我出文重心。

惟本人作為家長, ...

Hong Chung, 您好,

為何你能道出了這幼稚園的經營模式 ?這是否所有私校都是這樣運作的 ?若果學校懂得尊重學生和家長,問題都不太大,因人人都是以孩兒為先。但她又不 是甚麼明校,怎麼能夠做出如此無禮的行徑呢?

莫非這校財政出現困難?若不,為何這麼急想吸納N1生呢 !

在您多年來的網上經驗,這樣對代學生和家長是否您看到最糟透的學校呀 !

您如此有見地,可否指引這群傷透心的家長怎樣跟學校處理這個問題呢?

若果學校一意孤行,那又好以怎麼辦呢 ! 教統局會否界入? 尋求區議員幫忙有效嗎 ?

請告知 ?

洋房

學校好識法律..相信教育局都無計了.都不明白江太只是講出自己想法和意見.學校會連個細女都講埋.本來我都唔信.直到方副校長的偉人幼稚發表先信.這位家長勇於發表.但有如此傷透的下場.
原帖由 monkeymonkey04 於 09-4-24 21:44 發表

Hong Chung, 您好,

為何你能道出了這幼稚園的經營模式 ?這是否所有私校都是這樣運作的 ?若果學校懂得尊重學生和家長,問題都不太大,因人人都是以孩兒為先。但她有不是甚麼明效,怎麼能夠做出如此無禮的行徑呢

莫非這校財 ...

男爵府

Head of School 校長:

MS FONG XXXX NGAI

方 X 霓

呢D人係教育界??????

似係商界多D.......

複式洋房

回覆 # 的文章

很奇怪,事件已弄得如此軒然大波,但陸校長還沒有站出來說話調解方副校長的失誤!

為何呢 !
1. 莫非這是陸校長的意思 ?
2. 方副校長跟陸校長有甚麼的特別關係 ?
3. 還是陸校長還未知道方副校長弄得這樣一團糟呢 !

現在只可以講對綠楊的期望和信心,恰似一江春水向東流 -

洋房

1:除左封信相信其他係陸校長意思
2:方校長同陸校長係婆媳關係
3:我都唔知
原帖由 monkeymonkey04 於 09-4-24 23:31 發表
很奇怪,事件以弄得如此軒然大波,但陸校長還沒有站出來說話調解方副校長的失誤!

為何呢 !
1. 莫非這是陸校長的意思 ?
2. 方副校長跟陸校長有甚麼的特別關係
3. 還是陸校長還未知道方副校長弄得這樣一團糟呢 !

現在 ...

洋房

綠楊幼稚園,是一所 好的幼稚園,一所 以利益為先的幼稚園。

首先,在此本人並非想攻擊這所幼稚園,因她本身是無辜的,也是死的;當中裝飾和管理這所幼稚園的人,才是綠楊幼稚園的代表。

作為一個人,無論是什麼職業,都知道人身攻擊是人與人之間相處可免則免的,因這除了是對別人的尊重,亦是對自己的尊重。更何況為人師表,身為校長?
所謂「國有國法,家有家規」,當然,貴校以及敬愛的校長之所以有這樣的決定,有其當中的目的和難處,大眾也理解。然而,一所家喻戶曉,受人歡迎,口碑良好的幼稚園怎可因「課室」不足而作調動,還犧牲部份人的利益,甚至「說一套 做一套」?

本人亦知道每一所學校也有其宗旨和行事方式,況且貴 校更是「私立」的呢!,可是,「有教無類,因材施教」卻是鐵一般的,教育界之所以為教育的宗旨啊!
學校不應該是一視同仁的嗎?為什麼因N1的入學,課室不足而犧牲K3?這是什麼道理呀?貴 校管理層不妨設身處地想一想,無緣無故因其他因素而令您本身的利益受損,會有什麼感受? 別光向錢看才行呀!
真的沒有方法可行嗎?當貴 校曾經答應過家長某些條件時,就該履行承諾!
不是您說東就東,說西就西。

再者,如此有口碑的學校,當學生和家長是什麼? 各位家長,這是什麼年代?還在「東家不打打西家」嗎? 本人知道,決定了就是決定了,既然改變不了什麼,也就算了吧,始終我們只不過是幼稚園的過客。

回應一下江太與副校的事,其實,一事歸一事。說到K3的事,怎麼又說到妹妹那兒去了?不論是誰說在先,也須搞清到底問題在哪裡。「您的幼女因比其他小朋友有別為了您的女兒,陸校監特別派多一名老師在您女兒的班。」作為旁觀者,該說貴 校偉大抑或具人情味?小朋友,始終也是小朋友,以「有別」二字來形容,因「有別」而作調動。這個安排,對小朋友而言是好事,作為家長,更該感謝!但在感謝的同時,相信,江太的心傷透了吧?妹妹「有別」。

這所幼稚園,有人情味的同時,也是冷血的。

身為校長而有這樣的言語,身為幼稚園的高層不懂處理校方與家長的衝突,稱職不稱職,過份不過份?

複式洋房

原帖由 阿門 於 09-4-24 23:52 發表
1:除左封信相信其他係陸校長意思
2:方校長同陸校長係婆媳關係
3:我都唔知

噢,閉門一家親! 哪今年選讀此校的幼兒有福了,你的學位必定無問題,但來年升K1 的時候有怎麼辦好呢 ?

別墅

副校長

為何不見你回答在下的問題?
這是一個好機會去解釋,避免我地誤會了學校的好意...
(eg: 我想大家的小朋友睡得足夠,下午才有精神返學...)
你可以在這裡理直氣壯的同我們講吧!
雖然已發出30/4 最後通牒,(講都無謂) 一定要揀/要走

但我仍期望你良心發現!
我明白學校的決策,非你一個人話事
一個決定,令這麼多家長痛苦,無奈,焦慮
影響了原本安寧的家庭生活,你可以視若無睹?
你如何面對家長、子女呢?
你可否為這麼多家庭爭取呢?
這才是一個令人敬佩的好校長,好母親!

男爵府

呀副校長, 唔怪得咁多媽媽話最近先去報n1都收喇, 原來真正既原因係咁. 之前九龍塘另一間學校都有超收, 但人地衰極都無好似你地咁迫走其他d學生. 你既策略非常正確, 你地咁做, 即係等如叫人唔好去讀你地間學校又或者起你地間學校讀上去, 咁你以後咪淨係賺人地pn果一年錢囉. 今年下半年開始出生率又會低返, 唔知你地之前又有d咩法寶呢?

我小朋友都有考你間學校, 真係非常慶幸你地無收佢, 等我連留位費都慳番. 就算無學校收我小朋友, 我都唔會比佢去你地學校, 費事比錢無良商人賺, 真係好不恥你地既所為

複式洋房

副校長:

和氣生財,凡事以和為貴呢個道理相信你比我更加清楚. 我知道我o係網上打既言論, 你有可能唔係咁岩聽,什至覺得我係針對你. 但係我都係想為個女出句聲,為自己爭取返d權利同埋為各位講下道理姐, 唔通咁都有錯? 而我亦都唔知咁樣會驚動到你.

其實有d咩咪大事化小,小事化無囉. 的而且確, 我地有承諾在先, 本來讀上午校就應該讀上午校, 點解要用K3黎換取N1? 仲要犧牲咁多位家長既不便黎遷就個一班N1?就算係, 都冇問題, 你都要比我地知道你地既難處, 但萬事有商量,有一個咁既調動唔係應該諮詢下我地呢班切身既家長咩? 講真, 我同你都唔應該干涉班學生d,因為佢地志在學野, 志在學得開心, 小小既不便, 唔至於要退學. 仲有d老師咁錫佢地, 做校長做家長都唔忍心分開佢地啦.

你作為校長,為人師表既, 點解咁既說話都講得出? 我好多謝阿門幫我講左出黎,
我個心唔舒服左好耐, 而你都傷透左我同我細女個心, 「有別」? 掉返轉頭, 我話你仔女有別, 你又會有咩感受? 你話我唔緊要, 但我最心痛o, 就係有人咁話我個女.

希望作為幼稚園既副校長同負責人,可以設身為人諗下,考慮下學生同家長
:-

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

睇黎呢件事都幾麻煩!家長好慘!
就連學校的老師都好慘,我諗佢地而家都幾大壓力!聽你們所講,學校的老師都好有愛心!不如就呢度表楊一下佢地!

首頁
23456...19

尾頁

跳至