跳至

首頁
34567...19

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 阿門 於 09-4-24 23:52 發表
1:除左封信相信其他係陸校長意思
2:方校長同陸校長係婆媳關係3:我都唔知

你咁都知

子爵府

UP

複式洋房

回覆 # 的文章

收多d n1班, 咪係搵人來 墊屍底, 陰公! 學校係屠場!

後悔! 好後悔! 非常後悔!

哦---------
係校長媳婦
, 唔怪得啦, 聽聞x太同副校長係學校傾談時, x太激到喊, 最後副校係旁邊陰陰嘴笑喎, 係咪真架! 如果係媳婦, 唔怪得有咁反應囉!

大宅

講得無錯, 本人女兒由k1到現在k2都很喜歡返學的, 而且我都感受到老師係有愛心同責任感的, 就算k2有成30人一班, 他們都會盡力去照顧小朋友. 只可惜學校方面的政策真係令到我們家長很失望, 完全無顧及到家長的感受, 可能他們認為口卑好就乜都得, 而且私校自己話事囉!但他們已經一次又一次的破壞自己的聲譽和口卑了.
如果校方當初只係企硬轉為下午班我可能都會為了小朋友而妥協, 但竟然知道有家長聯絡教育局後就出了這張不知所謂的通告比我們...
1) 上午班...講明只會跟教育局的指引授課(英文科中文老師授課) 仲要攪笑到連時間表都列出來...咁我們做乜要交成$2400個月呀?
2)下午班...送多25分鐘蒙特梭利課程(免收學費)...講到好偉大咁. 當初我們簡此校都是喜歡他們多外籍教師, 可等我們的小朋友多接觸外籍人事咋!
3) 退學...簡直攪笑, 你估打工呀! 3個月通知, 炒人呀!!!
就係因為學校作出了一個決定, 攪亂晒我們一班家長, 要我們煩惱如何決擇!!!!!!!!

伯爵府

好媽媽勳章

本人女兒是綠陽的舊生, 本人及女兒曾經好喜歡這所學校, 老師們真的很有愛心, 但看完所有家長既post, 覺得你們真的很無奈, 希望你們能心平氣和地解決問題.

方副校長, 請你以k2, k3小朋友為前題, 不要貿貿然話變就變, 改變他們的學習環境, 而且你所講的說話實在很小家, 不是一個辦教育的人所出. 你自己都有小朋友, 希望你切身處地諗下再跟你的"校監奶奶"傾傾吧 !

在此, 希望各家長維持不變......

複式洋房

睇完呢幾頁真係覺得呢間係黑店
雖然我唔係住荃灣區
但希望推下個post
等多d人知道
我家有三寶:大寶靚仔、二寶活潑、三寶可愛

別墅

我有一個想法!
如果所有的家長都站同一陣線,沒有一個離開,全部堅持返上午班,個個都揀第一選擇,看看他們又可怎樣!
大家分散了,就比他們有機可成,趕走了一部份人。

男爵府

我睇完都覺得好有問題, 本人仔仔是07年1月份做大b咁我一心報綠楊 讀n1, 我本身住荃灣, 之前聽聞師資ok, 返學方便, 咁就第一次時間當日去排隊拿表, 我好有誠意9:00 到達, 足足排左兩粒半鐘11:30至拿到份表, 扮哂名校又唔係平過人,跟住到 interview 當日就人山人海又係等左幾粒鐘至 in 完, 好求其咁 in 完全沒有同家長講野, 最後都沒有收我個仔連waiting list 都無影, 我真係好唔明, 到而家仲收緊n1 b, why唔收我個仔, 仲要係第一批, 你話一個2 yrs 未夠既b 你想要求佢d 咩呢??一句講哂4個字, 綠楊真係"不知所謂"

洋房

我想問你個仔面試個日同平時係唔係好活潑.
原帖由 lawpoohpooh 於 09-4-26 00:36 發表
我睇完都覺得好有問題, 本人仔仔是07年1月份做大b咁我一心報綠楊 讀n1, 我本身住荃灣, 之前聽聞師資ok, 返學方便, 咁就第一次時間當日去排隊拿表, 我好有誠意9:00 到達, 足足排左兩粒半鐘11:30至拿到份表, 扮哂名校 ...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 gbgsum 於 09-4-25 22:50 發表
我有一個想法!
如果所有的家長都站同一陣線,沒有一個離開,全部堅持返上午班,個個都揀第一選擇,看看他們又可怎樣!
大家分散了,就比他們有機可成,趕走了一部份人。 ...

agree

伯爵府

原帖由 gbgsum 於 09-4-25 22:50 發表
我有一個想法!
大家分散了,就比他們有機可成,趕走了一部份人。 ...

呢個辦法都唔錯喎
**路過**

洋房

支持家長.....綠楊實在有違原有宗旨令家長失望!!

複式洋房

回覆 # 的文章

敬希陸校長臨崖勒馬,閉們一家親的學校管理層,回頭未算遲,願主保祐,聖母瑪利亞會寬恕您們的 !

複式洋房

回覆 # 的文章

以下是幼稚園講的一套, 做的另一套就有目共睹 - 傷盡家長的心,剝奪學生讀上午班的權利。跟本就是背道而馳。

宗旨

本園教育宗旨以發展全人格為目的,並以西方的知、情、意、行及中國的德、智、體、群、美五育均衡發展為基礎。

教學方針

本園的教育方向以快樂、明朗的心去教育孩子,使孩子在身心各方面都能夠有健全的發展。

1. 保持孩子與生俱來的個性,引導他的生活更圓滿、豐富、努力去達成自主性的發展。

2. 本園用心於設施的改良與進步,關心幼兒生活,讓孩子充滿幸福和希望。

3. 不強迫孩子做艱深的功課,使他們在極自然、輕鬆的環境中健康地成長,充分發揮幼兒資質,天性和能力。

4. 本園幫助孩子充分發揮自我,形成圓滿的個性及健康的體魄,有充分的自信,並幫助孩子融於群體生活。

5. 在遊戲中,引導孩子有自主判斷的能力,培養他們適應這個社會。

6. 教師的工作不只是「教書」,而且是「思想的啟蒙」與「眼光的開拓」。人類的人格在幼兒期開始形成,我們要使孩子在學前階段體會到多姿多采的生活。

教學目標

人格教育的基礎有四個因素:

1. 情緒發展與安定

是透過全部發展及人一生最重要的人格層面和基礎。

2. 自主性的發展

建立情緒安定,儘管自我發展,但情緒不穩定,就會對自己的行為有選擇及偏差,會出現危險、暴力或衝突的行為。

3. 社會適應的發展

一定要透過自主性的發展來支配,在家庭中要遵守規範,在園中要有常規配合,假如不能養成,便形成「自我中心」,不能和周圍的人協調,如果自我中心被阻止,就會逃避,也會自我否定。

4. 智能的發展

以上三種層面,智能發展的能力和人格有緊密的關係,假如自主性發展不被支持,就只有知識,而沒有適應社會的能力,智能就會有偏差,而用於不當之處。

教學方法

1. 因材施教,配合幼兒智能差異,並重視其興趣,使每個幼兒在快樂中獲得適於其本身條件的教育效益。

2. 培養幼兒自主、自立、自學、思考、表達的能力;並培養他們有恒心、有耐力、積極而不怕失敗的良好性格。

3. 幫助幼兒發展自我照顧的能力,在幼稚園階段結束前並幫助他們適應小學的生活。

4. 採用歐、美、日的「異年齡教育」。由年長的學生帶領年幼學生學習。訓練他們互助互愛的精神。

複式洋房

係喎, 個個都填上午班, 維持不變咪好囉!

小朋友可以唔駛分開班!

記得k1升k2時都分開班啦,
因為升k2, 3班縮2班, 原本約24人的班
k1 係 有3班, k2開學時就縮到2班, 32人一班,
課室又細, 又迫, 個時學校要出通告, k2及k3班要學獨立, 不淮家長入課室啦! (小朋友係入面都細)

本來家長門都不滿, 不過我地都無出聲, 係學校自把自為, 到k2開學時家長先知, 學校 蝦 我地唔敢say no, 點知就埋下袱線....今次仲大鍋,

其實唸唸下如果當初家長門, 一早有聯絡, 團結的話就唔會比學校咁玩我地! 要你縮班就縮班, 要你轉下午就轉, 要你講就講, .......

複式洋房

現在學校都仲係出通告, 無視我地家長的意見!

校長又好, 副校又好, 都係搵老師, 班主任去擋! 你話負責任同不負責任的人係點介定???:;pppp:

我地不滿都係出第2份通告, 用蒙特梭利教學法去擋???

我地要咩, 你知咩???

知......不過不合你意願! 所以就無視我地一班月月比學費的家長!

男爵府

原帖由 monkeymonkey04 於 09-4-26 21:57 發表
敬希陸校長臨崖勒馬,閉們一家親的學校管理層,回頭未算遲,願主保祐,聖母瑪利亞會寬恕您們的 !

超.....講唔掂數....一於向教育局投訴,

搵埋東方、蘋果係佢門口守候....,

到時陸校聯監實行炒埋呢件方副校,

睇佢點死。

BK媽咪一於杯葛 綠陽幼稚園.....等佢冇機會攪攪陣。

複式洋房

回覆 # 的文章

你未睇晒 !  佢地閉門一家親袈 !

王國長老

原帖由 Icy_babe 於 09-4-27 00:45 發表

超.....講唔掂數....一於向教育局投訴,

搵埋東方、蘋果係佢門口守候....,

到時陸校聯監實行炒埋呢件方副校,

睇佢點死。

BK媽咪一於杯葛 綠陽幼稚園.....等佢冇機會攪攪陣。 ...

support,支持綠楊家長

男爵府

支持綠楊家長

携手共白頭,掌心繞指柔,紅塵有你伴,一生都富有

首頁
34567...19

尾頁

跳至