跳至

首頁

尾頁

別墅

現在連今個星期六,入讀n1的家長會都臨時取消,話有工程進行,但就未定幾時再開,想問各位家長,是否真的有工程進行?還是藉口...

別墅

cici727

聽完你講,覺得你好勇敢,不過好擔心你的小朋友...
我今年小朋友都收了讀n1,喜歡近屋企及聽聞師資好
在報名時要排2小時,印象分已經打了折扣,
分明想造勢!攞我地D家長攪...
現在又發生D咁既事,覺得很不付責任
完全是為了自己利益而妄顧家長及小朋友需要
是否真的有祟高教育理想,還是唯利是圖?
提高師資是否只是營商方式?
唔係唔比佢賺,學費都唔平...一班仲咁多人
但我地都是你的客,有冇尊重吓我地D家長?
n1家長日在這個勢頭下,又告突然取消
我都要想想是否讀這間了!?
我不肖的是辨學決策的人,而不是教學的老師!

別墅

嘩...!聽完偉大既副校長廢苦之言,真是令人悚然起勁!

原來你咁有心留意這論壇,百忙中都抽點時間來回應,
真是關心我地d家長,盡心盡力啊!
與其去針對一個家長的說話,不如有請副校長大人,
在這裡回應一下各家長的憂慮與疑問???

1) 為何要轉讀下午班,是否有不可告人的苦衷...
2) 轉時間的問題,事前為何不與家長們相討
3) 若現在早上只得一班,如何分配?
4) 若上午班一個星期只會有2堂英文,是否可以回水?
家長buy的是師資,現在貨不對板!
5) 以後會否隨時改變小朋友的返學時間?

很多的問題要謝謝你回答!

還有,若我比得起碼$4,800,一定唔會是報綠楊啊!
你說得對,你們是牟利學校,所以著眼點是盈利10%,
不然要自付盈虧啊。
如果我們知你隨時改上課時間及教學,我們早不會選擇你們的幼稚園啊,報名費都蝕埋。
你情願在這裡卑躬屈膝地責罵一個家長,而不是去調解去安撫或正視大家的問題,只顧自己的名譽,你過不過份
家長們為何有聲音?都是由你們而起...

副校長,多謝你叫我明白什麼是好學校、好校長啊!

別墅

偽善者含血噴人

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2121781&extra=page%3D1

綠陽幼稚園 是一所好幼稚園

最近有一小撮人些在攪事.
意圖不過是想嚇走一些學生,騰出學位,增加他們子女入讀機會而已.
學校管理層是非常好的.

嘩...強貼!
含血噴人、顛倒是非、咁既理由都可以想得出,請受一拜
自己迫人走,然可以化身正義之身,

別墅

偽善者含血噴人

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2121781&extra=page%3D1

綠陽幼稚園 是一所好幼稚園

最近有一小撮人些在攪事.
意圖不過是想嚇走一些學生,騰出學位,增加他們子女入讀機會而已.
學校管理層是非常好的.

嘩...強貼!
含血噴人、顛倒是非、咁既理由都可以想得出,請受一拜
被人迫走的受害人竟然變成迫人走的無恥之徙,
呢招大挪移神功,功力小d都使唔出
要封你做偶像上頭版先得!

別墅

副校長

為何不見你回答在下的問題?
這是一個好機會去解釋,避免我地誤會了學校的好意...
(eg: 我想大家的小朋友睡得足夠,下午才有精神返學...)
你可以在這裡理直氣壯的同我們講吧!
雖然已發出30/4 最後通牒,(講都無謂) 一定要揀/要走

但我仍期望你良心發現!
我明白學校的決策,非你一個人話事
一個決定,令這麼多家長痛苦,無奈,焦慮
影響了原本安寧的家庭生活,你可以視若無睹?
你如何面對家長、子女呢?
你可否為這麼多家庭爭取呢?
這才是一個令人敬佩的好校長,好母親!

別墅

我有一個想法!
如果所有的家長都站同一陣線,沒有一個離開,全部堅持返上午班,個個都揀第一選擇,看看他們又可怎樣!
大家分散了,就比他們有機可成,趕走了一部份人。

別墅

真奇怪?
點解校長唔出面,要隊d老師出來做箭靶?
(做老師真可憐...)
點解校長要係bk回應,唔光明正大見家長?
真是天下奇聞...想起都笑死!
篇文章講得真是動聽...感人...
有祟高的教學理念,完全為了小朋友的學習
所以我在此聲明!
完全支持將課程安排在原先的上午班進行!

別墅

原帖由 verdykawasaki 於 09-5-2 22:57 發表
大家好!本人為 綠陽幼稚園 K2AM 的家長,我的小朋友是由 N1 開始在該校就讀,同其他家長一樣,綠陽幼稚園 的老師及職員 確實能給予 家長信心及肯定!但從上年度開始多收 N1 班開始,校方的確 有點 進退失據! 由於教育署設立學卷 ...

支持.....行動!

別墅

原帖由 yoyotte 於 09-5-5 11:36 發表
我的兒子將入讀綠楊N1下午班。昨天收到綠楊英文老師聯署信,跟討論區上的相同,但家長會仍不見影踪。我們很想知道事情的發展,如果學校那麼混亂,我寧可放棄留位費,不讀N1,節省1年nursery學費,讓孩子遲一年入學。 ...

學校出封英文老師聯署信比新N1家長,簡直無知...超低能,
如果我是家長而冇上bk,都唔知發生什麼事,而家..自暴其醜
又唔講幾時開家長會,MTR還有工程做麼?
如果讀讀吓到k3要轉下午時間,咁真係要考慮
"走為上著"

別墅

伊武 劍輔

你所講的,相信家長是已經明白,
大家著眼點都是為小朋友好出發,
但現在事實是校方沒誠意,一意孤行
強將自己認為好的...強加於人身上,強人所難
事前沒有徵求家長同意,而自把自為!
其實家長們已非常忍耐克制到今天
都是等....校方能妥善處理問題,奈何校方一錯再錯...
今日家長們還未在佢門口拉橫額靜座,
只是在網上發表感受,已經比足時間佢地處理問題
現在校方只是在拖延時間,時間越拖長...越對他有利
無論n1或k3到時都轉不切學校,惟有乖乖地就範
有d家長若轉校,亦可留空多些學位出來分配
所以根本不會同所有家長對話
家長與學生是真真正正的受害人
原本安寧的生活,遭到嚴重破壞

若你真是香港 文滙報 的資深記者
請問你可否為這些受害人申冤...
報導一下這種不仁的辦學手法?

別墅

原帖由 verdykawasaki 於 09-5-2 22:57 發表
大家好!本人為 綠陽幼稚園 K2AM 的家長,我的小朋友是由 N1 開始在該校就讀,同其他家長一樣,綠陽幼稚園 的老師及職員 確實能給予 家長信心及肯定!但從上年度開始多收 N1 班開始,校方的確 有點 進退失據! 由於教育署設立學卷 ...

最後!俗話有云 : 打蛇打七吋,我們家長不針對其要害,只會浪費精力,我們有我們講,對方都不願聽!我們唯有用上述辦法,以不同的渠道反映給 (很好的管理層)聽!

真不明白......?
伊武 劍輔 09-5-2 才發表意見....
09-5-6 就做了好好的示範,打倒昨日的自已

其實每個人都可表達自己的意見,無須排斥
支持香港民主自由...
每個人的財產應該受到保障
點解家長的權益得唔到保障,任人踐踏...?
佢地d扮學精神,唔通應該值得表揚支持...?

別墅

明眼人一睇,就知有班家長要特別關照喇...
會面時間當然選擇大家唔方便的時候喇...
釋出誠意...?收到喇...

別墅

嘩!嘩!嘩!

大話精...:tongue: 肺話精...:tongue:

奧斯卡金獎應頒與給妳...了不起...

比一個咁樣品格的人辦學,真是教壞細路
小朋友有樣學樣仲得了?
家長問小朋友話邊個教你講大話...(校長lu...)

偽善...

唔好話學生要走...老師頂佢唔順都要走...
冇前途...

別墅

唉...!

最擔心就是一d 唔上網既家長,還未知真相的c9
仲以為執到好籌...

其實香港人好多都遇事...怕事...唔講...怕麻煩...
咁樣就一樣會累到好多人,相信揀綠楊之前,好多會睇口碑
但現在請大家揀綠楊之前...

三思......三思......!

別墅

慳番淡氣吧!

講左咁耐,人地都係無動於衷!
一個冇品,偽善,唯利是圖的人
總是不可一世,自視過高

依家個名臭咗,係人都在背後笑佢
枉佢仲以為好風騷...
等吓幾時...睇吓佢係門口派傳單收生喇!
依家d家長唔係傻既!

別墅

精彩...感動...!

校長講出真心話...

校長妳真不該!

別墅

天下烏鴉一樣黑

又多一間幼稚園玩家長....唉!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2130416&extra=&page=1

首頁

尾頁

跳至