跳至

首頁

尾頁

大宅

我都好反對轉下午班,如果學校唔聽我地家長反對聲音,最後我會揾第2間算了.

quote]原帖由 cici727 於 09-4-20 17:20 發表
我地家長要齊心之餘.都要用溫和既方式同學校傾.學校雖有佢行政既方向.雙方大前提係希望小朋友好.相信學校都一樣.學校只係只照顧小朋友.無照顧到我地班要返工既家長既難處.希望大家可以同溫和既方式解決問題.. ... [/quote]

大宅

原帖由 ccmami-04bb 於 09-5-13 23:14 發表
今日開會, 陸校長所講嘅要點:

1) 蒙特梭利有幾好(我從無話佢唔好!), k3有15本課本, 所以要長啲時間上堂.

2) 但啲外籍老師住係離島咁遠, 要佢哋上午再早啲返, 會好辛苦; 如果上午放遲啲, 又話唔好剝削午飯時間.

3) ...
今日開會, 陸校長所講嘅要點:

1) 蒙特梭利有幾好(我從無話佢唔好!), k3有15本課本, 所以要長啲時間上堂.

2) 但啲外籍老師住係離島咁遠, 要佢哋上午再早啲返, 會好辛苦; 如果上午放遲啲, 又話唔好剝削午飯時間.(補充:校長表示:因為d外籍老師係全職,如果學校只開上午班,而無下午班就請唔起,只可以請d兼職.請1位外籍老師好貴,何況係6位,所以要趕班小朋友去下午班.)

3) 唔選擇下午校嘅家長, 係唔肯改變自己現有生活方式, 去選擇好嘅課程俾自己子女, 係你哋家長嘅問題.

4) 當初上下午班係抽籤嘅, 抽到上午班咪你好彩.

5) 學校無一次過收家長3年學費, 又無合同, 係按月收學費架, 我sell, 你buy, 你願意咪選擇留低.

6) 邊間幼稚園下年k3上午班仲有位, 都唔方好架喇?

另學校下年繼續開k3上午1班, 每日有25分鐘嘅英文堂由外籍英文老師教, 唔用蒙特梭利, 用返longman. (即學校已作出讓步, 上午班英文堂唔係由中文老師教-真係多謝哂!)

如有錯漏, 請其他家長指導及補充, 更歡迎綠楊嘅高層作出指教.

首頁

尾頁

跳至